Za kraj sezone

U zagrebačkom HNK premijerno je izvedena Shakespearova drama ‘Mjera za mjeru‘. Pogledajte kako je bilo

Lana Barić u jednoj od scena iz predstave

 Lucija Ocko/Cropix
Predstava kombinira originalni tekst s glumačkim improvizacijama, dajući glas sporednim, ponajprije ženskim likovima

Dramski ansambl Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu kao posljednju premijeru u sezoni izveo je u petak navečer predstavu "Mjera za mjeru" Williama Shakespearea u režiji Ivana Plazibata i dramaturgiji Ivane Vuković.

"Mjera za mjeru" praizvedena je 1604. godine u Londonu i smatra se jednim od najintrigantnijih djela jednoga od najslavnijih svjetskih dramatičara Willliama Shakespearea u kojemu autor postavlja niz pitanja o moralu, korupciji, vlasti, žrtvovanju, mjeri kojom mjerimo i prosuđujemo i sebe i druge.

Predstava izvedena u petak u zagrebačkom kazalištu kombinira originalni tekst s glumačkim improvizacijama, dajući glas sporednim, ponajprije ženskim likovima koje progovaraju o svojem položaju u društvu, pravima i braku.

Kako je u kazališnoj knjižici objasnio redatelj, glavna linija radnje ostala je Shakespeareova te se bavi pitanjima moći, nasilja i pravde, a uz nju su dramaturški i izvedbeno razvijali drugu liniju, onu pozadinskih priča sporednih likova. "Naime, kada je komad pisan, žene su mogle biti označene u društvu samo kao djevice, supruge i udovice, a kad to nisu onda preostaje samo da su lake žene. Ili časne sestre, kao glavna junakinja Isabella", rekao je Plazibat dodavši da ih je zanimalo "što se događa kada stvarnost 21. stoljeća uđe u Shakespearea kroz sporedne likove".

U predstavi glume Goran Grgić (Vojvoda), Olga Pakalović (Isabella), Dean Krivačić (Angelo), Filip Vidović (Claudio), Siniša Popović (Escalus), Lana Barić (Gospa Grebena), Iva Jerković Oreški (Giulietta), Iva Mihalić (gđa. Lakat), Luca Anić (Mariana), Jelena Otašević Babić (Brigita), Tesa Litvan (Liza Lezi), Marin Klišmanić (Pjena), Marin Stević (Lakat), Silvio Vovk (Pompej), Ivan Colarić (Lucio), Slavko Juraga (Tamničar) i Dušan Bućan (Bernadin, Fratar).

Scenografiju je osmislila Tea Truta, kostimografiju Petra Pavičić, scenski pokret Damir Klemenić, svjetlo je oblikovala Vesna Kolarec, operater kamere je Luka Ivić, a autor glazbe je Damir Šimunović. Predstava se igra u prijevodu Josipa Torbarine.

Ivan Plazibat diplomirao je kazališnu režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je tridesetak predstava u kazalištima diljem Hrvatske, kao što su HNK Split, HNK Varaždin, KMD Dubrovnik, Teatar &TD, GKL Split i Kerempuh. Za predstave "Kroćenje goropadnice", "55 kvadrata", "Slučaj vlastite pogibelji" dobio je niz nagrada, među kojima i onu za najbolju predstavu i najbolju režiju na Gavelllinim večerima, Marulićevim danima, Festivalu malih scena u Rijeci te Nagrede hrvatskog glumišta.

Dramaturginja Ivana Vuković piše za kazalište, film i televiziju, surađuje kao autorica i dramaturginja na filmskim i kazališnim projektima i dobitnica je niza nagrada.

image

Iva Hraste Sočo i Nina Obuljen Koržinek

Lucija Ocko/Cropix
image

Jadranka Đokić i Nina Violić

Lucija Ocko/Cropix
image

Iva Hraste Sočo i Damir Boras

Lucija Ocko/Cropix
image

Ana Maras Harmander

Lucija Ocko/Cropix
image

Nenni Delmestre, Vili i Jasminka Beroš

Lucija Ocko/Cropix
image

Nenni Delmestre i Senka Bulić

Lucija Ocko/Cropix
image

Dimitrije Popović

Lucija Ocko/Cropix
image

Anita Matić Delić i Ana Begić Tahiri

Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 00:47