Nova usluga E-upari

Stožer civilne zaštite u novom ruhu: Stiže državni Tinder za porast nataliteta

Tko tu koga

 Luka Dubroja/
Alemka Markotić, Davor Božinović, Vili Beroš, Krunoslav Capak i gosti nisu nam ni izbliza izblijedjeli iz pamćenja najavljuje se uz Kerempuhovu predstavu ‘Tko tu koga? Zona pansiona‘

Svi se živo sjećamo svakodnevnih press konferencija Stožera civilne zaštite koji nam je krojio i ograničavao život početkom pandemije koronavirusa. Od prošle subote nekadašnji superheroji kriznog stožera, koji su preko noći propali u grotlo korupcijskih i drugih afera, vratili su se na scenu, ali u nešto drugačijoj ulozi - ovaj put kao Nadleštvo za natalitet u novoj predstavi "Tko tu koga? Zona pansiona" u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

Kako najavljuju iz ovog kazališta, pandemija nije još završila, ali Alemka Markotić, Davor Božinović, Vili Beroš, Krunoslav Capak i njihovi povremeni gostujući akteri na svakodnevnim presicama svojom retorikom, načinom donošenja političkih odluka kroz prizmu zaštite građana nisu ni izbliza izblijedjeli iz pamćenja, kao ni posljedice ni kontradiktornosti njihovih odluka kojih se neki od njih ni sami nisu pridržavali. Pa su se u svojoj tragikomičnosti pokazali kao plodno tlo za suvremeni dramski tekst te njegovo kazališno uprizorenje, koje potpisuju Borna Vujičić i Tamara Damjanić.

Radnja predstave smještena je u ne tako daleku budućnost kad se Hrvatska suočava s novim gorućim problemom - silovitim demografskim padom. Posljedica je to političke vlasti koja je dovela do kontinuiranog iseljavanja mlađih generacija. Formira se Nadleštvo za natalitet, u kojoj je okupljen tim stručnjaka. Oni moraju riješiti problem jer je broj građana pao na dva i pol milijuna. Priprema se referendum, nameću nove mjere, svi su na nogama, a neka od rješenja su i ubrzavanje procesa posvajanja, pravo da posvajaju i LGBTQ+ parovi, osnivanje banke hrvatskih jajnih stanica te legalizacija hrvatskog surogat-majčinstva. A jedna od definitivno snažnijih mjera je i pokretanje državnog Tindera, odnosno usluge E-upari. Riječ je o najnovijoj e-usluzi E-građana koji e-spaja partnere putem e-kriterija kako bi se što više ljudi e-vjenčalo i pravilo male bebe. A tako spojeni parovi dobit će, naravno, i poticaje...

image

Tko tu koga

Luka Dubroja/

Glavna glumica Kerempuhove predstave, Mia Anočić Valentić, smije se na spomen aplikacija za brzo upoznavanje.

- Hvala lijepa. I da nisam našla životnog partnera, mislim da se nikad ne bih upustila u takve stvari. Odupirem se ovisnosti zvanoj društvene mreže, općenito više volim upoznavati ljude uživo, družiti se uživo, govori Osječanka koja u komadu "Tko tu koga? Zona pansiona" okuplja tim stručnjaka za borbu opstanka Hrvata.

- Priča je istodobno i tužna i smiješna, komedija situacije s glavom i repom, vjerujem da smo uspjeli dočarati publici sve što smo htjeli. Politiku generalno ne pratim, no u tijeku sam sa zbivanjima jer me se mnoge stvari tiču. Lik Tare nisam stvarala prema stvarnoj osobi, a primamljivo mi je kod Tare što je ozbiljna, jako izazovna i stroga. Želi pomoći državi i potaknuti natalitet i u tu misiju ulazi sa srcem kao kći pokojnog premijera. Na tom putu Tara mora spoznati što je i kako živi mali čovjek i što je potrebno kako bi se preživjelo u politici. Znamo da mnogi političari koji uđu sa srcem budu brzo utišani ili se povuku i takve rijetke vidimo na vrhu vlasti, zagonetna je Mia.

image

Tko tu koga

Luka Dubroja/

Mnogo pitanja diže na površinu predstava kroz suprotstavljanje dvaju svjetova - onih koji zakone donose i oni koji su ih prisiljeni trpjeti. Je li moguće da politika doista mora iskvariti čovjeka ili u svoje redove prima samo one koji tu klicu već u sebi imaju? Postoji li u suvremenom hrvatskom političkom kontekstu ikakav moralni ili općeljudski kompas ili je politika sfera u kojoj čovjek neminovno mora naučiti igrati prljavo? Odličan glumački ansambl, predvođen Mijom Anočić Valentić, Borkom Perićem, Vilimom Matulom, Ines Bojanić, Mirelom Videk Hranjec, Anom Maras Harmander, Ornelom Višticom, Damirom Poljičakom, Josipom Ledinom i Karlom Mlinarom pokušat će odgovoriti na neka od tih pitanja u predstavi "Tko tu koga? Zona pansiona" u Satiričkom kazalištu Kerempuh, koja je već na premijeri, kako su napisali iz kazališta, potvrdila da ima potencijala postati pravi hit. Iz Kerempuha zaključuju: "Bit će posebno zanimljivo vidjeti (anti)junake Stožera civilne zaštite u nekim drugačijim, zamišljenim ulogama koje, pak, ne djeluju ni tako nevjerojatno da se obistine".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:00