PO TEKSTU V. WOOLF

Soba za poglede: Poznata priča o nesigurnoj i plašljivoj ženi pretvorena u monodramu

Predstava Soba za poglede
 Darije Petkovic
Drama je to o promatranome izloženom pogledima drugih koji nisu uvijek tihi i pažljivi, kaže se u najavi

U subotu 27. lipnja u 20 sati bit će održana monodrama "Soba za poglede" u izvedbi Ivane Buljan Legati, u prostoru kreacije Urania. Predstava je nastala prema poznatoj priči Virginije Woolf "Nova haljina". Drama je to o promatranome izloženom pogledima drugih koji nisu uvijek tihi i pažljivi, kaže se u najavi.

Raširen i izrazito nepopularan fenomen tjeskobe i srama, elementi socijalne fobije kao posljedice nesnalaženja u dominantnim društvenim obrascima na događajima kojima često pridajemo veću pozornost nego što doista zaslužuju intrigantne su točke u svijetu prepunom happeninga i evenata u kojima je sve unaprijed određeno i likovno zadano.

Priča na posve dirljiv način probija u unutarnji, nestabilan život krhke, društveno (ne)angažirane, plašljive i u osamu povučene jedinke, stanovite Mabel Waring, koja naoko nevažanim događajem odlaska na zabavu u društvo kojemu zapravo ne pripada pokušava razbiti ciklus nesigurnosti i nemira koje osjeća pred drugim ljudima.

Ona želi poraditi na svojoj nedruštvenosti. Suočena s posljedicom svojega izbora, stidljiva i gotovo nijema od usmjerenosti na vlastite nedostatke, prekomjerno opterećena dojmom koji ostavlja na druge ne uspijeva se uključiti u opći slijed večeri. No to nipošto ne znači da se njezin trud nije isplatio.

Predstavu režira Marina Petković Liker, prema prijevodu Sanje Lovrenčić. Dramatizaciju potpisuje Ivana Buljan Legati, kostime i scenu Zdravka Ivandija Kirigin, a za glazbu su zaslužni MrLee&IvaneSky (Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle). Autor fotografija, dizajna i video materijala je Darije Petković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:25