'DNEVNIK VELIKOG PERICE'

TOČNO 50 GODINA KASNIJE Mirjana Bohanec opet će pjevati 'Ja ljubim', radnja se odvija 1964., režira Vinko Brešan, a junak je i Fulirov brat

Vinko Brešan (gore lijevo), Mirjana Bohanec-Vidović (gore desno), scene iz filma 'Tko pjeva zlo misli' (dolje)
 CROPIX

“Ja ljubim jer strune srca glasno poje. Ljubim jer sreća krasi život naš. Ljubim jer tako hoće srce moj. Hvala ti, srce, što ti za osjećaj taj znaš”, pjevala je Ana Šafranek 1970. godine u legendarnom filmskom klasiku “Tko pjeva zlo ne misli” vješajući veš na balkonu.

Sada, točno 50 godina kasnije, glumica i operna diva Mirjana Bohanec-Vidović ponovno će pred kamerama svojim čarobnim sopranom otpjevati iste stihove čuvene pjesme “Ja ljubim”, i to ponovno u ulozi Ane Šafranek, majke vragolastog Perice.

- Mogu vam potvrditi da u seriji ‘Dnevnik velikog Perice’ ponovno glumim Anu Šafranek, samo sam sada majka jednog velikog Perice. Ne smijem još puno otkrivati, ali veselim se, vidjet ćete, bit će to vrlo interesantna serija - rekla nam je 80-godišnja Mirjana Bohanec-Vidović, dodavši da prva klapa serije još nije pala.

Kako doznajemo, u tijeku su glumačke probe i posljednje pripreme za snimanje nove igrane serije Hrvatske radiotelevizije “Dnevnik velikog Perice” koje počinje za dva tjedna. Za režiju šest epizoda po 50 minuta zadužen je Vinko Brešan, a autor serije i izvršni producent je Albino Uršić.

- Od inicijalne ideje do, evo, skorog početka snimanja serije prošle su već dvije ili tri godine. Postoje motivi nastavka filma ‘Tko pjeva zlo ne misli’ i postoji priča iza toga, ali to vam još ne mogu otkriti. Obećavam, čim padne prva klapa, sve ćete znati - tajnovito je poručio Uršić.

No, ipak nam je otkrio par detalja.

Novi aranžmani

- Još kompletiramo glumački postav, snimat će se u Zagrebu i okolici, a i kostimi i scenografija ostaju u tom duhu vremena kao i film ‘Tko pjeva zlo ne misli’. Ponavljaju se i pjesme, koje će, doduše, biti nanovo aranžirane, ali Mirjana Bohanec-Vidović ponovno će zapjevati pred kamerama - rekao nam je Uršić, otkrivši tako da ćemo kultne pjesme “Ja ljubim”, “Noćas ću dragi tebi šaptat nježne riječi”, “Za jedan pogled oka tvog” i “Falu” ponovno čuti u izvedbi legendarne sopranistice koja ih je i obilježila.

Kroz šest epizoda serija će pratiti životnu priču Perice Šafraneka, onog dječaka koji je marljivo od ponedjeljka 6. svibnja do nedjelje 12. svibnja 1935. godine vodio svoj dnevnik i nasmijavao nas svakodnevnim događajima obitelji Šafranek, mame Ane i tate Franje, tete Mine i gospona Fulira.

Taj je dječak plod mašte zagrebačkog pisca Vjekoslava Majera, koji ga je ovjekovječio u svojoj noveli “Dnevnik malog Perice” objavljenoj 1942., koja se dugo zadržala na popisu obaveznih lektirnih naslova. Ipak, mali Perica koji trči “kod Žnidaršića po jednu litricu” postao je neizbježan dio zagrebačkog folklora tek kada ga je redatelj i scenarist Krešo Golik oživio na malim ekranima.

Uz velika glumačka imena poput Franje Majetića, Mirjane Bohanec-Vidović, Relje Bašića i Mie Oremović, malog Pericu glumio je dječak Tomislav Žganec. On je danas diplomirani inženjer. Nazvali smo ga kako bismo saznali ima li kakvu ulogu novoj seriji te veseli li se projektu koji se naslanja na film zbog kojeg je 70-ih u Jugoslaviji bio dječja glumačka zvijezda.

