KLASIK KOJI SVI VOLE

STIŽE 'SNJEGULJICA' ZA MALE, ALI I VELIKE Zagrebačko kazalište lutaka ponosno predstavlja prvu premijeru u metropoli nakon stanke izazvane koronom

 Ines Novković
 

Nakon stanke izazvane epidemijom virusa COVID-19, Zagrebačko kazalište lutaka otvorilo je svoja vrata već potkraj svibnja prvim izvedbama, a sad već predstavlja novu premijeru - "Snjeguljicu" u režiji Zorana Mužića. Predstava se počela pripremati prije stanke i pokusi su se nastavili čim su to dopustile epidemiološke službe. U gledalištu je ograničen broj gledatelja i kazalište se pridržava svih preporuka HZJZ-a kako bi se malim i velikim gledateljima omogućilo sigurno i ugodno gledanje predstave.

Ines Novković

"Snjeguljica" je klasik u repertoarima lutkarskih kazališta pa je tako i u ZKL-ovoj dugoj povijesti postavljana više puta. Svako dijete mora proći mukotrpan proces odrastanja i sazrijevanja, a bajke ga uče da je sve nedaće moguće savladati - ali ne lako. Bajke ne nude samo općenitu utjehu, već pokazuju što dijete treba učiniti da savlada zapreke. U bajci, nagrada uvijek dolazi pod nekim uvjetom: postoje zabrane koje se ne smiju prekršiti, bića u nevolji kojima se mora pomoći, starice koje treba napojiti. Dakako, nemoćna starica katkad je prerušena zla kraljica, ali nitko nije rekao da bajkoviti svijet nije u jednakoj mjeri put dvojbi i pogibelji, kao i divota i čuda. Upravo je to ono što bajci daje umjetničku snagu.

Naša "Snjeguljica" u glavnim crtama slijedi priču koju su u 19. stoljeću zabilježila braća Grimm - kralj je ostario, a kraljeva slabost znači siromaštvo i nemoć cijeloga kraljevstva. Uz njega je njegov stari, odani vojskovođa, pravi predstavnik stare garde, koji sad ima ceremonijalnu dužnost dvorskog meštra od lova. No ni on neće moći spriječiti da kralj donese pogubnu odluku: da se oženi bogatom ljepoticom iz tuđine. Njezinim dolaskom započinje dobro poznato nadmetanje kraljice sa čarobnim zrcalom i crnom magijom te Snjeguljice i njezinih sedam patuljaka. Kraljica je bila krojač vlastite sudbine, ali i Snjeguljica će morati sazreti iz pomalo tašte kraljevne na zrnu graška u odgovornu i nesebičnu kraljicu, koja će vratiti mir kraljevstvu.

Ines Novković

U predstavi glume Ana-Marija Percaić, Matija Prskalo, Željko Šestić, Anđelko Petric, Borna Galinović, Adam Skendžić, Ivan Bošnjak i Mladen Čutura.

Dramatizaciju potpisuje Petra Mrduljaš, scenografiju Gordana Krebelj, lutke Neda Ilijević Vuković, glazbu Mario Mirković, a dizajn svjetla Dražen Dundović.

Zagrebačkom kazalištu lutaka velika je čast predstaviti novu premijeru, koja će se održati u petak 12. lipnja 2020. u 19 sati.

Pretpremijera je na rasporedu u srijedu 10. rujna 2020. u 18 sati.

Prve izvedbe u slobodnoj prodaji na rasporedu su u subotu 13. lipnja 2020. u 11 i 18 sati te u nedjelju 14. lipnja 2020. u 11 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:21