33 DOGAĐAJA

Veliki kulturni vodič za jesen: koncerti 50 Centa i Barea, Jennifer Aniston u dobro poznatoj ulozi i komedija ‘Maratonci trče počasni krug‘

12. noć ili kako hoćete

 /Marko Ercegović
I ove nas sezone čeka bogata kulturna ponuda, evo što vas očekuje od koncerata i predstava, a što na streamingu

KONCERTI

Bliži se kraj ljeta, što istovremeno označava i kraj bogate festivalske sezone. Koncerti s obale sele u unutrašnjost, prostrane dvorane zamjenjuju festivalske livade i kampove, no sam sadržaj i kvaliteta ne opadaju. Naprotiv, ono najbolje od koncerata tek slijedi.

1. Iako smo već ove godine imali priliku vidjeti i čuti neke od legendi popularne glazbe poput The Curea ili Depeche Modea, zagrebačka jesen donosi i koncert svojevrsnih domaćih legendi, odnsono, nastup kultnog punk benda Paraf u Boogaloou, i to 23. rujna. Kao što to već i ljubitelji punka znaju, Paraf važi za jedan od prvih punk sastava u Europi. Naime, prvi su koncert održali samo mjesec dana nakon što su Sex Pistolsi izdali svoj prvi singl "Anarchy in the UK" u studenom 1976. godine, a njihov značaj i dugovječnost na regionalnoj punk sceni je neusporediva, u što ćete se i uvjeriti te večeri u Boogaloou.

2. Samo dva dana ranije, 21. rujna, u popularni zagrebački Peti Kupe stiže domaća fuzija raznih "world music" stilova popraćenih zaraznim melodijama funka i disca - projekt Luke Šipetića, Nemanja. Nakon što su novim albumom "Voodoo Beat" zatvorili svoju "Ezoteričnu trilogiju", sjajni glazbenici će napokon izaći pred zagrebačku publiku i predstaviti svoj novi album, ali i cijelu trilogiju.

3. Rujan završava još jednom legendom hrvatske, ali i regionalne rock scene - nezamjenjivim Goranom Baretom i Majkama. Koncert će se održati u subotu, 30. rujna, kada će u KC Dražen Petrović izvesti najveće hitove iz svoje cijele karijere.

4. Listopad počinje petodnevnom proslavom 13. rođendana zagrebačkog Hard Placea, a tom će prilikom, 3. listopada, ugostiti sjajne i podcjenjene američke teškaš Hangmen. Nakon što ih je otkrio legendarni Keith Morris 1986. godine, karijera im je krenula uzlaznom putanjom, no obilježile su je mnogi usponi i padovi: od velikih diskografskih kuća i puno novca do borbe s ovisnošću o drogama, ali ništa ih nije pokolebalo na njihovom putu da sviraju iskonski rock‘n‘roll.

5. Curtis James Jackson III, poznatiji kao 50 Cent, jedna je od najvećih zvijezda hip hop kulture, a povodom dolaska u Zagreb će proslaviti 20 godina od izlaska svog albuma prvijenca "Get Rich or Die Tryin’", jednog od najznačajnijih i najprodavanijih hip hop albuma u povijesti. Koncert u Zagrebu 17. listopada je jedini njegov posjet regiji na ovoj turneji, a leđa mu čuva njegov dugogodišnji prijatelj i rap velikan, Busta Rhymez.

6.Prvog dana studenog, pred hrvatsku publiku premijerno dolazi King Krule, jedan od inovativnijih glazbenika današnjice koji je stekao velik broj miljenika spojem elemenata punka, jazza, s hip-hopom, darkwaveom i trip-hopom kao i prepoznatljivim vokalom. U zagrebačku Tvornicu dolazi u sklopu velike turneje koja prati objavu novog albuma "Space Heavy", hvaljenog od strane publike, ali i kritike.

7. Pioniri goth rocka, Sisters of Mercy, rasprodali su zagrebački Boogaloo te će sada ljubiteljima mračnijeg zvuka svoju diskografiju bogatu istinskim klasicima predstaviti u Boćarskom domu, 6. studenog. Iako nisu ništa objavili čitavih 30 godina, tri kultna albuma bila su dovoljna da i dalje pune velike dvorane i sviraju na velikim festivalima širom svijeta, a karizmatični predvodnik Andrew Eldtrich prerastao je u jednu od ikona žanra, ali i glazbe generalno.

