OTVORENO PISMO

Sindikalci HNK odgovorili Ljuštini: ‘Gdje ste bili cijelo vrijeme? Što ste radili do jučer?‘

Zgrada HNK
 Darko Tomas/Cropix
‘Sve nas koji ukazujemo na propuste u upravljanju krizom u središnjem hrvatskom kazalištu Vi biste očito najradije ušutkali‘

Na nastup predsjednika Kazališnog vijeća Duška Ljuštine u emisiji Izvan okvira na N1 u ponedjeljak navečer u kojemu je eskalaciju sukoba u HNK pripisao pojedincima, odgovornost adresirao na ravnatelja Opere, te podržao intendanticu Dubravku Vrgoč i tvrdio da KV nije tijelo koje nadzire rad nacionalnog teatra, reagirali su sindikalni povjerenici. U funkciji Radničkog vijeća HNK u Zagrebu, Mario Bokun, Jozo Kraljević, Damir Kovač, Dunja Novković, Branka Sekulić Ćopo i Lujza Vukičević, napisali su otvoreno pismo Ljuštini koje prenosimo u cijelosti:

"Gostujući sinoć u emisiji „Izvan okvira“ N1 televizije, Duško Ljuština je pokazao tragičnu količinu neobaviještenosti o kazalištu u kojem djeluje kao predsjednik KV-a, a još veći od neznanja bio je njegov prezir prema zakonskom i programskom okviru po kojima bi ono moralo raditi. Kad uporno tvrdi da KV - koje se konstituira u svim javnim kazalištima kao predstavničko tijelo osnivača u cilju kontrole uprave - nije nadzorno, moramo se jako zabrinuti i zapitati ga sljedeće: Poštovani g. Ljuština, kažete da nadzorno tijelo postoji, ali da to nije 'vaše' Vijeće koje se po Vama bavi 'tek' programom i financijama.To jest točno (nije baš 'tek'), ali usto bi se - zakonodavac je tu jasan - moralo baviti i mnogim 'drugim poslovima određenim Zakonom, aktom o osnivanju i Statutom HNK-a'. U ovom konkretnom slučaju, to prije svega znači upravljanje krizom oko epidemije i s tim u vezi kaosom uzrokovanog nesposobnošću i nemarom Dubravke Vrgoč kojoj ste od početka zaštitnička ruka, a ne kontrola i nadzor. To dokazuje i rečenica koja Vam se samo naizgled omakla u emisiji: Vijeće saziva intendant. Ne, Vijeće saziva njegov predsjednik. Duško Ljuština, a ne Dubravka Vrgoč.

Složit ćemo se s Vama u sljedećem: Situacija je eskalirala i učinjena je ogromna šteta HNK-u. Za što je međutim po funkciji odgovorna intendantica koju branite svom mogućom municijom tako da je poistovjećujete sa samim HNK-om, s hrvatskom kulturom pa čak i sa zdravim razumom (Ne branim Dubravku Vrgoč nego HNK, kulturu Republike Hrvatske i zdrav razum…). A nakon nje, drugi odgovorni ste upravo Vi g. Ljuština kojem je trebalo gotovo tri tjedna da se odazovete apelu članova KV-a iz kuće i da sazovete jučerašnju sjednicu. Unatoč eskaliranoj situaciji i šteti za HNK-a, unatoč navodnoj brizi za hrvatsku kulturu i zdrav razum o kojem zborite. Gdje ste bili svo to vrijeme? Virus COVID-19 ušao je u HNK-a krajem mjeseca listopada. Što ste radili do jučer? Zašto Vam je, kao posljednji zapisnik KV-a na stranicama kazališta objavljen onaj od mjeseca srpnja? Tko Vas nadzire g. Ljuština?

Kažete nadalje da je za usijanje u Operi najodgovorniji njezin direktor Motadelli što je također netočno jer on bez dozvole intendantice ne donosi baš nijednu odluku (tako naime funkcionira njezin 'menadžment'), a koji po Vama mora snositi odgovornost za sve. Dodajete da biste ga - da ste na njezinu mjestu - odmah razriješili. E, pa otkrit ćemo Vam još jednu tajnu iz Statuta kazališta u kojem sjedite na čelu kontrolnoga tj. nadzornoga tijela gdje piše da (na prijedlog intendanta) sve ravnatelje imenuje i razrješuje - Kazališno vijeće. Kojem ste Vi dugogodišnji predsjednik.

Tijekom emisije ste u stvari Vi raspirivali strasti i usijavali ekran (slično kao kad ste kako velite - zaraženi sjeli u vlak za Liku, kao odgovorna osoba) i to naročito s neukusnim prozivanjem člana KV-u Damira Kovača. Koji se naime javio kratko telefonom u emisiju rekavši da nije zadovoljan time da mora šutjeti! A taj smiješni zakon šutnje (za koji tvrdite da je uveden na jučerašnjoj sjednici na prijedlog predstavnice Ministarstva kulture Ive Hraste Sočo) ne važi izgleda za Vas, valjda po onoj staroj o Jupiteru i volovima. Jer, kolegu Kovača, ali i sve nas koji ukazujemo na propuste u upravljanju krizom u središnjem hrvatskom kazalištu Vi biste očito najradije ušutkali, i to ne samo na tjedan dana već zauvijek! Neće ići g. Ljuština.

Na kraju spominjete i ogledalo u koje se možete mirno pogledati nakon vođenja sjednice u HNK-u. Poštovani g. Ljuština, uvjereni smo da Vam to vaše ogledalce, kao ni cjelokupna hrvatska javnost ne vjeruju kad kažete da je jedini problem HNK-a Opera.

Opera nije bila problem kada je dr. Ante Leskur u siječnju 2019. kazališnom vijeću poslao pismo u kojem navodi da liječi veliku grupu pacijenata, radnika HNK, koji se zbog mobinga, sa teškim psihofizičkim simptomima obraćaju njemu za pomoć. „Samo opera“ nije bila problem kada je Udruga za mobing poslala apel za zaštitu radničkih prava i Vama i kazališnom vijeću gospodine Ljuština s desetak osoba iz stručnih službi kazališta koje su prijavile intendaticu Vrgoč za agresivno ponašanje, uznemiravanje, ponižavanje i zastrašivanje zaposlenika. Opera također nije razlog desetaka, odnosno stotina otkaza i odlazaka u prijevremene mirovine u mandatu gospođe Vrgoč. Zbor, solisti i orkestar Opere nisu bili razlog promjene 9 voditelja i rukovoditelja u odjeluprodaje i marketinga, o odlasku 5 poslovnih ravnatelja, 5 voditelja računovodstva i 5 voditelja Ureda intendatice. Svi su oni otišli od muke od svakodevene izloženosti autokraciji i nasilju koje lijepo vidimo i sada.

Ne, gospodine Ljuština, problem HNK-a je njegova Uprava na čelu s intendanticom Dubravkom Vrgoč! I Kazališno vijeće koje bi istu moralo nadzirati, a ne joj većinski biti produžena ruka", stoji u otvorenom pismu Dušku Ljuštini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:06