"A ODAKLE STE VI, GOSPOĐO?"

Svatko od nas ima slabu točku. Nekoga bole leđa, nekoga želudac, a junakinju ove priče - glava, pomoć traži u psihijatrijskoj ordinaciji

Ksenija Prohaska

 Biljana Blivajs/Cropix
Predstava, autorski projekt Ksenije Prohaske, u ponedjeljak, 19. veljače ima premijeru u ZKM-u

"Svatko od nas ima slabu točku. Nekoga bole leđa, nekoga želudac, a junakinji ove priče - glava. Kada Barbaru Oblak glavobolje dovedu do psihijatrijske ordinacije, uz puno humora otvoriti će se granice svih života koje je ona nosila u sebi, pitajući nas je li stvarnost zaista samo jedna ili je možda jednako stvarno i ono što izmislimo. Sve što nije prepušteno zaboravu čini našu sadašnjost koja se lakše podnosi uz osmijeh, a to će se najbolje pokazati trenucima u kojima se događa ova predstava - kako je lijepo napisala Ana Tonković Dolenčić.", kazuje Ksenija Prohaska o predstavi "A odakle ste vi, gospođo?" s kojom u produkciji Caravana, sutra večer, ima premijeru u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Dio stručnog tima predstave je i liječnik Davor Mucić. Čemu ih je savjetovao, u kom dijelu je bila potrebna njegova ekspertiza?

"Dr. Mucić nas je čitavo vrijeme dok smo pisali, vodio kroz seanse da bi osvijestio problem pacijenta, koji u principu uvijek negira i podešava prošlost onako kako mu se sviđa - a rješenje toga će vidjeti gledatelji koji dođu na predstavu."

"A odakle ste vi, gospođo?" pripremala je, kaže, "dugi niz godina. Mislim da je ideja da se napravi ova predstava započela još od dana kada smo Ana Tonković Dolenčić surađivale na Marlene Dietrich‘. Bile su mi interesantne komične situacije koje donose imitacija likova, a sada je Ana kao vrsni dramaturg i odličan pisac, kreirala samnom priču o gospođi Barbari Oblak. Naravno, da ima puno autobiografskog materijala u svemu tome."

Redatelj predstave je Krešimir Dolenčić, Ksenija Prohaska igra Barbaru Oblak, a Marijan Nejašmić Banić glumi psihijatra Mucića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:40