Playdrama

‘Tako nam Bog pomogao‘: predstava po tekstovima koje je Boris Dežulović posvetio Crkvi u Hrvata, njenim vjerovanjima i praznovjerjima

Boris Dežulović, Playdrama

 Jl Urednici/
U pozivu se navodi: ‘Mnogo je bijesa i ljutnje u Dežulovićevim tekstovima, mnogo je pitanja, ali i mnogo dobrog humora, pa čak i simpatija prema vjeri‘

Splitsko kazalište PlayDrama 29. studenoga premijerno će u Gradskom kazalištu mladih izvesti svoju novu predstavu "Tako nam Bog pomogao" Hrvoja Korbara, koja je nastala prema motivima knjige Summa atheologiae Borisa Dežulovića.

Povod projektu je, kako se navodi: "Opus tekstova koje je Boris Dežulović posvetio Crkvi u Hrvata, njenim vjerovanjima i praznovjerjima, odnosu sa (makar načelno) sekularnom Republikom Hrvatskom i neokonzervativnim pokretima koji doživljavaju svoj uzlet". Postavljaju i sljedeća pitanja: "Koja je tajna posebne veze između hrvatskog naroda i Svevišnjeg? Što je potrebno za ulazak u raj? Kakav je odnos Svemogućeg Oca i njegovog Sina? I što će nam ovog Božića poručiti Blažena Djevica Marija?" Na njih će na pozornici pokušati odgovoriti glumci Stipe Jelaska, Stipe Radoja i Donat Zeko.

Kao se navodi u pozivu na predstavu: "Mnogo je bijesa i ljutnje u Dežulovićevim tekstovima, mnogo je pitanja, ali i mnogo dobrog humora, pa čak i simpatija prema vjeri; toj, kako kaže pisac, najrazumljivijoj od svih čovjekovih slabosti. Ključ za čitanje Summe atheologiae pronašao sam u posljednjem tekstu u zbirci, svojevrsnoj (ne)vjerničkoj autobiografiji autora pod naslovom Ja, Bog i moja baba Kata. Svatko od nas vjerojatno je imao nekog djeda ili baku, oca ili majku, kojima je bilo od iznimne važnosti da, baš kao i oni, budemo aktivni članovi Katoličke crkve, primimo sve sakramente, redovito pohađamo vjeronauk i sudjelujemo u drugim župnim aktivnostima. Vjerojatno je zbog toga protagonist ove predstave jedna obitelj – Otac, Sin i Majka, koji su daleko od idealizirane, mitološke slike svete obitelji. Oni su nam, u svojim trzavicama, prilično nalik (na sliku svoju stvori čovjeka, zar ne?) i podsjećaju nas da naše nesreće, suprotno slavnoj Tolstojevoj rečenici, i nisu tako ekskluzivne" rekao je povodom premijere redatelj predstave Hrvoje Korbar.

image

Boris Dežulović

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Katarina Perić, glazbu Matko Botić i ansambl predstave, a oblikovanje svjetla Elvis Butković. Reprizna izvedba zakazana je za 30. studenoga, a ulaznice možete kupiti na blagajni Gradskog kazališta mladih Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 17:13