HNK Zagreb

Umjesto Čajkovskog Puccini: nakon otkazivanja izvedbe u režiji bivšeg savjetnik Putina

Zagreb, 070322.
Procelje zgrade Hrvatskog narodnog kazalista osvijetljeno je bojama ukrajinske zastave u znak podrske gradjanima Ukrajine.

 Tomislav Kristo/Cropix
Izvedbama Tosce ravnat će Alla Kulbaba iz Nacionalne Opere u Kijevu, a nastupit će i ukrajinska solistica Oksana Kramareva

Zbog nemogućnosti realizacije opere Evgenij Onjegin Petra Iljiča Čajkovskog čija je premijera planirana za mjesec svibanj, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu 27. svibnja, kako najavljuju, premijerno će izvesti jednu od najpoznatijih opera Toscu Giacoma Puccinija u režiji Maria Pontiggia.

U planu je da izvedbama Puccinijeve Tosce ravna ukrajinska dirigentica Alla Kulbaba iz Nacionalne Opere u Kijevu te da na predstavama nastupi i ukrajinska solistica Oksana Kramareva. Naime, tim se putem, navode, "zagrebački HNK solidarizira s umjetnicima iz Ukrajine te smatra obvezom pružiti priliku ukrajinskim kolegama da nastave s umjetničkim djelovanjem. U Tosci, koja glasi i za jednu od najspektakularnijih opera, nastupit će nacionalni prvaci Opere Tomislav Mužek i Luciano Batinić, prvakinja Opere Valentina Fijačko Kobić te nacionalna operna prvakinja iz HNK u Rijeci, Kristina Kolar.

Naime, kako smo pisali, opera "Evgenij Onjegin" Petra Iljiča Čajkovskog koju je trebao raditi ruski umjetnički tim, Mihail Sinkevič, dirigent iz Marijinskog teatra, te redatelj Juri Laptev, nekadašnji Putinov savjetnik za kulturu i nositelj titule narodnog umjetnika Ruske Federacije, neće biti premijerno održana, kako je planirano, u svibnju u HNK Zagreb. Nacionalni teatar u Zagrebu u okolnostima rusko-ukrajinskog rata morao je odustati od onoga što je gotovo godinu dana planirao kao projekt elitnih ruskih umjetnika u Zagrebu za naslov prema slavnom Puškinovom djelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:01