DAVOR JUREŠKO

‘Sjećam se predivne ljubavne scene koja se odigrala bez dodira, u životu nisam imao ljepši osjećaj‘

Davor Jureško

 Jure Miskovic/Cropix
Nominaciju u kategoriji za najbolju mušku kazališnu ulogu zaslužio je izvedbom Antonija u predstavi ‘Usidrene‘

Glumac Hrvatskog narodnog kazališta Zadar Davor Jureško nominiran je za Zlatni Studio. Nominaciju u kategoriji za najbolju mušku kazališnu ulogu zaslužio je izvedbom Antonija u predstavi "Usidrene".

Glasajte za nominirane u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

- Kad sam saznao da sam nominiran, bio sam iznenađen. Mislim da je uloga vrijedna nagrade. Antonio u 'Usidrenima' stvarno vrijedi, a težu ulogu u životu nisam igrao, slijep i na španjolskom jeziku - kaže glumac Davor Jureško.

- To je čovjek koji je otišao u Argentinu i vraća se nakon 37 godina života, a u to vrijeme kada je odlazio, supruga mu je bila trudna. Kad se vratio, sin mu je imao već 37 godina, a nikada ga u životu nije vidio. U međuvremenu je zaboravio hrvatski jezik, cijelo je vrijeme govorio španjolski, ali na kraju predstave shvati se da je samo glumio da govori španjolski i tek na kraju predstave progovara na hrvatskom jeziku. Nije htio doći, nije se mogao vratiti u zemlju, kako i sam kaže u predstavi, bilo ga je sram pogledati ženi u oči i oslijepio je jer se vratio - objašnjava glumac te dodaje kako u predstavi ima krasnih ljubavnih scena.

- Moja partnerica Anja Šogavović Despot bila je fantastična. Na kraju predstave imamo predivnu ljubavnu scenu koja se odigrala bez dodira i u životu nisam imao ljepši osjećaj - veselo će.

Glumac nam je otkrio što trenutno priprema na kazališnim daskama.

- Trenutno smo pred premijerom predstave 'Kredit', u režiji Nenni Delmestre. Glume dva lika, kolega Alen Liverić i ja. No, ja igram onoga koji traži kredit, a nema nikakve osnove da ga dobije. 'Kredit' je priča o klijentu kojem je žurno potrebno dobiti novac od banke, ali situacija se zakomplicira kada mu menadžer poslovnice odbije omogućiti kredit zbog toga što ne ispunjava uvjete. To bi trebala biti komedija, a mislim da će i biti jer mi se dobro zabavljamo na probama, pa će vjerojatno i publika - nastavlja.

Pitamo ga kada se zainteresirao za glumu.

- Bilo je to u trećem razredu srednje škole, nisam ni znao što je to. Bio sam platonski zaljubljen u jednu djevojku, kojoj sam recitirao. Uvijek sam nešto recitirao o nesretnoj ljubavi i kažem si - bit ću glumac. Prije toga nije mi palo na pamet, uvijek sam bio glumac, samo to nisam znao. Samo sam jednom bio u kazalištu prije nego što sam odlučio da ću biti glumac, a evo, prošle su već 42 godine glumačkog rada - iskreno će.

Davor Jureško je i televizijski glumac te je glumio i za vanjske produkcije.

- To se snimalo kod nas, a ja sam radio, pa su me angažirali kao glumca. Jednom sam glumio u američkom filmu čiji je koproducent bio Jadran film. Igrao sam španjolskog razbojnika i to se toliko svidjelo režiseru da je našem producentu iz Jadran filma rekao: ovaj je naš. Meni to tada ništa nije značilo, ali kad sam dobio honorar, shvatio sam, jer sam dobio američki honorar za dva dana snimanja. Za snimanje filmova, kako bi se reklo, 'moraš biti blizu oltara' jer se sve događa u Zagrebu, a kako sam ja iz Zadra, čak i moji prijatelji kažu 'joj, nisi mi pao na pamet' i onda se rijetko dogodi uloga. Bude njima žao, a meni još više - nastavlja.

Glumac planira uskoro u mirovinu, ali ne misli stati s radom.

- Kako sam sad uhvatio neke godine, a još se dobro držim, hvala Bogu, polako ću u penziju - neću reći mirovina jer neću mirovati. Slobodno vrijeme provodim sa svojim unučicama koje su u Rijeci i jedva čekam da ih vidim jer se već dugo nismo vidjeli. Naime, kad dulje vrijeme ne radim, kad nemam neku ulogu, postajem nervozan, a kad počnem razmišljati o Davoru Jureškom, to ode unedogled, onda jedva čekam novu ulogu i karakter da imam o čemu misliti - poručuje Davor Jureško.

image
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:38