TJEDAN IZRAELA

U ZKM-u igraju "Kamen" i "Sedam sekundi vječnosti"

scena iz predstave ”Kamen”

 Dragana Udovicic/
Drama "Kamen" govori kako su desetljeća profiterskog života u židovskoj kući, kupljenoj u vrijeme njemačke nacističke povijesti po sramotno niskoj cijeni u ratnom grabežu, oblikovala njezine stanovnike. Po završetku predstave biti će organiziran razgovor na temu "Kako je živjeti u tuđoj kući?"

Ove godine u sklopu Tjedna Izraela u Zagrebačkom kazalištu mladih izvode dvije predstave.

Večeras, u nedjelju, 20. studenog u 20 sati, u ZKM-u igraju "Kamen" Mariusa von Mayenburga, u režiji Patrika Lazića. "Kamen", rađen u kooprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i Beogradskog narodnog pozorišta, je komad o perpetuiranju laži i predrasuda, dvije glavne uloge paralelno nose Doris Šarić Kukuljica i Mirjana Karanović.

U predstavi glume članovi ansambla ZKM-a i BDP-a: Mirjana Karanović, Dado Ćosić, Nataša Marković, Iva Ilinčić, Doris Šarić Kukuljica, Mia Melcher.

Drama Mariusa von Mayenburga napisana je tako da polako doznajemo kako su desetljeća profiterskog života u židovskoj kući, kupljenoj u vrijeme njemačke nacističke povijesti po sramotno niskoj cijeni u ratnom grabežu, oblikovala njezine stanovnike zbog načina na koji je ugrabljena.

Po završetku predstave "Kamen" u predvorju ZKM-a za publiku će biti organiziran razgovor na temu "Kako je živjeti u tuđoj kući?"

U razgovoru sudjeluju glumice i glumac iz predstave "Kamen": Mirjana Karanović, Doris Šarić Kukuljica i Dado Ćosić, predsjednik Židovske općine Zagreb, dr Ognjen Kraus te moderatorica, glumica ZKM-a i saborska zastupnica Urša Raukar Gamulin.

U utorak, studenog u 20 sati bit će izvedena predstava "Sedam sekundi vječnosti" Petera Turrinija, u režiji Jeana-Claudea Beruttija i koprodukciji Mini teatra iz Ljubljane i Židovske općine Zagreb u kojoj glumi Polona Vetrih.

Sedam sekundi trajala je scena u kojoj se, po prvi puta u povijesti filmske umjetnosti, pojavila gola žena. Ta je scena proslavila glumicu Hedy Lamarr — a možda ju je istovremeno i uništila. Hedy Lamarr bila je slavljena u Hollywoodu kao najljepša žena na svijetu ali ona je bila i autorica važnih tehnoloških izuma, iako joj to nije donijelo slavu. Bila je nevjerojatno lijepa i inteligentna žena, ali nije imala sretan život. Njezin su život obilježili masovna ubojstva Židova, antisemitski Beč, nesigurnost filmske slave, posesivni muškarci, alkohol i samoća. Priča o Heddy Lamarr ustvari je priča o 20. stoljeću. Monodramu je napisao austrijski autor Peter Turrini.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni ZKM-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:12