NARUŠENI ODNOSI

Što se događa u zagrebačkom HNK: O situaciji raspravljalo Kazališno vijeće, oglasio se i Ljuština

 Darko Tomas/Cropix
Čelnik Kazališnog vijeća Ljuština tijekom gostovanja na N1 za usijanje situacije prozivao je ravnatelja Opere

Marcello Mottadelli ostao je bez posla ravnatelja Opere HNK. Tako bi se barem moglo zaključiti na temelju izjava i količini ljutnje koju je iskazao predsjednik Kazališnog vijeća Duško Ljuština na N1.

Ljuština je više puta u pedesetminutnoj emisiji "Izvan okvira" odgovornost za to što je stanje u HNK došlo do usijanja upro u ravnatelja Opere: "Nezadovoljni su u Operi. U Drami i Baletu je sve u redu. Za to je najodgovornija osoba ravnatelj Opere i da sam na mjestu Dubravke Vrgoč ja bih ga pozvao na odgovornost! Da sam ja na njegovom mjestu sigurno ne bih imao 82 posto radnika protiv sebe. Za to odgovara direktor Opere", opetovao je Ljuština, a na izravno pitanje vrijedi li to onda i za intendanticu HNK Dubravku Vrgoč potvrdio je: "Apsolutno, ako je i ona znala, i ona snosi odgovornost".

No, Ljuština je tokom emisije jasno iskazao da ne misli da je Dubravka Vrgoč kriva i iskazao joj podršku za rad. Dapače, izrazio je veliko čuđenje što je Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi pokrenuo kaznenu prijavu protiv nje: "Je li igdje itko na svijetu podnio kaznenu prijavu protiv intendanta zbog širenja virusa? To se nigdje u svijetu nije dogodilo niti je itko u Hrvatskoj podnio kaznenu prijavu protiv Stožera."

Ljuština je ustvrdio da su "po informacijama od Uprave epidemiološke mjere strogo provedene" te upozorio da Kazališno vijeće nije niti Upravno vijeće niti nadzor, niti smjenjuje, a ni ne razriješava Upravu. Smatra da je javnom svađom nanesena ogromna šteta HNK-u i pozvao je sve da stanu na loptu i prestanu dolijevati ulje na vatru. Na opasku novinarke da "pere ruke poput Poncija Pilata" Ljuština je uzvratio kako nije sklon da se ljudima sijeku glave i napomenuo da je Kazališno vijeće zaduženo za usvajanje programa i financijskog izvještaja o radu.

Medijski 'time out'

Ljuština je pozvan kao gost koji će pojasniti što se danas zbivalo na sjednici Kazališnog vijeća na kojoj je proglašen time out - tjedan dana medijske šutnje dok se ne prikupe izvješća o tome što se sve događalo u HNK, od predstavnika svih sindikata, intendantice i ravnatelja Opere. Taj je prijedlog navodno došao od članice Ive Hraste Sočo.

Zbog stanja u HNK - međusobnih optužbi, poremećenih odnosa, narušenog povjerenja i problema rada u uvjetima opasnosti od širenja covida-19, troje članova KV; u ime Opere Željka Pulig Barišić, baleta Dunja Novković i povjerenik Sindikata scenske djelatnosti Damir Kovač, iniciralo je održavanje sjednice. Inače, u KV-u sjede predstavnici suvlasnika, države i grada; Ljuština i Mladen Čutura u ime grada, Iva Hraste Sočo i Srećko Šestan kao predstavnici Ministarstva kulture i predstavnici zaposlenika. KV usprkos situaciji nije se sastalo još od 27. listopada.

Sindikalisti upozoravaju kako je Šestan kao intendant HNK u Splitu, kad se suočio s dva zaražena djelatnika, zatvorio kazalište na dva tjedna, ali nije istu stvar tražio i za zagrebački HNK. Tu je odluku naposlijetku donijela ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek - apelirala je na razum, otkrio je Ljuština, i sugerirala Upravi da do daljnjeg skine velike predstave s repertoara.

Sjednica je zakazana u isto vrijeme kada i pogreb Ante Topića, člana zbora Opere koji je preminuo u covid-19 respiratornom centru u zagrebačkoj Dubravi - minutom šutnje odali su mu počast. Na sjednici je pročitano pismo ministrice Obuljen Koržinek u kojemu traži da se o stanju u HNK hitno očituju i zaposlenici i uprava i KV. Predstavnici zaposlenika ponovili su pitanja i sumnje na račun rada Uprave koja proteklih tjedana pune medije. Na koncu je zaključeno da se nova sjednica održi idući tjedan - do kada bi ministrici svi trebali dati odgovor.

Ljuština: 'Nismo mi Stožer'

Kovač je, kako neslužbeno saznajemo, Dubravki Vrgoč koja je također bila prisutna rekao da bi iz moralnih, etičkih i ljudskih razloga trebala razmisliti o tome da ponudi ostavku. Nije na to odgovorila.

Ljuština je na N1, govoreći o radu u uvjetima epidemije, pojasnio specifičnost kazališnog posla. Ustvrdio je da osim monodrame ne postoji predstava koja bi se mogla izvesti uz poštivanje epidemioloških mjera. Na pitanje novinarke zašto ništa nije poduzeo, sam Ljuština je rekao da KV nije organ nadzora i izjavio: "Nismo mi Stožer! Što da mi sad radimo?!" Govorio je o dvostrukim mjerilima, složio se s ocjenom da kad se dozvoli kolona sjećanja u Vukovaru, šalje poruka građanima da se ni oni ne moraju pridržavati mjera. Sam je prebolio koronu, otkrio je. Tada je obavijestio svoje kontakte, sjeo na vlak, otišao u Liku i izolirao se na 20 dana.

