PRAIZVEDBA

U beogradskom Ateljeu 212 praizvedena nova drama Tene Štivičić naslovljena "64"

Predstava ”64”
 Atelje 212
Predstava o initimi suvremenog bračnog para koji se lomi pod teretom očekivanja - onih vlastitih, ali i onih koje im nameće društvo

Drama Tene Štivičić, naslovljena "64", priča o ženama i muškarcima, djeci i roditeljima, stvarnosti i mašti jučer je praizvedena u beogradskom Ateljeu 212 u režiji Alise Stojanović. U novom tekstu Štivičić razotkriva intimu suvremenog bračnog para koji se lomi pod teretom očekivanja - onih vlastitih, iznevjerenih, međusobnih, ali i onih koje im nameće društvo.

Na pragu četrdesetih, Eva i Danijel trebali bi biti situirani, stabilni i ostvareni, konačno spremni zasnovati obitelj. Međutim, na svim ih životnim planovima nagrizaju emotivne, financijske i egzistencijalne nesigurnosti. Činjenica da ne uspijevaju imati dijete te se moraju upustiti u proces medicinski potpomognute oplodnje tjera ih na preispitivanje i svoje veze, ali samih sebe, te svih svojih uvjerenja.

Situacije u koje ih to dovodi su smiješne i bolne, dirljive i ponižavajuće, apsurdne i inspirativne.

U predstavi igraju Hana Selimović, Miloš Timotijević Jelena Đokić, Vladislava Vladica Milosavljević, Branislav Zeremski, Ivan Jevtović, Vladislav Mihailović i Denis Murić. Scenografiju potpisuje Darko Nedeljković, kostime je osmislila Jelisaveta Tatić-Čuturilo, a za glazbu je odgovoran Ivan Brkljačić.

Tena Štivičić među najizvođenijim je hrvatskim dramskim autorima, vrlo cijenjena u europskim kazalištima, njezine se drame s velikim uspjehom postavljaju diljem Europe i šire. Drama "Tri zime", praizvedena u National Theatre u Londonu i ovjenčana 2015. godine najprestižnijom svjetskom nagradom za dramske autorice na području engleskog jezika "Susan Smith Blackburn", doživjela je velik međunarodni uspjeh te je prije dvije godine postavljena i u Japanu, gdje je okrunjena dvjema prestižnim kazališnim nagradama.

Osim u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Turskoj, Švicarskoj, Bugarskoj i Crnoj Gori, do sad su i dvije njezine drame ("Dvije" i "Svici") postavljene i u Srbiji, i to upravo u Ateljeu 212 u Beogradu.

Tena Štivičić diplomirala je dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti 2001., te 2004. magistirala na londonskom Goldsmiths Collegeu, na odsjeku za dramsko pismo. Živi u Škotskoj, piše na hrvatskom i engleskom. U povodu obilježavanja pedesete obljetnice postojanja legendarnog teatra Royal Court 2006. Tena Štivičić je uvrštena, po izboru BBC-a i Royal Courta, među pedeset mladih dramskih pisaca koji će obilježiti sljedećih pedeset godina kazališta u Velikoj Britaniji.

Njezine se drame izvode u brojnim europskim zemljama, prevedene su na mnoge jezike i dobile mnoge nagrade, među kojima Europsku autorsku nagradu i Nagradu za inovativnost na Heidelberger Stückemarktu 2008. Praizvedba njezine nove drame "64" u Ateljeu 212 trebala je koincidirati s praizvedbom drame "Love and Apocalypse" koju je napisala posebno po narudžbi za londonsko kazalište Arcola, ali je ta premijera odgođena do ponovnog otvaranja britanskih kazališta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:07