DUBROVAČKE IGRE

‘Skupa‘: U Lazaretima izvedena plesna predstava nagrađena za najbolju koreografiju 2020.

Predstava 'Skupa'
 Dubrovačke ljetne igre
"Skupa" je jedna od onih predstava koje ne kreću od postojeće ideje s ciljem prikazivanja određenog vlastitog viđenja

Na Dubrovačkim ljetnim igrama izvedena je plesna predstava "Skupa", koja je koreografkinji Petri Hrašćanec donijela nagradu za najbolju koreografiju strukovnih udruga UPUH i UPPU Puls u 2020. godini. Predstava je održana na Lazaretima u nedjelju, 8. kolovoza.

U predstavi šest plesačica (Viktoria Bubalo, Ema Crnić, Lara Frgačić, Tessa Ljubić, Ariana Prpić, Una Štalcar Furač) svojom tjelesnom praksom traži načine bivanja zajedno na sceni. Budući da se lako razabiru pojedinačne cjeline, predstavu je moguće promatrati kao mali "katalog" različitih oblika zajedništva. U svakoj cjelini vidimo jednu mogućnost koreografije, jedan tip zajedništva, i čujemo jednu glazbu, čiji su autori Alen i Nenad Sinkauz.

Na početku, recimo, "Skupa"je organsko: uz zvuk nalik zujanju roja insekata, svaka plesačica zauzima različiti položaj tijela, no zajedno uvijek tvore jedinstvenu formaciju, organizam koji iznutra mijenja svoj oblik. Osim organizma, skupa se može stvarati i mehanizam. U cjelini koja sugerira ovakvo značenje homogeno zujanje pretvara u ritmizirano cvrčanje, a plesačice leže potpuno ravno, kotrljaju se i preskaču jedna preko druge, što podsjeća na okretanje zupčanika unutar nekog stroja...

"Skupa" je jedna od onih predstava koje ne kreću od postojeće ideje s ciljem prikazivanja određenog vlastitog viđenja. Stav predstave otvorenog je i znatiželjnog karaktera. Njezino je polazište jedan naizgled običan pojam, a predstava propitkuje što sve taj pojam može značiti. Ovo nije predstava s ciljem ili odgovorom, nego predstava razmatranja mogućnosti i stalnog postavljanja pitanja. Jednostavne kostime i scenografiju za predstavu osmislila je Zdravka Ivandija Kirigin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:06