ŠTO SE DOGAĐA?

Skandal u HNK Split. Karakaš: Čuo sam da su predstavu zabranili jer su tračnice u obliku slova U

Damir Karakaš

 Duje Klaric/Cropix
‘Bili su korektni prema meni, no ovo ne razumijem. Nikada dosad nisam imao takvo iskustvo‘

Nakon što je u prosincu u splitskome HNK-u premijerno prikazana, predstava "Okretište" temeljena na romanu Damira Karakaša u režiji Dina Mustafića izvedena je još samo dva puta. Počelo se stoga spekulirati o razlozima zbog kojih navedena predstava trenutno nije dio repertoara spomenutoga kazališta.

Činjenicom da je predstava, koja je na premijeri dobila ovacije, dosada izvedena svega tri puta začuđen je i sam pisac.

"Nakon premijere uslijedio je Božić, u redu, ali predstava nije igrala niti u siječnju, niti je u planu za veljaču, niti ožujak... Predstave se moraju igrati. Hoće li je staviti na repertoar za dvije godine?", kaže Karakaš te spominje i kako je čuo teoriju da se predstava ne prikazuje zbog tračnica u obliku slova ‘U‘, te nadodao da se kraj tračnica ne vidi.

Sa splitskim HNK je dosad, kaže, dobro surađivao.

"Bili su korektni prema meni, no ovo ne razumijem. Nikada dosad nisam imao takvo iskustvo", kaže Karakaš te naglašava da je za ovu predstavu, koja je rađena po njegovoj knjizi koja je osvojila regionalnu nagradu Meša Selimović, imao i ponude iz drugih kazališta.

"Tolika sredstva su uložena u "Okretište", glumac Mijo Jurišić, koji u predstavi glumi, je rekao da je to jedna od tri najbolje predstave u kojima je igrao. Osim toga, to je predstava koja pomiče neke stvari, nije samo zabava, a kazalište nekada služi upravo tome da nešto iz mračnih zakutaka izvuče na svjetlo dana, da preispituje", zaključuje Karakaš.

Odgovore na Karakaševa pitanja potražili smo kod intendanta Srećka Šestana

Predstava će se do kraja sezone odigrati, tvrdi Šestan. "Okretište" se trenutno ne nalazi na repertoaru isključivo zbog gužve, to jest, prevelikog broja predstava koje se trebaju izvesti.

Niti "Bambina" niti "U malu je uša đava" niti "Tri sestre" nisu izigrane predstave. Pozornica je jedna i borimo se s terminima. Drugih razloga nema, naglašava Šestan koji napominje da je u kontaktu s redateljem predstave.

Novoizabrani intendant Vicko Bilandžić razloge iza odluke da predstava "Okretište" trenutno ne bude na repertoaru nije htio komentirati jer njegov mandat intendanta splitskoga HNK još nije stupio na snagu.

"To je kvalitetna predstava na koju smo ponosni pa nam je u cilju da je pogleda što veći broj ljudi. Publika je može očekivati najesen", dodao je samo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:52