GLUMCI OPLAKUJU KOLEGU

TUGA U ZKM-u NAKON SMRTI MLADOG GLUMCA 'Robert je bio sve istovremeno: i vrckav i šašav, ali i mekan i nježan, zezao se pa pričao kao da je starac...'

 Hanza Media, ZKM
 

Tuga, tišina i nevjerica.

Tako je jutros izgledao susret glumaca u Zagrebačkom kazalištu mladih koji su se tamo okupili kako bi otvorili knjigu žalosti i zapalili svijeću uz fotografiju Roberta Budaka.

Vanserijski talent, divan karakter i omiljeni kolega s kojim je lako raditi, Budak (27) je preminuo u nedjelju u svom obiteljskom domu u Zagrebu, u snu, samo nekoliko sati nakon što je još jednom glumio u predstavi "Huddersfield".

Još u nevjerici, nekoliko njegovih kolega došlo je u kazalište. Drugi nisu mogli - bili su na gostovanju u HNK Rijeka, gdje su izveli predstavu "Črna mati zemla". No, gostovanje, koje bi inače prošlo u zabavnoj atmosferi, bilo je tužno. Nije bilo smijeha, razgovora jako malo, a i on se uglavnom vrtio oko preminulog kolege i prijatelja.

Svi s kojima smo razgovarali u kazalištu, kao i oni s kojima smo se telefonski čuli, ne kriju koliko ih je njegov prerani odlazak užasnuo i potresao.

- Još uvijek sam u šoku, ne vjerujem da ga više nema. Smrt je tako nepravedno oduzela jedan mladi život. Robi je bio čovjek s kojim se tako lagano surađivalo, koji je oko sebe stvarao prijateljsku, kreativnu atmosferu. Ako je nekad i znalo biti problema, on bi to svojom duhovitošću i šarmom olakšao. Njegova energija je bila zarazna i prenosila se na cijeli ansambl - kaže Sreten Mokrović, koji je s Budakom surađivao na lanjskom hitu tog kazališta, "Titu Androniku". Gledao ga je i u drugim naslovima koje je mladi glumac igrao u ZKM-u, a to su „Sherlock Holmes”, „Alisa u Zemlji čudesa”, „Zdrav i čisti dom, to je baš po mom”, „Proba orkestra” i „Huddersfield”.

- Što ću najviše pamtiti? Mnogo trenutaka, ali među njima one kada nas je oponašao. Sve nas: mene, druge kolege, profesore s fakulteta, prijatelje iz Sesveta. Činio je to s puno humora i simpatije. Uživao sam u tome jer nas je stvarno vrhunski oponašao i te slike će ostati u meni dok sam živ - kaže Mokrović.

Po smijehu i neprestanim šalama Budaka će pamtiti glumica Anđela Ramljak, koja je s njim daske prvi put podijelila u predstavi "Alisa u Zemlji čudesa". Kaže kako je bio pun života, te da se u sve što je radio davao nesebično, do samog kraja. Istovremeno je znao biti i šašav i lucidan, kaže.

- Mi smo se poznavali još s Akademije. Bože, bio je takva budaletina. To kažem s ljubavi i ogromnim srcem. Bio je sve istovremeno: i vrckav i šašav, ali i mekan i nježan. Izazivao je smijeh, zezantsku atmosferu, a onda je povremeno znao ozbiljno razgovarati, kao da je starac. Tu je i suluda, pokretačka energija koja ga je prožimala i koja je činila da sve oko sebe doživljava intenzivno, duboko - kaže Ramljak i dodaje kako nikad neće zaboraviti kako je plakao gledajući scenu gusjenice u "Alisi". U toj se sceni prepoznao, kaže, ona ga je duboko dirnula.

- Drago mi je da sam mogla raditi s njim. Bio je sjajan glumac, tako živ. Sigurna sam da su mnoge stvari bile ispred njega. Na svaku je izvedbu izlazio kralj i na sceni je bio tako sjajan - kaže Ramljak, koja nije mogla suspregnuti suze.

Jednako je bilo i Nataši Dangubić. Priznaje kako se nisu kliknuli na prvu - on je znao biti onako mladenački nedogovoran, a ona je štreberica. Bilo je to na probama predstave „Zdrav i čisti dom, to je baš po mom”.

