ZVIJEZDA KOMEDIJE

Umalo je poginuo, sad je zvijezda Komedije: ‘Policijski auto me odbacio 30 metara, slomio mi obje noge...‘



Jan Kovačić

 Ranko Šuvar/Cropix
‘Nakon nesreće vidio sam sliku policijskog automobila koji me ‘poljubio‘, na njemu je bila udubina veličine moje glave‘ govori Jan Kovačić, inače sin Ivane Plechinger

Jan Kovačić (25), koji je neki dan objavio vijest da se zaposlio u kazalištu Komedija, publici je već poznat po odličnim ulogama u mjuziklima "Ljepotica i zvijer", "Jesus Christ Superstar" i "Jalta Jalta", mlađi ga znaju i kao youtubera, a njegov je glas u brojnim animiranim filmovima.

Nedavno je dobio i prvu ulogu na televiziji, tako da ćemo ga gledati u drugoj sezoni serije "Dnevnik velikog Perice". Njegov lik svira u bendu uz Lovru Juragu, Tita Medvešeka i Vilija Gobca.

- Mislio sam da ću, kad završim faks, godinama lutati po audicijama i jednog dana možda dobiti ulogu u nečemu. A da se sve to dogodi usred studiranja, tome se nisam nadao - kaže nam Jan, i sam iznenađen sretnim razvojem događaja.

- Zauvijek ću se sjećati razgovora s mojim pokojnim profesorom Sašom Anočićem na drugoj godini. Rekao je: ‘Jan, ti moraš u Komediju. To kazalište je stvoreno za tebe.‘ Snovi se ostvaruju!

Njegov put do profesionalnog angažmana nije išao nimalo glatko. Upisao se na Akademiju tek iz trećeg pokušaja i to u Osijeku. Prvi pad na prijemnom u Zagrebu ga je, kaže, zabolio, ali nikako nije želio odustati.

image



Jan Kovačić

Ranko Šuvar/Cropix

Tik pred prijemni iduće godine, u lipnju 2018. godine doživio je strašnu nesreću kad je na pješačkom prijelazu na njega naletio policijski auto i nosio ga trideset metara. Iako se tada spremao u bolnici gdje mu je redovito dolazila njegova mentorica i obiteljska prijateljica Jasna Palić, nije bio moguć prolaz jer je bio na štakama.

- Sav slomljen sam radio tekst. Oporavak je dugo trajao i dugo sam morao potpuno mirovati - prisjeća se.

Sve se zbilo dok je jednoj prijateljici išao na priredbu.

- Ničega se ne sjećam. Nakon nesreće vidio sam sliku policijskog automobila koji me ‘poljubio‘, na njemu je bila udubina veličine moje glave.

Za roditelje i brata je, kaže nam, sve bilo dramatično. Njegovi roditelji, poznati glazbenici, Ivana Plechinger i Bruno Kovačić, došli su u bolnicu izbezumljeni.

image


Na fotografiji: Bruno Kovačić, Ivana Plechinger, Jan i Vigo Kovačić.

Tomislav Krišto/Cropix/Cropix

Jan je imao slomljene nogu, lopaticu i ključnu kost, napuknute prsnu kost i lijevu potkoljenicu, blagi potres mozga i krvarenje u mozgu.

- Došao sam pri svijesti u kolima hitne i odvezli su me u intenzivnu. Pitao sam sestre znaju li moji roditelji, rekli su da ne. Zamolio sam mobitel, koji je čudom ostao čitav. Htio sam ih ja nazvati, bolje da čuju od mene nego nekog policajca. I dobijem tatu, a on kaže: ‘Ajde Jan, brzo, na vjenčanju smo‘. ‘A čuj, pokupio me auto‘, a on je samo rekao ‘Molim???‘.

Najveća je opasnost bila što mu je komad stakla ušao u vrat.

- Da je bilo par centimetara više, bilo bi baj baj - uz osmijeh kaže mladić i u šali dodaje da ‘sad bar ima 17 kul ožiljaka za pokazivati‘.

Nakon toga se puno toga za njega promijenilo. Postao je oprezniji, ali i bliskiji s ljudima koje voli.

- Nakon tog sve grlim puno jače - govori.

Nakon višemjesečnog oporavka, njegovo strpljenje se isplatilo. U Osijeku na prijemnom je briljirao i upisao se na dvopredmetni studij, gluma i lutkarstvo.

Kada se preselio u Osijek, bio je oduševljen.

- Te tri godine su mi bile izvanredne, živjeti tamo bilo je prekrasno, upoznao sam divne ljude. Prvu godinu sam bio u domu, a druge se dom gradio pa sam s cimerima uzeo stan. U Osijeku su profesori jako strogi. Ako triput zakasniš na nastavu, letiš van. Prvo sam mislio da je to prestrogo, ali shvatio sam da je u životu to važno. Za naš posao je izuzetno važno doći na vrijeme, ako ne i ranije - priča nam.