8. Nakon sedam godina, u Zagreb se 8. studenog vraćaju avangardni majstori buke i žestine - Swans. Od svog nastanka, pa sve do danas bend je postao poznat po svom mijenjanju zvuka, istražujući žanrove kao što su noise rock, post-punk, industrial i post-rock, a ne sumnjamo da će zatresti i zidove Studentskog centra.

9. Nakon nastupa na Euroviziji i nezapaženog uspjeha diljem Europe, Tvornicu je dva dana za redom (10. i 11. studenog) napunio slovenski rock bend Joker Out. Prvi samostalni zagrebački nastup bit će prilika čuti zašto su se jako brzo prometnuli u bend koji osvaja svojim live nastupima nabijenim energijom, što su već i ranije dokazali kao predgrupa Buč Kesidiju na Šalati i odličnim nastupom na Špancirfestu u Varaždinu.

10. Za kraj godine, 13. prosinca, nakon punih šest godina se u zagrebačku Arenu vraća jedan od najpopularnijih hitmejkera zadnja četiri desetljeća, legendarni kanađanin Bryan Adams. Čak 17 studijskih albuma, tri nominacije za Oscara, pet nominacija za Zlatni globus te nagrada Grammy su samo neki od pokazatelja istinskog značaja ovog glazbenika, a a i dalje ne namjerava stati s turnejama.

STREAMING

11. The Wheel of Time, sezona 2, Amazon Prime, krenulo 1.rujna

Fantasy hit po romanima Roberta Jordana, s Rosamund Pike i Joshom Stradowski. Nova sezona radnju crpi iz drugog i trećeg romana sage. Raskošno producirano i rado gledano.

12. Gen V, sezona 1, Amazon Prime, 29. rujna

Spin off serije mračne i satirične superherojske serije ‘The Boys‘ prati dogodovštine poremećenih superheroja dok se kao mladi školuju u specijalnoj školi (parodija na X-Men).

13. The Morning Show, sezona 3, Apple + 13. rujna

Odlična serija s Jennifer Aniston u ulozi tv voditeljice i dalje ostaje jedan od najvećih Appleovih hitova. Žanr je dramedija, a glume i Billy Crudup i Mark Duplass. Nova sezona bavi se korporativnim ucjenama i cyberkriminalom, obećaju producenti.

14. The Continental: From the World of John Wick, miniserija, Peacock, 22. rujna

Filmski serijal John Wick s Keanu Reevesom dohvatio je već 4. nastavak a planira ih se još s obzirom na kultni status i hrpu dolara koje su dosad zaradili na kino blagajnama, a ovaj televizijski spinoff bavi se Continental hotelima za ubojice, s Mel Gibsonom u glavnoj ulozi.

15. El Conde, art horor, 15. rujna, Netflix

Film ima zanimljiv koncept- čileanski redatelj Pablo Larrain zamislio je Pinocheta kao depresivnog vampira i sve to odlučio snimiti u crno bijeloj tehnici. Glumi ga Jaime Vadell.

16. Michelle Wolf: It‘ s great to be here, Stand Up specijal, 12. rujna, Netflix

Poznata komičarka Michelle Wolf vraća se na Netflix s novim specijalom u tri nastavka, a između ostalog sprda se s nudističkim plažama i serijskim ubojicama. Uvijek britka i prilično zabavna.

KAZALIŠTA

Teatar &TD

17. "Maria Stuart" Friedricha Schillera u režiji Anastasije Jankovske na rasporedu je 18. listopada. Povijesna drama njemačkog književnika, uz Goethea jednog od najznačajnijih predstavnika Weimerske klasike, bavi se posljednjim danima škotske kraljice. Elizabeta i Marija baštine istu krunu, na koju obje polažu pravo, ali i spol koji nije predodređen za vlast. Jedna ga se odriče, druga ga ističe, nastojeći se domoći istoga cilja.

18. Početak jedanaestog mjeseca donosi predstavu "Hiromi" redatelja i autora teksta Vida Hribara u koprodukciji Radio Teatra i Teatra &TD. Ova drama koja tematizira obitelj, Zagreb i budućnost testira granice izdržljivosti jedne bivše obitelji kroz tri generacije - djed, otac, sin. A kako se u taj muški trio uklapa japanska pijanistica, ujedno i naslovni lik drame, Hiromi?