Nije znao

- Prvi glas! Nisam čuo za seriju i nemam vam što reći. Ja nisam među glumcima - kratko nam je rekao Žganec koji se iz svijeta glume potpuno povukao i nerado govori o danima slave kada su ga svi znali kao malog Pericu. Tko će biti odrasli Perica, još se ne zna. Šuškalo se da bi ga trebao glumiti Borko Perić, no prema našim informacija glavni glumac još se uvijek traži.

- Jao, ja vam ne mogu ništa ni potvrditi ni negirati - štur je bio Borko Perić kada smo ga nazvali.

Nova će serija opisivati događaje koji se zbivaju 1964. godine, tridesetak godina nakon događaja opisanih u Golikovu filmu “Tko pjeva zlo ne misli”, a sve će kulminirati velikom poplavom u Zagrebu, događaju o kojem postoje povijesni zapisi.

- Šezdesete godine prošlog stoljeća vrijeme su začetka pop kulture u Hrvatskoj, a serija donosi duh vremena u kojem su pokrenute dugoročne i povijesne promjene. To je doba nastanka potrošačkog društva u socijalističkom okviru, doba u kojem se sudaraju totalitarni režim i sve veće liberalne težnje mlade generacije, iskazane prije svega u modi i glazbi. Ljubav, moda, pjesma i žudnja tematske su okosnice priče koju će gledateljima predstaviti vrhunska glumačka postava - poručuju s HRT-a. Seriju za HRT proizvodi neovisni producent Croatia film, a gledatelji će seriju imati prilike vidjeti u kasnu jesen ove godine.

Već odrasli Perica u seriji je oženjen i druži se sa Žnidaršićevim sinom. Kako doznajemo, uloge u seriji imaju Csilla Barath Bastaić i Dušan Bućan, a pojavljuje i brat gospona Fulira kojeg će glumiti 76-godišnji Otokar Levaj.

Iako nam ove informacije nije mogao službeno potvrditi, poznati književnik Renato Baretić koji je radio na scenariju serije otkrio nam je što možemo očekivati od serije.

- Kada smo prije godinu i pol krenuli raditi na scenariju, odmah je bilo izvjesno da nećemo dirati sveti gral, sam film redatelja i scenarista Kreše Golika. Svi oni koji misle da će ova serija biti nova verzija filma, ‘Tko pjeva zlo ne misli 2.0.’, razočarat će se. Serija ima dodirnih točaka s filmom samo utoliko što prati radnju kroz dva lika, Pericu i njegovu mamu Anu. Na scenariju sam surađivao sam s Emirom Imamovićem Pirkeom, a sve nas je okupio Albino Uršić koji je idejni začetnik ove serije. Scenarij smo kasnije poslali na natječaj HRT-a i prošao je prošle godine, a sada očekujemo prvu klapu - dodao je Baretić.

Pun pogodak

Glazbeni producent serije je Gordan Muratović, a kako doznajemo u seriji će se puno pjevati, pa će i u tom aspektu podsjećati na remek-djelo Kreše Golika. Možda će i nova serija biti “ljubavna komedija s pjevanjem”, kako je podnaslovljen legendarni film.

Nema sumnje da će serija biti apsolutni pogodak, baš kao što je i predstava “Tko pjeva zlo ne misli” koja se od rujna 2017. godine izvodi u zagrebačkom HNK. Na daskama Anu Šafranek igra Zrinka Cvitešić, a Dušan Bućan i Krešimir Mikić tumače Franju Šafraneka i Ernesta Fulira. Gledatelji, a posebno Zagrepčani, ludi su za ovom predstavom.

- Nevjerojatna je posjećenost, HNK je uvijek popunjen do zadnjeg mjesta na izvedbama predstave ‘Tko pjeva zlo ne misli’, pa evo, čak i sada u vrijeme koronavirusa.

Karte se rasprodaju čim ih stavimo u prodaju. Drago nam je čuti da se radi serija koja je dijelom odjek popularnost naše predstave i, zapravo, sretni smo jer smo mi bili pokretači - rekla nam je Dubravka Vrgoč, intendantica zagrebačkog HNK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:24