LUTKARSKA PREDSTAVA U SPLITU

SOM NA CILOME SVITU Priča o osamljenom dječaku na otoku koji traži prijatelja za igru čuva melodiju otočkih govora

 Ante Čizmić / HANZA MEDIA

SPLIT - Splitsko Gradsko kazalište lutaka (GKL) 17. ožujka izvest će prvu ovogodišnju, a petu ovosezonsku premijeru, lutkarsku predstavu "Som na cilome svitu" za koju je tekst napisala Olja Savičević Ivančević, a režira je Renata Carola Gatica.

Ravnateljica GKL Marija Tudor rekla je na konferenciji za novinare da je možda popularnije i jednostavnije postavljati poznate i lektirne naslove što daje određenu komercijalnu sigurnost, no u tom kazalištu smatraju da je iznimno važno promicati domaće pisce.

Tekst "Som na cilome svitu" Tudor smatra iznimno vrijednim zbog bogatstva jezika, s obzirom na to da je pisan mješavinom dijalekata srednjodalmatinskih otoka, ali i zbog izbora teme - samoće djeteta i potrage za prijateljem.

"U ovom mi se tekstu svidjela njegova književna vrijednost", istaknula je. "Bilo je važno da se kroz tekst sačuvaju melodija južnočakavskih otočkih govora i specifični izrazi tako da se taj dijalekt približi djeci. Predstava govori o samoći, ali i o raseljavanju otoka, o koncesijama, privatizaciji i drugim temama", tekla je Tudor.

Redateljica predstave Renata Carola Gatica, Argentinka koja već deset godina živi u Zagrebu, rekla je kako joj je velika čast da tekst koji pokušava sačuvati hrvatski jezik režira upravo ona. Kao "protivnica" lektire, Gatica smatra da mladi trebaju naći glas svoje generacije, hrvatske autore koji govore o našim problemima sada jer kroz razgovor o problemima proizlazimo identitet svakoga od nas.

Poručivši da dijalekte treba čuvati, Gatica je rekla kako joj je zanimljivo bilo da djeca na splitskom području u njihovu istraživanju nisu znala objasniti što je to "škoj".

U predstava o dječaku Ivi koji je osamljen na otoku i traži prijatelja s kojim bi se igrao, glume Milana Buzolić Vučica, Alin Antunović, Ivan Medić, Branimir Rakić, Andrea Majica i Sanja Vidan.

Scenografkinja i autorica lutaka je Alena Pavlović, skladatelj Nenad Kovačić, a oblikovatelj svjetla Lucijan Roki.

Dramski tekst "Som na cilome svitu" Olje Savičević Ivančević nagrađen je prvom nagradom Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu Mali Marulić 2015. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:46