No, dodaje Dangubić, on je bio jako šarmantan, talentiran i imao je tu neku prostodušnost, pa se čovjek nije mogao dugo ljutiti na njega. Tako i ona, priznaje.

- Kasnije smo itekako kliknuli. Išli smo na gostovanja, družili se. Uvijek je bio tako intenzivan - recimo, kad bismo se sreli u gradu, uvijek mi je morao reći pet stvari koje mu se događaju u životu, a važne su. Želio je da budem u tijeku sa svim što se događa kod njega. Imao je veliko srce. Nakon što smo saznali da je otišao, jedna kolegica mi je za njega rekla: znaš, on se nije žurio. Davao je sve od sebe, kako u kazalište, tako u život - rekla je Dangubić.

Dodala je i kako bi Budaka najkraće opisala kao mladog glumca, koji je bio veoma šarmantan i uz to jako, jako talentiran.

- Mislila sam da će ostvariti sjajnu karijeru. Sad mogu samo s tugom reći kako ćemo dugo čekati jednog ovakvog glumca - rekla je Dangubić.

Budak je studij glume na Akademiji dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu završio 2017, a te iste godine postao je stipendist, potom i član ansambla ZKM-a. Potom je dobio Nagradu hrvatskog glumišta za iznimno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina za niz likova koje je tumačio u predstavi „Taksimetar” u produkciji Teatra Exit iz Zagreba. Cijelo to vrijeme njegov rad pratila je profesorica na ADU, Doris Šarić Kukuljica, čiji je bio student.

- Došao je meni tek na drugoj godini, no već i prije toga sam ga primijetila i uživala sam u svemu što je radio. Kad mi je postao student, otkrila sam koliko je vrhunski glumac, ali i čovjek. Zato mi je bol još veća. On bi u idućim godinama nosio repertoar, i to ne samo onaj ZKM-a. Njegova energija i mašta kao da su se obnavljale pomažući drugima. Još uvijek ne mogu vjerovati da ga nema niti sebi mogu objasniti njegov kraj - on je bio tako živ, i upravo to pijenje života iz svih izvora je mene kod njega uvijek oduševljavalo - istaknula je Šarić Kukuljica.

Zagreb, 280119.
Zagrebacko kazaliste mladih.
Glumci se okupili u ZKMu nakon smrti glumca Roberta Budaka.
Na fotografiji: Andjela Ramljak, Natasa Dangubic, Sreten Mokrovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Negdje u isto vrijeme ga je prvi put zapazila i Urša Raukar. Vidjela ga je na ispitu kojeg je polagao na drugoj godini studija i kaže, oduševio ju je. Istovremeno je bila i posve šokirana njegovim talentom. Da ju je tada netko upitao, kaže, rekla bi da je pred tim mladim čovjekom sigurno enormna kazališna i filmska karijera.

- On je sad, s nama u ZKM-u, bio sjajan, a kakav bi tek bio za deset godina! Zato mu sad želim zapljeskati, za sve one uloge koje bi jednog dana izveo i sigurna sam da bi to bilo nevjerojatno. Ono što je kod njega bilo jako važno, osim talenta, jest da je on bio glumac koji se veselio uspjesima drugih i bio je posve lišen ljubomore. Volio je život, ljude, kazalište... Bio je posebna i rijetka osoba - istaknula je Raukar.

Glumac Mateo Videk s Budakom je studirao, a nakon završetka Akademije su nastavili zajedno i raditi.

- Bio je uvijek svoj, otvorena duga i nasmijan. Svi smo voljeli biti s njim. U kazalištu smo se povezali još i više, jer smo dosta radili. Uživao sam spremati predstave s njim - kaže Videk.

ZKM je otkazao sve izvedbe predstava ovog tjedna, do subote, a u kazalištu će se održati i komemoracija. Knjiga žalosti je otvorena do daljnjega.

Zagreb, 280119.
Zagrebacko kazaliste mladih.
Glumci se okupili u ZKMu nakon smrti glumca Roberta Budaka.
Na fotografiji: fotografija Roberta Budaka.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:08