TEATAR ULYSSES

U subotu na Malom Brijunu premijera Ionescovog ‘Nosoroga‘ u režiji Lenke Udovički

Rade Šerbedžija i Lenka Udovički
 Dusko Marusic/Cropix
Dramaturginja Željka Udovički Pleština rekla je da se u 20 godina kazališta program uvijek pomno birao

Ove subote na Malom Brijunu bit će premijerno prikazana predstava "Nosorog" Eugenea Ionesca u režiji Lenke Udovički. Udarna je to predstava kazališta Ulysses ove sezone od koje se puno očekuje, to više što se referira i na aktualne događaje, odnosno pandemiju, iako je napisana pedesetih godina prošlog stoljeća. A i nova je predstava tog dugovječnog kazališta nakon 2019. A kako je na konferenciji za novinare jučer rekla redateljica Udovički, ovaj put komad progovara o jednom novom virusu.

- Približili smo se premijernoj predstavi 21. sezone, a to je Ionescov 'Nosorog'. Ovo je zapravo druga pandemijska sezona u našim životima i ove smo godine odlučili da sve bude kao prije pandemije i da radimo veliku predstavu iako nismo znali hoće li to biti moguće izvesti. Kod izbora komada bilo je teško odlučiti što ćemo igrati jer živimo u novom pandemijskom svijetu i okolnostima. Nisam željela mučiti publiku ni ekipu nekom teškom pričom. I tako sam se odlučila za Ionescov 'Nosorog' koji je pisao 50-ih godina. Tada je pisao o nekom drugom virusu, virusu fašizma. Napisao je komediju apsurda. Komika i apsurd su viši nivoi svijesti. Daju odmak i mogućnost drukčije introspekcije te sagledavanja ono što nam se događa. Zato mi je ovaj komad, koliko god bio kompliciran, bilo užitak raditi. Puno smo se smijali - rekla je L. Udovički. Dodala je da je predstava danas itekako aktualna i da pojedine rečenice jako odzvanjaju u trenutku u kojem živimo, ali ne na mučan i težak način, nego nam omogućavaju da bolje pogledamo sebe i svijet oko nas.

image
Rade Šerbedžija
Dusko Marusic/Cropix

Dramaturginja Željka Udovički Pleština rekla je da se u 20 godina kazališta program uvijek pomno birao. Uvijek je imao, istaknula je, odličan odaziv publike i kritike. I uvijek je uvažavao najbolje od ambijentalnog teatra te je korespondirao s trenutkom u kojem se radio.

- Lani smo preskočili premijeru zbog pandemije. I nikad teže nismo našli komad koji ćemo prikazati ove godine. I onda je Lenka rekla: 'Nosorog'. Za apsurdna vremena najboljim se pokazao teatar apsurda - dodala je. Dodala je da je Ionesco s jasnom asocijacijom na nacizam govorio o ideološkom zagađenju koje nam je i danas poznato. Kao inspiracija Ionescu je poslužila Kafkina pripovijetka "Preobražaj", ali i osobni doživljaj buđenja nacizma.

image
Deni Sanković
Dusko Marusic/Cropix

- Kad pogledamo oko sebe, vidimo poplavu opasnih riječi, predrasuda, njeguje se kult vječne mladosti, ne oslanjamo se na znanje, nego na jeftino skupljene informacije. O svemu progovara ova predstava. A počinje tako što se pojavljuje bolest nosorogitis koje zaražene ljude pretvara u nosoroge. Ona govori o konformizmu i briše granice dobra i zla. Brisanje tih granica omogućava atmosferu koja ograničava slobodno mišljenje. Naš nosorog nasmijava, ali on postavlja neka pitanja i uzbuđuje. Zašto nas je lakše priključiti nekom većinskom krdu, nego slijediti vlastite ideale? Uči nas da moramo misliti svojom glavom i da se ne smijemo bojati tuđeg mišljenja, smatra Udovičić Pleština.

U predstavi igraju brojni mladi glumci, a osnivač kazališta Rade Šerbedžija kaže da u kazalištu potiču angažman njihovih bivših studenata.

image
Bojan Dimitrijević
Dusko Marusic/Cropix

- Mi u kazalištu nastojimo uvijek imati u predstavi što više mladih ljudi. I imamo sistem da povremeno u našu proizvodnju uključujemo naše bivše studente. To nije puno, jer radimo jednu predstavu godišnje, ali to potičemo. Ove godine imamo nekoga koga zapadne veći kolač, a to je zapalo ove godine Denija Sankovića - rekao je osnivač kazališta Rade Šerbedžija.

- Vjerujem u ovu predstavu i kazalište i drago mi je da mogu biti dio procesa - rekao je Sanković koji glumi Jeana. Glumac Bojan Dimitrijević koji glumi Berengera rekao je da se priključio ansamblu ove godine jer je to razlog zašto se bavi tim poslom. S druge strane, Maja Posavec koja igra Daisy ne vidi opasnost od nosoroga i ne želi priznati da je u njezinu životu ta opasnost blizu dok joj ne dođe na vrata i onda se pita gdje je bila sve to vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:03