Nezadovoljni i očajni djelatnici HNK javno se već tjednima žale kako su bili prisiljeni raditi bez poštivanja epidemioloških mjera; od razmaka, proba do predstava, zbog čega su bili skloni zaključiti da je ravnateljici stalo da po svaku cijenu - pa i ugrožavanja njihova zdravlja - održi repertoar. Višemjesečni apeli da se rad stavi pod kontrolu i prilagodi specifičnosti nacionalne kazališne kuće, prijedlozi da HNK, kao i brojne operne kuće na svijetu, prijeđu na online produkciju, nisu dali rezultate. Slučaj je kulminirao kaznenom prijavom koju je 16. studenog DORH-u protiv intendantice Vrgoč podnio glavni tajnik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Domagoj Rebić po osnovi članka 180. Kaznenog zakona koji regulira odgovornost u sprečavanju širenja zarazne bolesti.

"Nije to bilo lako, ali druge nije bilo kad smo vidjeli da se izgubilo i malo volje za razgovorom", kazao nam je Rebić i pojasnio kako zasad nije dobio povratnu informaciju iz DORH-a, ali i podsjeća da je praksa da se podnositelja obavještava nakon što se prijava obradi. A to se još nije dogodilo. Napetost je postala još gora nakon vijesti o smrti člana zbora Opere Ante Topića. Spekuliralo se da će optužbe protiv Vrgoč proširiti i na ubojstvo iz nehaja, ali ta je vijest ubrzo demantirana.

Prijava DORH-u

Rebić kaže da bi DORH sam trebao utvrditi te činjenice u sklopu izvida njihove prijave, odnosno da bi "istragu po prirodi stvari trebalo usmjeriti i na okolnosti smrti Ante Topića. Samo oni to mogu istražiti i ako nađu razloge za proširenje optužnice, tako i napraviti."

Predstavnici sindikata digli su glas; Mario Bokun, sindikalni povjerenik zbora Opere, Jozo Kraljević, sindikalni povjerenik stručnih službi, Dunja Novković, prvakinja Opere Cecilija Car Hrgović, violistica Ana Marija Šir, Lujza Vukičević, sindikalna povjerenica orkestra... Svi su oni tvrdili da je intendantica Vrgoč odgovorna što je zaraza došla do scene HNK, optužili su je da je negirala opasnost, nije osigurala rad poštujući epidemiološke mjere, te da ih je Uprava poticala da antedatiraju bolovanja.

Profesorica Akademije dramskih umjetnosti Snježana Banović poslala je dopis saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu u kojemu ih moli da na dnevni red "uvrste problem flagrantnog kršenja zakona u zagrebačkom HNK. Kao što ste vjerojatno upoznati, jedan je život nažalost izgubljen zbog sulude ambicije Uprave na čelu s Dubravkom Vrgoč da po svaku cijenu održi program uživo te nerazumne podrške ministrice kulture koja istu u tome bezrezervno podržava." Odbor je tražio očitovanje intendantice i ministrice.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek stala je iza ravnateljice Dubravke Vrgoč i osudila nezadovoljnike što plasiraju poluinformacije. Prošli je tjedan rekla da su joj "neshvatljive optužbe' za neprovođenje mjera i nemar prema zaposlenicima, jer je Vrgoč poduzela sve što je bilo u njenoj nadležnosti". Izrazila je stav da se tragičan odlazak pjevača iz zbora zloupotrebljava na ružan način.

Vrgoč negirala optužbe

Sama Vrgoč je prije tjedan dana na N1 negirala optužbe iz sindikata.

- Što se tiče kaznene prijave za širenje zaraze - pravosuđe će odlučiti. A što se tiče druge, ja sam vjerojatno jedina u Europi koja se u kulturnim institucijama suočava s ovakvom optužbom. Teško je odrediti tko se kada i kako zarazio, pandemija nema putovnicu. Ali na taj bi se način mogli tužiti svi, jer je bolest ušla u baš sve institucije u zemlji. Gubitak Ante Topića je velik, manipulira se time da se on zarazio na našoj predstavi zbog statiste, jer ne može se znati tko je imao koronu, rekla je intendantica te dodala kako Topić nije bio na predstavama, te da je bio samo na jednoj probi.

- On nije nastupao u predstavama koje se spominju, nije bio u rasporedu. Bio je na jednoj probi i na audiciji. Ne zna se tko se gdje zarazio, rekla je Vrgoč i kazala kako smatra da su učinili puno što se tiče epidemioloških mjera.

Često sam bila suočavana s prozivkama: za mobing pismima i sindikatima, da sam platila bojanje scenografije otrovnim bojama, potom da su prilikom skidanja azbesta iz kazališta kazalištem letjele otrovne čestice, a i da sam zataškavala statiku kazališta nakon potresa. U tom cijelom nizu dogodila se i pandemija. U kazalištu postoji dio interesnih sfera i od prije mog dolaska. Neki umjetnici iz kazališta imaju jednu sliku, neki drugu... Oni koji me optužuju lažu, rekla je prije tjedan dana Vrgoč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 12:09