POTRES U SPLITU

Smijenjenjen intendant splitskog HNK-a Srećko Šestan, za opoziv glasalo 19 vijećnika

Srećko Šestan

 Josko Ponos/Cropix
Nakon smjene Šestan je zahvalio vijećnicima i izrazio žaljenje što nisu nastavili dosadašnju suradnju

Intendant HNK Split Srećko Šestan smijenjen je sa svoje funkcije na sjednici splitskog Gradskog vijeća, a istovremeno je za vršitelja dužnosti imenovan dramski umjetnik Vicko Bilandžić. Bilo je 19 glasova za ovu odluku, i deset protiv.

-Žao mi je što nismo nastavili suradnju, ali- kako je, tako je. Nadam se da će se nadalje poštovati propisana zakonska procedura, kazao je Šestan, odlazeći sa sjednice na kojoj je bio prisutan.

Kada je na red došla točka s temom razrješenja i imenovanja, Mario Negotić, pročelnik službe za društvenu djelatnost, napomenuo je kako smjena, ako bude izglasana, iziskuje naknadnu potvrdu ministrice kulture.

Ovo pravno pitanje trenutno je najvažnije u čitavoj priči oko Šestanove smjene. Znalo se da ga gradska vlast namjerava smijeniti i da će to učiniti; međutim, valja pričekati potez ministrice jer bez njega Bilandžić ne može preuzeti vodstvo nacionalne kazališne kuće, javlja Slobodna Dalmacija.

Netom nakon glasanja novoimenovani vršitelj dužnosti Bilandžić nam je kazao:

- Želio bih zahvaliti gradskom vijeću te odboru za imenovanje na iskazanom povjerenju za obnašanje funkcije vršitelja dužnosti intendanta, kao i Kazališnom vijeću koje me je jednoglasno predložilo. Sad još pričekajmo odluku iz Zagreba koja bi trebala biti u interesu Splita i njegovog kazališta.

Danas je GV poslalo jasnu poruku da HNK Split može i mora bolje i više. Svjestan sam neiskorištenog potencijala među umjetnicima i među nedosegnutom publikom. Ako mi se i ukaže prilika da obnašam dužnost na koju me je imenovalo GV danas možemo govoriti samo o kratkoročnim ciljevima za vrijeme trajanja mandata vd - a oni bi bili stabilizirati odnose HNK Split s osnivačem, gradom Splitom i Kazališnim vijećem. I, naravno, gasiti požare koji bukte ali i one koji tinjaju. Pred nama su izazovna vremena, neizvjesna zima. Svi će proračuni u Europi biti na kušnji tako da je teško unaprijed išta planirati dok se ne vide realna izvješća iz knjigovodstva i iznos potrošenih sredstava za ovu godinu kako bi se moglo planirati dalje.

Za Kazalište bi bilo dobro da odluka iz Ministarstva stigne već sutra jer je to zadnji rok kad se može suvislo planirati godina 2023. s umjetnički relevantnim vanjskim suradnicima koji ovaj tjedan još čuvaju svoje termine za nas. Ako se to odlučivanje pretvori u trakavicu, kvalitetno planiranje postaje nemoguće. Naime, mi još nemamo repertoar za sezonu iako smo ga, po meni, trebali imati prije barem mjesec dana kako bismo mogli rezervirati termine vanjskih suradnika, dirigenata, koreografa, redatelja, izvođača tj. gostujućih umjetnika, komunicirati sezonu s javnošću, upisivati pretplate, definirati sponzore, iznalaziti i ostale alternativne izvore financiranja...

Naprimjer, krajnji rok za prijavu programa 2023. prema Ministarstvu Kulture je 12.listopada, a prije toga bi bilo pristojno taj program dati Kazališnom vijeću na usvajanje, osim toga Europska komisija raspisuje tijekom jeseni poziv za financiranje European Cooperation Projects i za njega bi s partnerima već trebali biti spremni raspisivati projekt.

U međuvremenu, kako javlja Hina,ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek razmotrit će zahtjev za razrješenjem intendanta HNK Srećka Šestana, kada i ako ga dobije od splitskoga Gradskog vijeća.

Iz Ministarstva podsjećaju da je ministrica više puta istaknula da njegov mandat smatra uspješnim i iznijela stav da se treba s dostojanstvom i profesionalno ocjenjivati rad kulturnih institucija prvenstveno vodeći računa o poštivanju svih propisa i o umjetničkim postignućima.

Ministrica će zahtjev razmotriti te donijeti odluku sukladno ovlastima propisanima Zakonom o kazalištima, poručuju iz Ministarstva dodavši da je u Splitu već trebao biti raspisan i natječaj za novog intendanta kojemu je potrebna barem godina dana da kvalitetno pripremi svoj program.

Srećko Šestan je nakon odlaska sa sjednice samo kratko izjavio da nastavlja raditi dok odluka Gradskog vijeća ne postane pravomoćna i pravovaljana, a za to postoji zakonska procedura.

Dakle, Bilandžić još ne može početi s novom zadaćom- čitavo klupko teoretski bi se moglo razmrsiti i za nekoliko dana, ali možda bude trebalo pričekati i čitav mjesec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:05