‘BEŠTIJE‘ U &TDU

Strančev dolazak u Dalmaciju razbit će monotonu svakodnevicu, ali i razotkriti davno zakopane tajne mještana

Predstava ‘Beštije‘ premijeru u Teatru &TD imat će 2. lipnja

 Luka Dubroja
Upisana u ritualne prakse koje okupljaju zajednicu, prošlost je predugo u suživotu s mještanima da bi se od nje tek tako otrgnuli

Premijera autorskog projekta Kristine Grubiše i Karle Leko, "Beštije", održat će se u petak, 2. lipnja, u Velikoj dvorani Teatra &TD s početkom u 20 sati, a reprizne izvedbe na rasporedu su 3., 27. i 28. lipnja u 20 sati.

‘A što se tiče beznađa, to je nešto o čemu štagod i znamo‘

Predstava "Beštije" autorski je projekt nastao generiranjem vlastitih iskustava odrastanja u dalmatinskim gradovima i mjestima te specifičnostima koje to podneblje ima. Često fetišizirano kroz prizmu prirodnih ljepota, priobalje, osim brojnih sunčanih sati, itekako ima i svoje mračnije strane koje čine surovost prirode, odgoja i hijerarhije u kojoj su stariji uvijek u pravu, iz čega proizlazi nemogućnost dijaloga. Tišina, koju prekida tek poneki zvižduk vjetra ili zvuk morskih valova u daljini, iako pogodna da mlade baci u očaj, u njima često ostavlja prostor za imaginaciju i sanjarenje.

Upravo tome prepuštaju se i naši likovi - Bura, Biserka i Šime, predstavnici mlađe generacije, koji monotonu svakodnevicu nastoje razbiti potragom za novim, još neistraženim idejama. U tom pothvatu nenadano će im pomoći Toma, stranac koji stiže u njihovo mjesto, a koji ne poznaje sredinu i ljude s kojima se susreće.

Njegov naivan pogled i romantičan narativ koji gradi oko malog mjesta i njegovih stanovnika, u njihovu rutinu uvest će toliko željenu promjenu, ali će njome ujedno poremetiti odnose među stanovnicima. Stariji stanovnici će, na sunce koje neumoljivo prži, iznijeti davno zakopane tajne o kojima se ne govori na glas, ali koje itekako žive skrivene u kamenu, dok će mlađi poželjeti bijeg od prošlosti. Upisana u ritualne prakse koje okupljaju zajednicu, prošlost je predugo u suživotu s mještanima da bi se od nje tek tako otrgnuli.

Predstava se referira na motive filmova "Dogville", "Manderlay" i "Breaking the Waves" Larsa von Triera, "The Wicker Man" Robina Hardyja te "Midsommar" Arija Astera.

U predstavi igraju Alma Prica, Ema Šunde, Lara Nekić, Igor Golub, Marin Stević i Luka Knez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 23:24