GODINE SU SAMO BROJ

VELIKO FINALE EUROKAZOVE 'PJESME CVRČKA' 60 glumaca-amatera starije životne dobi izvode predstavu ispred Mamutice

 Eurokaz press
 

ZAGREB - Predstava "Pjesma cvrčka", koja uz profesionalne glumce okuplja glumce-amatere starije od 54 godine, nakon turneje po šest hrvatskih gradova svoje će veliko finale imati u utorak 4. lipnja na otvorenoj pozornici na platou ispred zagrebačke Mamutice i Centra za kulturu Travno, kada će zajedno nastupiti svih 60 građana starije dobi koji su u svojim gradovima sudjelovali u pripremi i realizaciji projekta.

Kako se ističe u najavi, predstava je nastala u produkciji Eurokaza i u režiji Ive Srnec u sklopu projekta "Scenska kreativnost u starijoj dobi", koji uz profesionalne glumce u izvedbeni proces uključuje desetoro osoba starijih od 54 godine.

"Nakon uspješne turneje koja je uključivala šest hrvatskih gradova - Zagreb, Sisak, Petrinju, Slavonski Brod, Gospić i Pregradu - kazališna karavana 'Pjesme cvrčka' stiže u Zagreb gdje će za veliko finale projekta prirediti pravi kazališni spektakl", stoji u najavi.

Svekupno čak 60 "seniora", glumaca-amatera starijih od 54 godine, koji su uz bok profesionalnoj glumačkoj ekipi debitirali na sceni pred publikom u svojim gradovima, te od početka aktivno sudjelovali u pripremi i realizaciji kazališnog komada visokih estetsko-umjetničkih kriterija, u utorak će se na otvorenoj pozornici u Zagrebu ujediniti u posebno osmišljenoj megaizvedbi, slobodnoj dramatizaciji poznate Krležine novele "Cvrčak pod vodopadom", prošarane nizom proznih i lirskih fragmenata njegova moćnoga opusa, dodaje se.

Eurokaz press

Za izvedbu, gdje će glumci "kojima su godine samo broj" zasjati u narodnim nošnjama kraja iz kojeg potječu govoreći scenski o svojoj kulturi, postavit će se i posebno gledalište za publiku. Ulaz je slobodan, a predstava će se moći pratiti i s brojnih balkona najmnogoljudnije zagrebačke zgrade odmilja zvane Mamutica. U slučaju kiše, "Pjesma cvrčka" neće 'utihnuti' već se preseliti u veliku dvoranu KUC-a Travno.

Režiju potpisuje Iva Srnec, ujedno i idejna začetnica projekta. Dramaturgiju predstave potpisuje Beatrica Kurbel, koreografkinja je Irena Mikec, za scenografiju je zaslužan Tihomir Milovac, kostime je osmislila Petra Mina Petričec, a glazbu skladao duo Nikola Kodjabasia i Antun Toni Blažinović. Igraju glumci Mira Bosanac, Igor Baksa, Sven Jakir i Siniša Miletić.

Projekt "Scenska kreativnost u starijoj dobi" sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, a krucijalni cilj projekta je unaprjeđenje vještina osoba starijih od 54 godine putem participativnih umjetničkih aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2022 18:44