Kako mu se roditelji bave glazbom, ona je uvijek bila prisutna kod njih doma, a glumački žar se nekako stvorio sam od sebe. Jan kaže da je kao klinac obožavao crtiće koji su dosta krivi za tu ljubav prema glumi.

Još u osnovnoj je išao u ZKM u glumačku školu, a odrastao je uz Charlieja Chaplina.

- Jako ga volim jer je multitalent. Svoje filmove režira, glumi, piše glazbu, pjeva ako je potrebno. Tako sam osjetio i ljubav prema montiranju - priča Jan, koji je počeo snimati za YouTube tijekom srednje škole. Išao je u Grafičku školu, smjer medijski tehničar.

Tada je shvatio da obožava i sve iza kamere.

Prvi video je napravio kad je dobio zadaću iz engleskog o klavirima. Inače bi radio powerpoint prezentacije, ali tad je odlučio napraviti film od šest minuta i oduševio sve koji su ga vidjeli.

image


Jan Kovačić

Ranko Šuvar/Cropix

Ubrzo je prošao natječaj JoomBoosa, ponudili su mu ugovor i dvije godine sam radio za njih.

- Da imam vremena i volje, još bih to radio, ali oduvijek sam to smatrao samo hobijem. Nisu me nikad smetali hejteri. Još uvijek znam dobiti obavijest na nekom starom videu - govori.

I mlađi brat Vigo često je bio ‘zvijezda‘ njegovih videa.

- Često sam ga znao izrabljivati za svoje videe, a on je volio biti iskorišten - smije se i dodaje da je Vigo sad na trećoj godini kompozicije na Glazbenoj akademiji.

- To što on radi tamo je ludilo. Toliko je talentiran. On je naš Charlie Chaplin - ponosan je.

S društvenim mrežama je Jan, zanimljivo, na vi. Kaže da se mora nagovarati da nešto objavi.

- Ja sam introvertni ekstrovert. Kad se ugasi kamera sam mirniji. Gluma je uvijek moj najveći fokus.

Prva uloga došla mu je dok joj se još nije nadao.

Jasna Palić nazvala ga je i rekla mu da je raspisana audicija za ‘Ljepoticu i zvijer‘. Njemu se to činilo prekomplicirano jer je studirao u Osijeku i nije znao kako bi balansirao fakultet i rad.

- Ne budi budala, bar se pojavi - rekla mi je Jasna. - I pristao sam. Bila je audicija za Zvijer i Gastona. Nisu me dugo nazvali i jedan dan sam dobio poziv - prošao si.

image


Jan Kovačić

Ranko Šuvar/Cropix

Dobio si ulogu Lefoua. I desilo se baš ono čega sam se bojao. Predavanja i vježbe u Osijeku su većinom obavezna pa je to izgledalo tako da poslije njih sjedam na BlaBlaCar da odradim probu, prespavam doma u Zagrebu i jurim na predavanje opet. Nekad se znalo desiti da dođem u Zagreb, a oni kažu, tvoje scene ipak danas neće biti - priča nam Jan.

Ipak, bio je svjestan nevjerojatne prilike. Komedija je uvijek bilo kazalište kakvo volim. Tamo može biti u glazbi i u glumi. Bolji spoj za njega ne postoji.

Nakon toga su se situacije počele otvarati. Na pozornici ga je vidio Marko Juraga koji mu je došao nakon jedne predstave i rekao da ima crtić za njega. "Marmaduke: Buntovnik na četiri noge" bio je prvi animirani film koji je sinkronizirao.

Bio je Michelangelo u Ninja kornjačama, daje glas princu Zuku u live action verziji Avatar: The Last Airbender...

Onda je dobio ulogu u predstavi "Jesus Christ Superstar" pa "Jalta, Jalta".

Posebno mu znači, kaže nam, što su mu svi partneri u njima senzacionalni i iskusni u svome poslu. Posebno ga je razveselio kad je čuo da će raditi s Draženom Bratulićem.

- Toliko likova iz crtića čujem u njegovom glasu. Zbližili smo se i redovito mi daje savjete. Mi smo alteracija u "Jalti" - govori uzbuđeno.

Trema je uvijek tu, ali da nema nje, nema zašto ni igrati, smatra. Nju rješava pripremljenošću.

image


Jan Kovačić

Ranko Šuvar/Cropix

Bilo mu je teško vratiti se iz Osijeka u Zagreb jer se jako zbližio s osam kolega s kojima je bio na godini. Dugo je tugovao.

- Još se čujem s njima i stravično mi fale, ali znao sam da to želim i da je to pametno - iskren je.

Diplomski je upisao u Zagrebu. Morao je opet na prijemni na Akademiju.

- Ovaj put sam uspio. Treća sreća - smije se.

Kaže da mu je još uvijek čudno reći - ja sam glumac.

- Ja igram u predstavama, ljepše mi to zvuči - govori skromno Jan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:58