DRUGO IZDANJE FESTIVALA

U zagrebačkom HNK u rujnu gostuje beogradska opera, prvi put nakon rata

Festival će otvoriti opera ”Rigoletto” zagrebačkog HNK

 Ranko Šuvar/Cropix
Zagrebački operni festival s lipnja je prebačen na rujan, a dolaze produkcije i iz Maribora, Varšave, s Mallorce...

Prvo izdanje Zagrebačkog opernog festivala koje se lani održalo u lipnju, a sudjelovali su HNK Zagreb s "Nabuccom" Giuseppea Verdija, HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke s "Pikovom damom", HNK Split s "Cavalleriom Rusticanom", HNK u Osijeku s "Ljubavnim napitkom" te SNG Ljubljana s operom "Faust", privuklo je preko 2500 gledatelja, kaže ovih dana intendantica HNK Zagreb Iva Hraste-Sočo dok teku pripreme za drugo izdanje susreta opernih kazališta.

Manifestacija koja uključuje i predstavljanje produkcija uoči izvedbi, operne slušaonice, kao i stručna druženja u pauzama i nakon izvedbi, ove godine nije planirana za lipanj, nego za rujan.

- S obzirom na našu misiju, koja podrazumijeva održavanje dvosmjerne komunikacije s našom publikom, termin održavanja festivala, sukladno odluci publike, među kojom je provedena interaktivna anketa, prebačen je na rujan. Ove jeseni u Zagreb, uz našu recentnu uspješnicu "Rigoletto" koja otvara festival, dolaze produkcije iz Maribora, Beograda, Varšave, ali i s Mallorce. Bit će organiziran i bogat popratni program, u kazalištu i oko njega - najavljuje intendantica Hraste-Sočo festival na kojem će se prvi put od samostalnosti Hrvatske u HNK Zagreb pokazati srpska opera; balet i drama već su gostovali.

Beogradska opera dolazi najvjerojatnije s jednim vrlo atraktivnim naslovom, dok su ostali naslovi "La serva padrona", "Rinaldo", "Carmen" Kao i prošle godine, i ove će godine biti niz popratnih programa, kako izvan kuće tako i u sklopu izvedbi.

- U ovom kontekstu želim naglasiti kako je HNK u Zagrebu vrlo proaktivan kada je riječ o suradnjama, kako s partnerskim javnim institucijama tako i privatnim sektorom, što se vidi i na primjeru Zagrebačkog opernog festivala koji direkcija Opere ambiciozno planira i provodi.

- Zahvaljujući članstvu u međunarodnim udruženjima, ostvarili smo naš cilj pozicioniranja HNK u Zagrebu u središnjem europskom kulturnom krugu. Zagrebački operni festival predstavili smo i na prvom specijaliziranom festivalskom forumu Opera Europe, najvećeg europskog udruženja opernih i baletnih kuća, u Peraladi, krajem 2023. godine. Vjerujemo da naš festival ima ogroman potencijal, a prilog tome je velik interes drugih opernih kuća za sudjelovanje u programu festivala - naglašava.

Tijekom festivala u rujnu HNK će ugostiti više od 500 profesionalnih glazbenika, festival će trajati više od 10 dana, a ostvarit će se preko dvije tisuće noćenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 14:07