NAKON NIZA GODINA

U novom kazalištu, bivšoj sinagogi u Bjelovaru, izvest će se hit predstava ‘Čaruga‘

 Ivica Buljan i Dubravka Vrgoč

 Lucija Ocko/CROPIX
Predstava koja od kritike na početku nije bila dobro prihvaćena kad je prvi put izvedena 70-ih godina, kasnije je doživjela puno izvedbi i sad ima status klasika

Predstava "Čaruga" Ivana Kušana, u režiji Ivice Buljana, bit će prva profesionalna predstava u bjelovarskom kazalištu nakon dugog niza godina, poručili su autori predstave na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Hrvatskom državnom arhivu.

"Čaruga" Ivana Kušana bit će prva profesionalna predstava održana u bjelovarskom kazalištu nakon dugoga niza godina te će se održati u novom kazalištu, bivšoj sinagogi, obnovljenom 2021. Producentica, ujedno i novoizabrana intendantica riječkog HNK, Dubravka Vrgoč, kazala je da je prihvatila izazov izrade programa za kazalište.

image

Nina Violić, Ivica Buljan, Dubravka Vrgoč i Dario Hrebak

Lucija Ocko/CROPIX
image

Nina Violić i Ivica Buljan

Lucija Ocko/CROPIX

"Odlučila sam pomoći stvoriti program u kazalištu. Prostori van samog centra zbivanja mogu biti zanimljivi i uzbudljivi. Poziv sam shvatila kao izazov pa sam odlučila producirati ovu predstavu", poručila je.

Predstava "Čaruga" u početku nije bila prihvaćena od kritike kad je prvi put izvedena 70-ih godina, no kasnije je doživjela puno izvedbi i sad ima status klasika, naglasio je redatelj predstave Ivica Buljan.

"To je predstava koja je objedinila pučki narodski izraz i visoku umjetnost. Izvodili su ju Ana Karić, Relja Bašić, Fabijan Šovagović, Vera Zima, Vanja Drach i drugi", dodao je redatelj.

image

Ivica Buljan i Dubravka Vrgoč

Lucija Ocko/CROPIX

Glumac, Bjelovarčanin Bojan Navojec, rekao je da je publika u tom gradu kazališno informirana.

"Bjelovar je imao puno predstava ove godine, radi se o troznamenkastom broju i obuhvaća jugoslavenske, strane predstave, kao i nove", istaknuo je. Uz Navojca, koji u novoj iscenaciji predstave glumi Čarugu i Ninu Violić u ulozi Ankice, glume još Sreten Mokrović, Frano Mašković, Vedran Živolić, Ružica Maurus, Pavle Vrkljan, Ivan Čuić i Pavle Matuško.

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak rekao je da je kazalište dokaz razvoja Bjelovara.

"Visoko smo podigli ljestvicu - ovo je ambiciozan projekt. Bjelovar zadnjih nekoliko godina pokušava biti lider u nekim stvarima u Hrvatskoj i mislim da je kazalište ‘jagoda na vrhu torte‘. U zadnje dvije godine napravili smo infrastrukturalno jednu od najboljih malih scena, koja ima sve što jedno profesionalno kazalište mora imati", izjavio je.

Autor glazbe je Drago Mlinarec, kostimografkija Ana Savić Gecan. Scenografiju, svjetlo i vizualne efekte rade slovenski tandem Sonda i i Toni Soprano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:31