DUBROVNIK

Sve je spremno za najveću ljetnu kulturnu manifestaciju: ‘Nakon 70 godina imamo veliku promjenu‘

Dora Ruzdjak Podolski
 Marko Todorov/Cropix
Nakon otvorenja, sutra je u atriju Kneževa dvora na programu koncert “Spomenik Beethovenu”, koji izvodi Aljoša Jurinić

U staroj gradskoj luci večeras će s početkom u 21 sat biti otvorene 71. po redu Dubrovačke ljetne igre.

- Sve je spremno - kaže nam ravnateljica Dora Ruždjak Podolski, pa nastavlja: - Posljednja tri dana bila sam na probama za otvorenje i mislim da će biti izuzetno zanimljivo i drugačije. Već sam prostor daje poseban čar. Nakon 70 godina imamo otvorenje na drugoj lokaciji, na prostoru stare luke, koja je šarmantna, poetična, vesela - priča.

Iznimno joj je, kaže, drago da će se Igre održati i u ovim prilično nelakim okolnostima. - Kultura je pobijedila - ponosna je. - Kada je riječ o protupandemijskim mjerama, Igre su se jako dobro snašle i odgovorno pristupile cijeloj problematici. Imat ćemo manje publike no inače, ali će se program održati. Pored Salzburga i Ljubljane, jedini smo svjetski festival ovako velikog značaja i tradicije koji će se odviti unatoč svemu, što je nemjerljivi izvor radosti - kaže ravnateljica Ruždjak Podolski.
Večerašnju ceremoniju otvorenja, koja će se izravno prenositi na Hrvatskoj radioteleviziji, režirala je Marina Pejnović. Sudjelovat će Dubrovački simfonijski orkestar, Jazz orkestar HRT-a, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, pijanist Aljoša Jurinić, saksofonist Ivan Bonačić, festivalski dramski ansambl, folklorni ansambl Linđo te dirigenti Tomislav Fačini i Miron Hauser.

U čast Beethovenu

Nakon otvorenja, sutra je u atriju Kneževa dvora na programu koncert “Spomenik Beethovenu”, koji izvodi Aljoša Jurinić. U nedjelju se u atriju palače Sponza otvara izložba Ivane Dražić Selmani “Horizont sjećanja”. Radi se o svojevrsnoj, ali ne klasičnoj retrospektivi, u kojoj je autorica na prozirne folije reproducirala svoja prethodna djela i od njih napravila novu instalaciju.
13. i 14. srpnja u Dubrovniku gostuje zagrebački HNK, koji u parku Gradac izvodi “Tri sestre” redatelja Bobe Jelčića. 15. i 16. srpnja održat će se predavanja povjesničara umjetnosti i arheologa Ivana Viđena, u kojima će se osvrnuti na ulogu hrane u dubrovačkoj diplomaciji. 17. srpnja klavirski duo Ivančić/Cikojević izvodi “Horoskop” Borisa Papandopula u atriju Kneževa dvora, dok 18. srpnja Ana Marija Veselčić izvodi predstavu “Domaši” u Inter-University Centreu. Dan poslije na istom mjestu gostuje Gradsko kazalište lutaka Split s predstavom “Stonoga Goga”. Taj dan u parku Gradac nastupa i Zagrebački plesni ansambl s točkom “Gore”.

Premijerne izvedbe

20. i 21. srpnja te 3. i 4. kolovoza odvijaju se izvedbe predstave “Mara i Kata”, a prva od njih bit će premijerna. Radi se o autorskom projektu Saše Božića inspiriranom radio emisijom “Na posjedu u kundurica” Petra Kušelja te knjigom “Dubrovačke kundurice” Dese Begović Mrkušić.
22. i 31. srpnja u parku Gradac nastupa folklorni ansambl Linđo, a 24. srpnja u atriju Kneževa dvora na rasporedu je koncert trija Eusebius. Za 27. srpnja zakazana je premijera predstave “Dubrovačka zrcala – tri struka lovorike, pelina i vrijesa” koju su režirale Dora Ruždjak Podolski i Marina Pejnović, a predstava nakon premijere izvodi još dva dana.
28. srpnja u ljetnom kinu Jadran prikazat će se domaće pobjedničko ostvarenje Pula film festivala, a dva dana nakon toga u parku Gradac nastupa Dubrovački simfonijski orkestar kojim dirigira Nil Venditti, a prati ga i Marijan Đuzel kao solist na glasoviru.
Predstave će u ostatku programa izvoditi i Ulysses teatar te Kunstteatar, pričat će se bajke iz dubrovačkog kraja, slušati Papandopulo kvartet, a čeka nas i premijera Držićeve komedije “Grižula”. Cijeli program dostupan je na webu Dubrovačkih ljetnih igara. J

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:18