Međunarodni festival

U Kerempuhu započinju Dani satire. ‘Posvećujemo ih Saši Anočiću, koji nas je učio smijehu‘

Dora Ruždjak Podolski

 Bozo Radic/Cropix
Izbornica programa dramatruginja Jelena Kovačić, najavila je da će biti dvanaest predstava. Program otvara predstava ‘Škrtac‘ u režiji Dore Ruždjak Podolski

U petak u zagrebačkom Kerempuhu počinju Dani satire Fadila Hadžića. 46. po redu, održavaju se od 3. do 21. lipnja.

Međunarodni festival satire u selekciji, kako najavljuju, nudi probrane, kvalitetne satirične i komediografske predstave iz Hrvatske i inozemstva. Ove je godine na festivalu dvanaest predstava, sudjeluju kazališne kuće iz Zagreba, Splita, Rijeke, Pule, Beograda, Subotice i Sarajeva, izbornica programa je Jelena Kovačić. O festivalskim nagradama odlučivat će tročlani žiru u sastavu Bojana Radović, Katarina Pejović i Ksenija Pajić.

˝46. Dani satire, koji donose dvanaest od ukupno pedeset i osam prijavljenih predstava, svojevrsni su susret institucionalne i nezavisne scene, snažnih i hrabrih glasova suvremenih dramskih pisaca različitih generacija i poetika koji širom otvorenih očiju propituju društveno-političke okolnosti unutar kojih stvaraju i onih kanonskih bardova koji se u suvremenim adaptacijama i interpretacijama pretvaraju u naše suvremenike. Ovogodišnji festivalski izbor postoji kao jedna mikro kazališna zajednica jakih autora, autorskih timova i ansambala koji kazalište prepoznaju kao mjesto društvene odgovornosti, a te se odgovornosti neće odreći ni u trenucima dok se svijet oko nas ponovno raspada. Jer svaka će izabrana predstava barem na trenutak taj isti svijet pokušati skupiti.˝, kazala je izbornica programa, dramatruginja Jelena Kovačić.

Dane satire u petak otvara "Škrtac" u režiji Dore Ruždjak Podolski, adaptaciji Tomislava Zajeca i ansambla Satiričkog kazališta Kerempuh. Od inozemnih predstava festivalska publika imat će priliku pogledati predstavu "64" Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović i produkciji Ateljea 212. Bit će zanimljivo, nakon zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, vidjeti kako ta predstava izgleda u produkciji Ateljea 212.

Prikazan će biti i "Kus petlić" Aleksandra Popovića u režiji Milana Neškovića i Narodnog pozorišta iz Subotice te Nušićeva "Protekcija" u režiji Kokana Mladenovića Narodnog pozorišta Sarajevo.

Na Danima satire gostuje i HNK Split s predstavom "Kukci…zaustavljena priča" Karela i Jozefa Čapeka, posljednja predstava prerano preminulog Saše Anočića.

Iz Splita dolazi i Playdrama s predstavom "Sretna ne bila" autorica Ivane Vuković, Petre Kovačić Botić, Ane Uršula Najev, Ane Marije Vuković, Helene Petković u režiji Helene Petković.

U sklopu festivala bit će izvedena i predstava Kad je stao svijet Dore Delbianco u režiji Vite Taufera nastala u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca i INK Pula.

Od zagrebačkih kazališta nastupit će Teatar &TD, Žena popularnog pokojnika, autora i redatelja Filipa Šovagovića, Teatar Exit s Realistima Jure Karasa u režiji Matka Raguža, KunstTeatar i pisac Espi Tomičić s predstavom Ti si prvi hrabar redatelja Ivana Penovića te HNK Zagreb s Gogoljevim Revizorom u režiji Sergeja Potapova.

Domaćin festivala, Satiričko kazalište Kerempuh, izvest će dvije svoje predstave:

Molièreovog Škrtca u režiji Dore Ruždjak Podolski i Dariana, hrvatskog kralja samopomoći Dine Vukelić u režiji Krešimira Dolenčića.

˝I upravo zbog njih, zbog autorica i autora koji su i dalje spremni otvoriti jednu kritičku razmjenu bez imalo uvijanja čak i o najintimnijim stvarima, vjerujem da će ovogodišnji Dani satire nastaviti dugogodišnji niz uspješnih festivalskih godina i još jednom potvrditi relevantnost ovog festivala i snagu satire kao žanra koji nam omogućuje da izađemo iz naše zone komfora, i dozvoljava nam da osvojimo neke nove prostore slobode u kojima je sve moguće, pa i bolje i pravednije društvo. Iako kazalište možda ne može promijeniti svijet, ono nam uvijek nepogrešivo sa scene poručuje da je promjena moguća i da smo upravo mi njen najvažniji dio, čak i u trenucima potpunog raspada, uvijek smo mi ti koji ovaj svijet možemo ponovo skupiti. Kao izbornica posvećujem ove Dane Satire Saši Anočiću, koji nas je učio smijehu, kao malo koji drugi autor. Hvala mu na tome.˝, komentira Jelena Kovačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. siječanj 2023 06:13