19. Krajem studenog igra i autorski projekt Sanje Milardović i Lane Barić "Visibaba". Predstavu u režiji Milardović izvodi Barić. "Visibaba" progovara o ženi u četrdesetima koja u trenutku čekanja rezultata pretraga kod doktora, odgađajući trenutak saznavanja istine, na svoj osebujan i komičan način prolazi kroz razne situacije koje su je tijekom života obilježile i koje ona povezuje s potencijalnom bolešću svoga tijela.

image

Lana Barić, 2020.

Ranko Suvar/Cropix/Cropix

ZKM

20. "12.NOĆ ili kako hoćete" Grzegorza Jarzyna prema motivima Shakespeareove drame "Na tri kralja" premijerno će se prikazati 23.rujna. Uprizorenje jedne od najpoznatijih Shakespeareovih komedija čitano je iz perspektive rodnih uloga. U redateljevoj interpretaciji to postaje suvremena priča o ljubavi koja prelazi granice spolova i spolnih preferencija, mijenjajući sve i svakoga. Što je seksualnost? Definira li spol ljubav i želju? Koliko smo sposobni iskoračiti iz društvenih uloga koje je kultura stvorila u nama?

image

12. noć ili kako hoćete

/Marko Ercegović

21. Predstava za mlade radnog naslova "Euforija" ima pak premijeru 9. prosinca. Autorski projekt Ksenije Zec donosi svijet tzv. Generacije Z, mladih ljudi odgojenih digitalnom tehnologijom koja za njih predstavlja način i stil života bez kojeg ne mogu funkcionirati. Njihovo znanje i životno iskustvo dolazi skoro u potpunosti iz digitalnih izvora a Warholovu egidu: Svatko ima pravo 15 minuta biti slavan, shvaćaju doslovno.

image

Ksenija Zec, 2012.

Srdjan Vrancic/Srdjan Vrancic/Cropix

HNK u Zagrebu

22. Opera Rigoletto, remek-djelo operne umjetnosti skladatelja Giuseppea Verdija, nakon više od petnaest godina ponovno se izvodi na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu pod vodstvom dirigenta i maestra Pier Giorgia Morandija i u režiji Pier Francesca Maestrinija. Premijera je 27. listopada.

image

Pier Giorgio Morandi

Ranko Suvar/Cropix

23. 17. studenog premijerno se prikazuje balet "Hamlet". Velika ansambl predstava temeljena je na klasičnoj literaturi. Publici će se predstaviti novi balet koji je proizašao iz slavnoga Shakespeareova djela. Ovu slavnu tragediju na sceni će uprizoriti koreograf i redatelj Leo Mujić.

image

Leo Mujić, 2016.

Sandra Simunovic/Cropix/

24. Drama "Pustolov pred vratima", koja premijeru ima 28. prosinca, jedno je od najpoznatijih dramskih tekstova hrvatskoga pisca Milana Begovića. Predstava u središte stavlja sreću. Što je dostatan razlog za sreću i zašto smo danas osamljeniji više nego ikada? Predstavu koja otvara ova i mnoga druga pitanja gledat ćemo u režiji Helene Petković.

HNK u Varaždinu

25. Na početku nove sezone očekuje se praizvedba novog teksta Kristiana Novaka "Slučaj vlastite pogibelji" u režiji Ivana Plazibata. Novak je jedan od najznačajnijih suvremenih hrvatskih pisaca, autor uspješnih i nagrađivanih romana koji su izazvali oduševljenje i kritike i publike. Tema novog teksta je neriješeno ubojstvo koje priču vodi u smjerovima koji otkrivaju društvene i intimne traume.

image

Kristian Novak

Darko Tomas/Cropix

26. Paolo Magelli režira "San ivanjske noći", jednu od najpoznatijih fantastičnih komedija Williama Shakespearea koja publiku provocira pitanjima o mogućnosti promjene u vremenu u kojem se čini da nam je stvarnost nepopravljiva.

