SPOJENI RAČUNI

Skandal u splitskom HNK: Bilandžiću vijeće odbilo financijski izvještaj, minus iznosi 800 000 eura. Odlazi i ravnateljica Opere

Vicko Bilandžić

 Goran Mehkek/Cropix
Bilandžić je rekao da su prihodi od ulaznica od kad je on na dužnosti, za 121 posto odnosno 279.093 eura veći nego u istom razdoblju godinu ranije

Intendantu HNK Split, Vicku Bilandžiću pozicija je ozbiljno ugrožena, piše Slobodna Dalmacija. Na sjednici kazališnog vijeća održanoj 28. veljače nije prihvaćen ni financijski ni programski izvještaj za prošlu godinu, što je korak do smjene.

Ranije, nakon negativnih izvještaja takva su pitanja odlazila pred Gradsko vijeće (kao što je bilo u slučaju Bilandžićevog prethodnika Srećka Šestana) ali sada, po novom Zakonu o kazalištu, odluku u svojim rukama ima isključivo gradonačelnik.

U isto vrijeme, iz kazališta odlazi ravnateljica Opere Ivana Srbljan. Potpisala je sporazumni raskid ugovora o radu.

Kako neslužbeno doznajemo, piše Slobodna Dalmacija, Kazališno vijeće jednoglasno je odbilo intendantove izvještaje. Navodno je priložio mnogo stranica (preko 80) ispunjenih tablicama i računima, bez jasnih obrazloženja. Zamjeraju mu da je sredstva trošio nenamjenski, da je lani godinu završio u minusu od 800 tisuća eura, te da je "spojio" račune sezone i Splitskog ljeta koji moraju biti odvojeni.

Vicko Bilandžić je na funkciji tek osam mjeseci, od 1. srpnja prošle godine.

Već dulje vremena, piše Slobodna Dalmacija, govori se i o lošoj organizaciji posla u samoj kući kao i o lošim međuljudskim odnosima.

Ivana Srbljan potvrdila nam je da je sporazumno raskinula ugovor o radu, ali, tvrdi da ta njena odluka nije povezana s jučerašnjom sjednicom.

Dogodila se nešto ranije, a Bilandžić je, kaže sada već bivša ravnateljica, Vijeće o njoj izvijestio.

- U pitanju su osobni razlozi. Držim da sam u proteklom vremenu napravila koliko sam mogla i da je trenutak da krenem dalje, kazala je Srbljan.

Spomenula je da ne želi raditi dramu ali, kako je navela, spremnosti za promjene koje su se najavljivale u teatru - nema.

Gradonačelnik Ivica Puljak od kojega smo zatražili komentar kratko odgovorio:

- Analizirat ćemo cijelu situaciju i donijeti odluku.

Intendant HNK Split Vicko Bilandžić potvrdio je u četvrtak za Hinu, kako Kazališno vijeće nije prihvatilo njegovo izvješće o radu za 2023. godinu, mandat nema potrebu staviti na raspolaganje, ali će u vezi toga poštovati odluku gradonačelnika Ivice Puljka "ma kakva ona bude".

"Kazališno vijeće jučer nije prihvatilo moje izvješće, ali ja nemam potrebu stavljati svoj mandant na raspolaganje i poštovat ću odluku osnivača kazališta, gradonačelnika Puljka ma kakva ona bude," rekao je Hini Bilandžić.

Bilandžić nadalje ističe kako je izvijestio Kazališno vijeće da Ivana Srbljan napušta mjesto ravnateljice Opere. Kaže i kako žali zbog njenog odlaska jer je "sjajno radila svoj posao".

Komentirajući odluku Kazališnog vijeća kojom nije prihvaćeno intendantovo financijsko i programsko izvješće za prošlu godinu, Bilandžić je rekao da su prihodi od ulaznica u drugoj polovini 2023., od kad je on na dužnosti, za 121 posto odnosno 279.093 eura veći nego u istom razdoblju godinu ranije, a gledatelja je bilo 84 posto više.

"Prilikom preuzimanja dužnosti, 1. srpnja 2023. HNK Split je imalo 442.115,24 eura manjka. Dobrim poslovanjem do kraja 2023. sanirani su svi minusi a još očekujemo viškove iz prošle godine u iznosu od preko 300.000 eura koje ćemo investirati u najhitnije infrastrukturne potrebe kazališta. Eto, takvi rezultati nisu dovoljni Kazališnom vijeću, dakle moramo biti i bolji", ostvrdio je Bilandžić.

Istaknuo je kako su Vijeća Splitskog ljeta i Marulićevih dana, dvaju festivala koje HNK Split organizira, jednoglasno usvojila izvješća i planove.

"Odnos s gradonačelnikom i gradskim službama je odličan, komunikacija je jasna i transparentna. Takva podrška grada Splita, našeg osnivača, nam je i omogućila rekordno poslovanje", zaključio je Bilandžić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:36