ZAGREB-MARIBOR-BEOGRAD

U Zagreb stiže hrvatsko-slovensko-srpska predstava o nasilju nad ženama u pandemiji i ženskoj osveti

Scena iz predstave ”Kraj svijeta u tri čina”

 Dragana Udovičić
"Kraj svijeta u tri čina" bit će u ZKM premijerno izveden 17. svibnja. Na nedavnoj beogradskoj premijeri izazvao je ovacije publike

Predstava o nasilju nad ženama u pandemiji naslovljena "Kraj svijeta u tri čina", rađena u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, SNG Maribor - Festivala Borštnikovo srečanje i Beogradskog dramskog pozorišta bit će u ZKM premijerno izvedena 17. svibnja. Predstava je na nedavnoj beogradskoj premijeri pozdravljena ovacijama publike, a sada slijede premijere u Zagrebu i Ljubljani.

Riječ je o omnibusu u režiji Selme Spahić, sastoji se od tekstova autorica Kristine Kegljen (Hrvatska), Katje Gorečan (Slovenija) i Tijane Grumić, pokazuje snagu ženskog iskustva od prasvijeta do danas, od univerzalnog do usko teatarskog, upozoravajući nas da je s aktualnim, vladajućim vrijednostima, kraj svijeta davno stigao.

Otpor i ženska osveta ključna su zajednička pitanja, bilo da smo u svjetovima majki i kćeri, vještica i 18 prepariranih ptica, jedne svinje i 13 pupčanih vrpci, gromova i blata ili svijetu čisto bijele suvremene galerije ženske povijesti s trenutačnim postavom o radnicama u kulturi koje pozivaju na protest.

image

Scena iz predstave "Kraj svijeta u tri čina"

Dragana Udovičić
image

Scena iz predstave "Kraj svijeta u tri čina"

Dragana Udovičić

Na kraju, sve je to jedan svijet, onaj onkraj patrijarhalnog, čiji proplamsaji katkad dobace i do kolektivne svijesti, a za koji ipak nismo sigurne postoji li zaista ili ga samo sanjamo. Taj svijet inzistira u usmjeravanju ogledala k nama samima – kako gledamo (na) žene dok se zauzimaju za svoje živote jest političko pitanje.

"Dovoljno je iznova navesti kako je na svjetskoj razini jedna od triju žena doživjela neku vrstu agresije i nasilja i to uglavnom od svog intimnog partnera, da nam postane jasno kako je i u prostoru kazališta podizanje glasa na različite načine i različitim izvedbenim sredstvima kontinuirana nužnost i obveza.

U tom se kontekstu ovaj kazališni projekt, a teško ga je nazvati drugačije, Sjene pandemije: skriveni glasovi, možda usko sadržajno bavi temom nasilja nad ženama koje je dodatno i u svojim različitim manifestacijama eskaliralo za vrijeme karantene izazvane pandemijom Covida-19, ali i puno šire, obuhvaća različite društvene, sociološke, kulturne odjeke, pretvarajući tu osnovnu temu u svojevrsnu "pandemiju za vrijeme pandemije", u okružju koje je po svojim različitim manifestacijama poprimilo obilježja stanovitog svršetka svijeta. Ili makar grubog i iznenadnog odvajanja starog svijeta od onog novog, kojem se međutim još nije moglo ni nazrijeti obličje.", komentira dramaturg Tomislav Zajec.

Omnibus predstava Kraj svijeta u tri čina nastao je je u okviru međunarodnog kazališnog projekta ‘‘Skriveni glasovi u sjeni pandemije‘‘ sufinanciranog sredstvima Kreativne Europe uz financijsku potporu Europske komisije.

Sva tri teksta imaju snažan feministički i autorski pristup, stvarajući uzbudljiv univerzum značenjski bogat ženskim faktima i artefaktima, a aktivan u otporu neoliberalnom kapitalizmu i patrijarhatu. Otpor se ne odnosi samo na svijet tekstova već i na njihovu i našu poziciju autorica, kulturnih radnica, svjesnih da ovisimo stalno o nekom (rijetkom) natječaju, u ovom slučaju rigidnih odrednica europskog projekta. Aspekt kulturnih radnica proširen je i dokumentarnim materijalima u dijalogu s tekstom Aktivistkinje.

U subotu 6. travnja 2024. u Beogradskom dramskom pozorištu uspješno je održana prva od tri premijerne izvedbe omnibusa Kraj svijeta u tri čina, a publika je stajaćim ovacijama nagradila ženski ansambl i autorski tim.

Slovenska premijera je u Mariboru 4. lipnja 2024. u sklopu 59. Festivala Borštnikovo srečanje (SNG Maribor).

Ulaznice za pretpremijernu izvedbu 16. svibnja te za izvedbe 18. i 19. svibnja možete kupiti već sada putem našeg webshopa ili na blagajni kazališta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 11:13