27. "Režim iscjeljenja" u režiji Bojana Đorđeva praizvedba je teksta Tanje Šljivar, nagrađivane i međunarodno izvođene dramske spisateljice. U tom tekstu autorica se bavi ljudskom potragom za smislom te za iscjeljenjem tijela u postpandemijskoj, distopijskoj budućnosti.

image

Paolo Magelli, 2019.

Darko Tomas/Cropix/Cropix

HNK u Osijeku

28. Drama "Jom Kipur ili Pomirenje" donosi priču Josipa Matijevića, ratnika koji je branio Osijek i Vukovar te preživio srpske logore, čovjeka koji se ne može pomiriti s nepravdom i koji je opterećen obiteljskim nasljeđem i svakodnevnom političkom situacijom. Doktor Romić drugačiji je, mlad, neiskusan, posvojeno dijete, nepriznat od kolega. Razgovori u kojima se ne zna tko je pacijent, a tko liječnik pokazuju svu dubinu trauma koje poput demona opsjedaju hrvatsko društvo opterećeno novim i starim podjelama, nezaraslim ranama, zločinom i kaznom. Kada će svanuti dan pomirbe i trebamo li se prije njega prvo pomiriti sami sa sobom da bismo mogli pogledati druge oči, samo su neka od pitanja koja postavlja Ivana Šojat."

image

Ivana Šojat, 2019.

Emica Elvedji/Cropix/Cropix

29. Na kazališne daske dolazi i komedija "Maratonci trče počasni krug". Možda je manje poznata činjenica da je istoimenu filmu Slobodana Šijana prethodila drama koju je Kovačević napisao na trećoj godini studija dramaturgije (‘72.). Izvrsni dijalozi, fantastični likovi i svakako začudan zaplet u kojem se ismijava smrt i lažni moral. Priča je to o ‘najstarijoj balkanskoj obitelji‘, toliko staroj da joj ni smrt ne može ništa - po riječima autora.

image

Slobodan Šijan, 2012.

Goran Sebelic/Cropix

30. "Let iznad kukavičjeg gnijezda" crnohumorna je satira o pojedincu u represivnom sistemu. Slavni dramaturg Dale Wasserman istoimeni je roman adaptirao u predstavu. Filmska je adaptacija iz 1975. s Jackom Nicholsonom u glavnoj ulozi doživjela veliki uspjeh. Radnja se odvija u ustanovi za mentalno oboljele u Oregonu, gdje se sve poremeti dolaskom Randlea McMurphya. Ono što je za njega u početku igra pretvorit će se u ozbiljnu borbu za prava i slobodu duha.

HNK u Splitu

31. Sezonu 2023/24 započet će 2. listopada izvedbom predstave "U malu je uša đava", dramatizacije istoimenog hit-romana Tisje Kljaković Braić, najprodavanije hrvatske knjige prošle godine. U režiji Marija Kovača i izvedbi dramskog ansambla HNK Split predstava i knjiga kroz niz duhovitih priča oživljavaju Split osamdesetih. Predstava je, kao i knjiga, postala istinski hit i svaka izvedba ispuni kazališno gledalište do posljednjeg mjesta.

image

Tisja Kljaković Brajić, 2022.

Vojko Basic/Cropix

32. Operu "Čarobna frula" premijerno će ansambli Opere HNK Split u koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu izvesti 20. listopada pod ravnanjem maestra Harija Zlodre i Vetona Marevcija, a u režiji Marte Tutiš. Vječni Mozartov klasik jedna je od najvećih opera ikad skladanih. Čarobna frula koja princu Taminu služi da ga izbavi iz nevolja simbol je umjetnosti, glazbe koja djeluje na osjećaje, tješi, jača i mijenja duševna stanja u procesu preobrazbe čovjeka kroz brojna iskušenja koje mora proći na putu od kraljevstva noći do kraljevstva svjetla i čovječnosti.

image

Jurica Pavičić

Ivo Ravlic/Cropix

33. Dramu "Crvena voda", dramatizaciju istoimenog romana Jurice Pavičić režirat će Ivica Buljan. Premijera je planirana za mjesec studeni. Roman koji je dobio više inozemnih nagrada i preveden je na nekoliko stranih jezika, okarakteriziran je kao jedan od najboljih trilera hrvatske književnosti, u kojem se napeta potraga za mišćanskom ljepoticom isprepliće s povijesnom dramom jedne zemlje i njenih ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 08:11