ULIČNI FESTIVAL

Sutra u Zagrebu počinje Cest is d‘Best: Ugostit će strane i domaće umjetnike, a traje do nedjelje

Tradicionalna Utrka smetlara
 Patrik Macek/Zuma Press/Profimedia
Pet dana performansa, radionica i koncerata na otvorenom, uz kutak sa zdravom hranom, te puno zabave i smijeha, počinje Utrkom smetlara

Utrka smetlara i tradicionalna karnevalska povorka otvorit će u srijedu, 19. kolovoza, međunarodni ulični festival 24. Cest is d'Best, koji do nedjelje pod sloganom "Zagreb is d’Best" na ulice glavnoga grada donosi bogat program glazbenih, scenskih i likovnih umjetnika.

"Sutra Zagreb postaje glasan, šaren i veseo jer počinje 24. Cest is d’Best festival, ove godine sa sloganom 'Zagreb is d’Best'", stoji u najavi. Pet dana programa performansa, radionica i koncerata na otvorenom, uz nezaobilazni kutak sa zdravom hranom, te puno zabave i smijeha, počinje u podne Utrkom smetlara.

Tradicionalna karnevalska povorka na Europskom trgu

"Već dobro poznata našim 'Cestoljupcima', Utrka smetlara garantira odličnu zabavu i uvod u d’Best atmosferu i vibru koja će u Zagrebu biti prisutna idućih pet dana", navode organizatori.

Istoga dana, u 18,30 sati, na Europskom trgu kreće tradicionalna karnevalska povorka koja, uz sudjelovanje brojnih plesača, zabavljača, muzičara i likovnjaka službeno otvara najstariji ulični festival u Hrvatskoj.

Ove godine u povorci gostuje Festival Indije, koja je zemlja partner festivala, kao i Udruga Afro badinya.

Glavne festivalske pozornice bit će na Zrinjevcu, Trgu Europe i Cvjetnom trgu, a građani će nastupe cirkuskih, likovnih i glazbenih umjetnika također moći doživjeti u Bogovićevoj, Gajevoj, Praškoj i Tkalčićevoj ulici.

Na Zrinjevcu, koji će večerima biti rezerviran za plesnjake i nastupe, prve festivalske večeri nastupa glazbenik Stjepan Jimmy Stanić.

Program za najmlađe također se održava na Zrinjevcu, gdje će svakoga dana od 10 sati biti organizirane likovne, eko i edukativne radionice, a kasnije će svi posjetitelji moći učiti osnovne cirkuske vještine poput žongliranja, vrćenja koluta, hodanja po žici ili plesa na svili.

Za djecu će biti organizirane kazališne, lutkarske i cirkuske predstave, a svim posjetiteljima bit će dostupni sportski rekviziti za rekreaciju i zabavu na travi.

Na Trgu Europe bit će smještena pozornica na kojoj će nastupati Bosak & The Second Hand Band (četvrtak), Mangroove (petak), Ljetno kino (subota) te elektronski duo Cura & Dečko (nedjelja). Svi koncerti počinjat će u 21 sat.

Cvjetni trg u poslijepodnevnim će satima posjetiteljima ponuditi nekoliko sati svirke u "režiji" uličnih svirača na tzv. "tepih pozornici", dok su večernji sati rezervirani za nastupe cirkuskih umjetnika. Ove godine festival će ugostiti desetak stranih i stotinjak domaćih glazbenih, likovnih i scenskih umjetnika.

Utrke smetlara, pasa i vlasnika

Osim Utrke smetlara u trokolicama i ove će godine biti održana PluTrka - utrka pasa i vlasnika, Pastelizacija i nekoliko drugih zabavnih akcija.

Bit će manji broj ugostiteljskih kućica, ali organizatori naglašavaju da će odabir hrane biti zanimljiv, s naglaskom na zdravoj hrani.

Cest is d'Best je najstariji i najveći ulični festival u Hrvatskoj koji se u Zagrebu neprekidno održava od 1997., a u zadnjih desetak godina značajno je proširio program i zauzeo važno mjesto na međunarodnoj festivalskoj sceni.

Ove godine program traje do ponoći u nedjelju, 23. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2024 19:50