TV PREPORUKA

Treća sreća za više puta najavljen pa otkazan film Vinka Brešana na HTV-u

”KOJA JE OVO DRŽAVA”;
hrv.-srp.-polj. polit. satira, 2018.;
R: Vinko Brešan;
HRT 3; 22.00 h
Bavi se temom koje se nitko nije usudio primiti - krađom lijesa prvog hrvatskog predsjednika

Film Vinka Brešana "Koja je ovo država" nema sreće s terminom prikazivanja na HRT-u. Najprije smo ga trebali gledati potkraj prošle jeseni, točno na obljetnicu smrti predsjednika Franje Tuđmana, no HRT-ovi čelnici očito ga nisu gledali jer su tek u posljednji trenutak shvatili da je tako nešto krajnje neprimjereno tom datumu.

Pomaknuli su ga za početak veljače, no tada je umro Miroslav Tuđman, nekoć i sam istaknuti političar, i opet su ga odgodili. Ovo je tzv. treća sreća i možda publika napokon uspije pogledati ostvarenje koje je u kinima skupilo šezdesetak tisuća gledatelja, posve solidan rezultat kad su hrvatski filmovi u pitanju.

Najprovokativniji dio bavi se temom koje se nitko nije usudio primiti - krađom lijesa prvog hrvatskog predsjednika. Četiri muškarca poodmakle dobi (Lazar Ristovski, Zdenko Jelčić, Mate Gulin i Slobodan Milovanović) na samu Novu godinu upala su na Mirogoj maskirani u dresove nogometaša.

Otvorili su Tuđmanov grob i svoj plijen smjestili u obližnji kombi. Kakvi su im planovi? Tko zna, ali je očito da ga žele zakopati tamo gdje ga nitko neće naći. To je okosnica filma kakav još nismo gledali u suvremenoj hrvatskoj kinematografiji. Nije to pučka komedija kakvi su Brešanovi hitovi "Kako je počeo rat na mom otoku", "Maršal" i "Svećenikova djeca", i ovo je komedija, ali nekako opora i povremeno vrlo ozbiljna.

Istodobno, poigrava se dramskom strukturom tako da scene koje su vam se isprva činile proizvoljnima, tek u završnici dobivaju smisao. Zbog teme će zanimanje za film biti jako veliko, ali ponekom se ono što vidi na ekranu možda neće dopasti. Redatelj je spretno balansirao pazeći da ne pretjera, ali kad sve završi i kad sažmete zbivanja, shvatite da su neke najradikalnije žaoke ostavljene samo za pronicljive gledatelje.

​"Julije Cezar u Egiptu - iznova", Händelova opera u tri čina

Večeras je ponovno na daskama riječkog HNK Ivana pl. Zajca na repertoaru hvaljena maratonska opera u tri čina "Julije Cezar u Egiptu - iznova", novija verzija opere Georga Friedricha Händela u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića, a pod dirigentskom palicom maestra Villea Matvejeffa.

Ova "kazališna čarolija dostojna svjetskih pozornica", kako su je neki kazališni kritičari ocijenili, u više od 4 sata trajanja istinskim će ljubiteljima opere ponuditi neponovljivi vizualno-glazbeni užitak jedne od danas najizvođenijih svjetskih baroknih opera.

Ponovno ćemo moći vidjeti i čuti Dianu Haller u ulozi rimskog imperatora Cezara, Anamariju Knego kao Kleopatru, Dubravku Šeparović Mušović kao Korneliju, Michaelu Selinger kao Sesta, a Tolomea utjelovljuje Sonja Runje. Achilla, Nirena i Curija utjelovljuju Luka Ortar, Franko Klisović i Ivan Šimatović.

image
"JULIJE CEZAR U EGIPTU - IZNOVA";
Rijeka, HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1;
18.30 h; ulaz 50/130 kn
Drazen@sokcevic

Književni petak: "Tradicija, baština i ideologija"

Najstarija zagrebačka tribina Književni petak večeras će se prvi put, osim u Gradskoj knjižnici s ograničenim brojem posjetitelja, istodobno pratiti i online, a tema tribine bit će "Tradicija, baština i ideologija".

I ove godine tribinu uređuje i vodi trojac Parežanin, Baković i Sunajko. Sve novosti o tribini mogu se pratiti na Facebooku i Instagramu Književnog petka.

image
"TRADICIJA, BAŠTINA I IDEOLOGIJA"
Zagreb, Gradska knjižnica, Starčevićev trg 6
20.00 h; ulaz slobodan
Ivana Fištrek

Meditacija o svjetlosti, refleksiji i praznini Tamare Galović

Izložbom "Izvorno svjetlo" mlade autorice Tamare Galović galerija Događanja obilježit će 40 godina svojeg djelovanja. Objekti slike Tamare Galović nastaju kao meditacija o svjetlosti, refleksiji i praznini.

Svjetlo autorica tumači kao preduvjet, nulti ili konačni stupanj svijesti. Izložba se može pogledati do 19. ožujka 2021.

image
"IZVORNO SVJETLO";
Zagreb, Galerija Događanja, Ivanićgradska 41a;
od 10.00 do 21.00 h; ulaz slobodan
Zeljko Puhovski/Cropix

Tom ili Jerry, tko će na kraju izletjeti iz hotela?

"Tom i Jerry", jedan od najpopularnijih animiranih serijala, klasik uz koji su odrastale mnoge generacije, dobio je svoju dugometražnu verziju, koja je od četvrtka u redovnoj distribuciji u hrvatskim kinima.

Jedno od najomiljenijih suparništava u povijesti ponovno oživljava kad se Jerry useli u najljepši hotel New Yorka, a Tom je, naravno, unajmljen da ga se "riješi".

image
"TOM I JERRY"; Animirani film;
Hrvatska kinodistribucija
Damir Krbec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:13