ODLAZAK

Umrla glumica Zlata Perlić, dramska prvakinja HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci

Zlata Perlić

 Tea Cimaš/CROPIX
Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća ostvaruje nezaboravne komične kreacije u djelima Carla Goldonija

Dramska prvakinja HNK Ivana pl. Zajc Zlata Perlić umrla je u Rijeci u 93. godini života, izvijestio je u ponedjeljak riječki HNK.

Zlata Perlić je rođena u Karlovcu, a u Rijeku je stigla prvi put 1950. godine prigodom gostovanja Gradskoga kazališta iz Karlovca s predstavom "Inspektor se vratio" J B. Priestleyja, gdje je tumačila ulogu Edne. Četiri godine kasnije postala je članicom Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca, kojemu ostaje vjernom sve do umirovljenja. Na riječkoj je pozornici provela gotovo cijeli svoj stvaralački vijek: od mladalačkih zanosa i traženja sve do punog samoostvarenja i potpunog osvajanja prostora pozornice. Zlata Perlić, neobičnog dara za glumačku transformaciju, ispunila je svojom pojavom i glasom prostor kazališne igre, navodi HNK u Rijeci.

Prva je njena riječka uloga bila Desdemone u Shakespeareovu "Othellu" s velikanom hrvatskoga glumišta Veljkom Maričićem u naslovnoj ulozi. Slijedio je niz od stotinjak uloga u riječkom kazalištu. Među ostalima, ulogu Petrunjele "Dundu Maroju" je odigrala 150 puta, nastupila je kao Anica i Anđa u "Klupku" i "Mećavi" Pere Budaka, kao "Afrodita" u Matkovićevu Prometeju, odigrala je naslovnu ulogu u drami "Margareta" Armanda Salacroua, ulogu Julije u "Romeu i Juliji" i Cordeliju u "Kralju Learu" Williama Shakespearea.

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća ostvaruje nezaboravne komične kreacije u djelima Carla Goldonija (Mirandolina – Gostioničarka, gđa Geltruda –Lepeza ili Žventula), Molièrea (Bélise - Učene žene), Miroslava Krleže (Noćna dama – Leda), Johannesa Marie Simmela (Gđa Wentzel – Školski drug), Pecije Petrovića (Susjeda – Pljusak), Darija Foa (Antonia – Ne plaćamo, ne plaćamo!), Fadila Hadžića (drugarica Janjić – Političko vjenčanje). 1977. godine je obilježila tridesetu obljetnicu umjetničkog djelovanja ulogom Angie u drami suvremenog engleskog dramatičara Howarda Barkera "Pandža". 50. godišnjicu umjetničkog rad obilježila je ulogom u komediji Draga Gervaisa "Duhi"

Zlata Perlić dobitnica je nagrada Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske 1964., 1966. i 1973., Nagrade grada Rijeke, Nagrade Večernjeg list te Priznanja HNK Ivana pl. Zajca za izniman doprinos u razvoju kazališnog života. Odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 05:34