Kvadratura

Tamara Damjanović: Drugi put radim predstavu po Karakaševom tekstu. Njegove priče su mi bliske

U predstavi koju Tamara postavlja u Teatru&td glume Doris Šarić Kukuljica, Ozren Grabarić i drugi
 Ivan Posavec
U drami "Avijatičari" propituje se što se događa kad se društvena struktura uslijed neke nove i nepoznate situacije sruši

Tri godine nakon što je u Gavelli postavila dramatizaciju romana Damira Karakaša "Sjećanje šume", mlada kazališna redateljica Tamara Damjanović ponovno se primila teksta omiljenog pisca. Pa ćemo tako od 9. veljače u Teatru&td gledati predstavu "Avijatičari" s Doris Šarić Kukuljicom, Ozrenom Grabarićem, Svenom Jakirom i Robertom Španićem, prema dramskom tekstu koji je (pedantni) Karakaš pisao punih šest godina.

"Damirove su priče često vezane uz unutarnji doživljaj svijeta, što mi je blisko. On je izvrstan pisac, precizan i konkretan. Mnogo toga sam naučila samo čitajući njegova djela. Kada smo radili 'Sjećanje šume', jako smo lijepo surađivali pa smo sada ponovno udružili snage", kaže Tamara.
Radnja "Avijatičara" smještena je u razdoblje postapokalipse. Mora da je bilo zanimljivo stvarati takvu dramsku situaciju dok i sami proživljavamo pandemijski kraj svijeta?

"U kriznim situacijama na vidjelo dođe neka druga strana ljudske prirode, koja je u svakodnevnim uvjetima nevidljiva ili skrivena. Ipak živimo u društvu gdje postoje pisana i nepisana pravila, pa je takvo i naše ponašanje. A što se događa kad se takva struktura uslijed neke nove i nepoznate situacije sruši? Kriza kroz koju prolazimo u posljednjih godinu dana otvorila je mnoga ljuljanja na razini ljudskog duha. Upravo mi se ta nepredvidljivost čini zanimljivom", objašnjava mlada redateljica čije predstave možemo gledati u domaćim kazalištima zadnje četiri godine.

Mora da je posebno naporno mladom se redatelju probijati u ovakva vremena kada su kazališne produkcije - luksuz? "Ne mogu se žaliti. Imam već nekoliko dogovorenih projekata, od kojih je prva predstava po motivima priče koju je Tanja Mravak napisala za kazalište Moruzgva, a predstavu radimo u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića u Dubrovniku. Dugo smo planirali ovu suradnju i napokon je ove godine došla na red, što me izuzetno veseli." Pavica Knezović Belan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:07