NEZAVISNA PRODUKCIJA

U ZAGREBAČKOM KAZALIŠTU MLADIH GOSTUJE INTRIGANTNA PREDSTAVA 'MOLLY SWEENEY' Dirljiva drama promišlja temu ljudske slobode kroz lik slijepe mlade žene

Scene iz predstave 'Molly Sweeney'
 

Kazališna predstava "Molly Sweeney" nastala prema drami Briana Friela gostovat će ovoga utorka i srijede u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih.

"Molly Sweeney" pripovijeda priču o mladoj ženi koja je gotovo slijepa od rođenja i kojoj bi operativni zahvat trebao pomoći.

Predstava je strukturirana u tri usporedna solilokvija: jedan je onaj doktora Ricea (Alen Čelić), oftalmologa, koji će u Mollyjinom medicinskom slučaju naći mogućnost obnove propale karijere, drugi je monolog Mollyjinog mladog supruga, Franka (Pere Eranović), mladića opsesivno posvećenog potrazi za uzbuđenjima i nesvakidašnjim situacijama i treći je priča same Molly (Monika Vuco).

Posljedice za Molly paradoksalno su dramatične.

Scene iz predstave 'Molly Sweeney'
Scene iz predstave 'Molly Sweeney'

Drama se u svojoj drži bavi procijepom između "vidjeti i ne vidjeti", temom eseja neurologa Olivera Sacksa koji je Briana Friela i nadahnuo za pisanje drame Molly Sweeney, komada koji s jedne strane svojom dirljivošću, a s druge velikom temom, temom o cijeni ljudske slobode, dokazuje ovog pisca kao jednog od najznačajnijih dramatičara na razmeđu stoljeća.

Predstava "Molly Sweeney" nastala je u nezavisnoj produkciji Kulturno umjetničke udruge Romb, HNK Šibenik, Umjetničke organizacije Mitropa i Umjetničke akademije u Splitu. Režiju potpisuje debitantica Bruna Bebić, dramaturgiju Lada Martinac Kralj, scenografiju Danira Matošić, kostimografiju Ana Marin, a predstavu je producirala Nela Perković.

Glazbenu i tonsku kulisu je izradio Edi Matić, te video koja nas vraća u prošlost likova u kojem igraju Goran Marković i Klara Pavlović. Prateća irska narodna glazba i odlično osmišljen scenografski stil stvaraju atmosferu i raspoloženje uvelike usklađene s Frielovim melankoličnim svijetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:10