OPERNI ASOVI U AKCIJI

‘Slavimo nebeski rođendan žrtve potresa Anamarije Carević i skupljamo novac za razorenu baziliku‘

Sopranistica Darija Auguštan i bariton Davor Nekjak, pjevači su koji će pjevati za pomoć obnovi Bazilike Srca Isusova.

 Darko Tomas
Zaklada ‘Anamarija Carević‘ organizira u Lisinskom 19. 3. donatorski koncert kojim obilježava četvrtu godišnjicu zagrebačkog potresa i sjećanje na njegovu žrtvu. Uz zbor Palma, pjevaju solisti HNK Darija Auguštan i Davor Nekjak

U Lisinskom 19. ožujka u 20.00 sati Zaklada "Anamarija Carević" organizira veliki donatorski koncert kojim obilježava treću godišnjicu djelovanja Zaklade, četvrtu godišnjicu zagrebačkog potresa i sjećanje na žrtvu potresa Anamariju Carević. Uz Akademski zbor Palma na koncertu će pjevati solisti zagrebačkog HNK Darija Auguštan (sopran) i Davor Nekjak (bariton.) Ususret Uskrsu, za program je odabran Fauréov Requiem.

image

Ulica Franje Račkog 4, OŠ Dr. Ivan Merz i mural posvećen djevojčici stradaloj u potresu, Anamariji Carević.
Foto: Damjan Tadić/CROPIX

Damjan Tadic/Cropix

Koncert je i donatorski: sredstva od prodaje ulaznica idu za obnovu bazilike Presvetog Srca Isusova, Palme, teško oštećene u potresu. Tu je i izgradnja pastoralnog centra "Anamarija Carević", koji bi trebao obogatiti život mladih i Palmotićeve župe.

Darija Auguštan ističe kako se odazvala na poziv za sudjelovanje na donatorskom koncertu. Naime, ovo nije prvi put da su je zvali.

- Prije dvije godine također je bio održan koncert na kojem su se prikupljala sredstva za obnovu bazilike Srca Isusova, na kojemu sam izvodila Mozartov Rekvijem uz zbor i orkestar Palme te dirigenta Roberta Homena. Nastupili smo pred dupkom punom dvoranom Lisinski, a osjetila se i posebna atmosfera s obzirom na to da je riječ o sjećanju na tragediju. Osjetilo se ljudsko zajedništvo. Ja nisam palmaš, ali sam humanitarka i volim se odazvati i pomoći kad god mogu, a i ponosna sam članica ženskog Lions kluba Grič, koji također organizira donatorske koncerte, upravo jedan takav bit će 27. travnja u foajeu HNK. Ove godine izvodimo Fauréov Requiem. On mi je jedan od dražih, tako da se jako veselim, pogotovo zato što ga izvodimo u velikoj dvorani Lisinski, a ne u crkvi kao što ga se tradicionalno izvodi, što će nam omogućiti novi pogled na to prekrasno djelo - kaže sopranistica Auguštan, koja je zajedno s Davorom Nekjakom, s kojim pjeva sada u Lisinskom, nedavno bila u premijeri Mozartove opere "Cosi fan tutte".

image

Obnova Bazilike Presvetog Srca Isusova.
Foto: Damjan Tadic/CROPIX

Damjan Tadic/Cropix

Davor Nekjak ističe kako je odgovornost biti dio projekta u kojem se izvodi jedno od njemu najdražih djela u koncertnom repertoaru za baritona.

- Bit će to emotivna večer. Pogotovo zbog prekrasne i emotivne glazbe Fauréova Requiema. Nadamo se punoj dvorani u znaku slave Anamarijina nebeskog rođendana. Nakon ovog koncerta počinjem pripreme za ‘Čarobnu frulu‘, ulogu Papagena kojoj se jako veselim. Dođite u kazalište! - najavljuje ulazak novog Papagena u Dolenčićev blockbuster.

Osim Fauréova Requiema, sam zbor Palme će u Lisinskom izvesti i nekoliko a cappella skladbi iz svog programa, koje izvode kroz crkvenu godinu u svom godišnjem programu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 16:28