'PANSION EDEN'

VIDEO: 'NAPAD NA NOVINARA VRLO JE OPASNA PORUKA' Glumačka ekipa ZKM-a opet briljira u promišljenoj i hrabroj predstavi koja prokazuje sve naše krivice

 ZKM / Marko Ercegović
 

Režija Arpada Schillinga, nove nade europskog kazališta, u Zagrebačkom kazalištu mladih ujedno je njegova prva režija u Hrvatskoj. U Zagreb je došao s idejom scenarija i s glumcima ZKM-a gradio je autorski projekt, najprije radnog naziva "Furgon", a kad je predstava dovršena, dobila je naslov "Pansion Eden".

Schilling u ovoj predstavi gradi priču o snovima, strahovima i željama jedne obitelji koja pokušava preživjeti usred rata i kapitalističkih pravila, kad moraju učiniti i neke ružne stvari, a onda ih pokušavaju sakriti.

Zašto se predstava najprije radno zvala "Furgon"? S koautoricama, Juli Jakab i Evom Zabezsinszkij, Schilling dolazi u Zagreb s vrlo uznemirujućom pričom koji su ponijeli sa sobom od kuće, a koja je, kad su bili u prvoj fazi osmišljavanja fabule ovoga komada, u Mađarskoj upravo doživjela svoj sudski epilog.

ZKM / Marko Ercegović

Krijumčari ljudima otpočetka su znali da hladnjača nije prikladno vozilo za prijevoz živih bića i dogodila se tragedija. Osjećaju li se oni kojih se to tiče i u kojoj mjeri odgovornima? U središtu predstave "Pansion Eden" jedna je obitelj i kad njihove tajne počinju izlaziti na vidjelo, kad u obitelji moraju priznati što su učinili, isprepleću se laži, strahovi, želje, ali i zlouporaba moći, korupcija i religijska uvjerenja.

U svom tom kaosu, jedan beskompromisni novinar (igra ga Rakan Rushaidat) počinje istraživati sumnjive poslove kriminalne obitelji, no ne bez posljedica - napad na njega postat će vrlo opasna poruka i to za cijelo društvo...

- Schillingova predstava skida estetsku i građansku krinku s lica suvremene glembajevštine kojom su maskirani njezini konstitutivni zločini i porijeklo kapitala koji ju je promovirao u viši društveni razred - rekao je o predstavi Oliver Frljić.

ZKM / Marko Ercegović

- Opasno promišljena i hrabra predstava! Prokazuje sve naše krivice. Kad se prepoznamo, ostajemo nijemi. Odličan ansambl na čelu sa Zoranom Čubrilom i Katarinom Bistrović Darvaš - smatra Mani Gotovac.

"Pansion Eden" u režiji renomiranog mađarskog redatelja Arpada Schillinga možete pogledati u ZKM-u 11. i 14. svibnja u 20 sati.

U predstavi glume Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš, Zoran Čubrilo, Dado Ćosić, Petar Leventić, Edvin Liverić, Filip Nola, Urša Raukar, Rakan Rushaidat, Doris Šarić Kukuljica, Mateo Videk i Tina Orlandini.

ZKM / Marko Ercegović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:35