VELIKI GATSBY

U Splitu premijerno izveden balet po slavnom djelu: ‘Ovo je vrhunski, dali smo sve od sebe‘

Balet Veliki Gatsby

 Slobodna Dalmacija
Fitzgeraldov roman prati tajanstvenog milijunaša Jaya Gatsbyja u njegovim nastojanjima da vrati ljubav Daisy Buchanan, unatoč njezinom braku s bogatim Tomom

Baletni ansambl Hrvatskoga narodnog kazališta Split premijerno je u subotu navečer izveo predstavu "Veliki Gatsby" u koreografiji i režiji Lea Mujića koji je 2015. i 2017. dobio nagradu hrvatskog glumišta za najbolju koreografiju.
Mujić je izjavio da je iznimno zadovoljan premijerom. "Premijerna izvedba baleta Veliki Gatsby je vrlo visoke razine", rekao je i dodao da su akteri premijere nastojali biti najbolja verzija sebe.
Primabalerina iz Bugarske s međunarodnom reputacijom Marta Petkova je istaknula da joj je bila čast sudjelovati u spektaklu premijere Veliki Gatsby Splitu.

image

Balet Veliki Gatsby


"Za mene je ogromna radost igrati u predstavi koju režira Mujić", rekla je.
U ovoj premijernoj predstavi Mujić materijal za svoju koreografiju crpi iz predloška velikog američkog romana Veliki Gatsby (1925.) Francisa Scotta Fitzgeralda koji prati živote mladih bogataša i njihovih ljubavnih avantura na Long Islandu tijekom Jazz Age, „ludih dvadesetih“ u Sjedinjenim Američkim Državama.

image

Alijana Vuksic

Josko Supic/Cropix/Cropix
image

Niksa Navigator

Josko Supic/Cropix/Cropix

Fitzgeraldov roman prati tajanstvenog milijunaša Jaya Gatsbyja u njegovim nastojanjima da vrati ljubav Daisy Buchanan, unatoč njezinom braku s bogatim Tomom. Gatsbyjeve pokušaje obilježavaju luksuzne zabave, skandali i konačno, tragičan kraj.
Veliki Gatsby može se čitati na više razina, kao kritika društva, kao studija karaktera, te kao ljubavni roman.
U naslovnoj ulozi Jaya Gatsbyja nastupio je solist splitskog Baleta Aubin Le Marchand, a uloga Nicka Carrawaya, Gatsbyjevog prijatelja i naratora u romanu, povjerena je Aaronu Koku. Kao gosti, u ulogama Daisy i Toma Buchanana nastupile su baletne zvijezde iz Bugarske nacionalne opere i baleta, primabalerina Marta Petkova i baletni prvak Nikola Hadjitanev. Ostali protagonisti bili su Eva Karpilovska, Irina Čaban Bilandžić, Patrick Blomberg, Yuto Mutai i Ania Bartkowski.
Scenograf premijere je Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek.

image

novinarka Maja Kacanski

Josko Supic/Cropix/Cropix
image
Josko Supic/Cropix/Cropix
image

Publika dolazi na premijeru baleta Veliki Gatsby u zgradu HNK-a Split

Josko Supic/Cropix/Cropix

Leo Mujić je hrvatski baletni koreograf i pedagog. Nakon završetka baletne škole u Beogradu, usavršavao se u École-Atelier Rudra Béjart u Lausannei. Mujić kombinira moderan i klasičan baletni izraz, a koreografije postavlja u mnogim baletnim kazalištima diljem svijeta, kao što su Berlinski državni balet, Slovensko narodno gledališče u Ljubljani i Mariboru te Latvijski nacionalni balet.
Također je koreografirao baletna djela za zagrebački HNK, među kojima su Gospoda Glembajevi i Ana Karenjina, za koje je dobio Nagradu hrvatskoga glumišta za najbolju koreografiju 2015. i 2017.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:32