StoryEditor
KULTURA ŽIVI I U DOBA PANDEMIJE

VIDEO: ZKM SOLIDARNO DOMA S PUBLIKOM SLAVI SVOJ 72. ROĐENDAN Dok svi čekamo bolje vrijeme koje neminovno dolazi, ne zaboravimo: 'Zajedno smo jači'

 
 ZKM

Prošlo je nešto više od dva tjedna otkako je Zagrebačko kazalište mladih, slijedeći preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite usmjerene na suzbijanje pandemije koronavirusa, bilo prisiljeno privremeno obustaviti program, do daljnjega. Tog 12. veljače održana je generalna proba predstave "Cement" kao zadnja izvedba, dok je premijera, zakazana za dan poslije, otkazana te čeka neka bolja vremena. Uoči svoga rođendana 29. ožujka, za koji njegova publika mora ostati doma, iz ZKM-a podsjećaju na značaj solidarnosti i kulture, sila iz kojih je nastalo i samo Zagrebačko kazalište mladih.

ZKM
ZKM-ovi glumci u trenutku kad su saznali da se otkazuje premijera predstave 'Cement'
 

Tijekom 72 godine postojanja ZKM je prošao dalek put, od Pionirskog kazališta osnovanog 29. ožujka 1948. kao kazališnog učilišta u Frankopanskoj ulici sa stotinu polaznika pod vodstvom Božene Begović, preko rasta u Zagrebačko pionirsko kazalište, dobivanja današnjeg imena Zagrebačko kazalište mladih 1967. godine, stalne borbe za izvedbeni i životni prostor završene tek 1987. otvorenjem Omladinskog kulturnog centra u Teslinoj 7 te na kraju do proteklih trideset godina tijekom kojih je ZKM postao nezaobilazno mjesto zagrebačkog kulturnog života, važna kazališna ustanova u europskim razmjerima i prije svega - kazalište u kojem se uvijek može pogledati dobra predstava.

Jedno je sigurno, današnjeg ZKM-a ne bi bilo bez solidarnog rada velikog broja iznimnih umjetnika te svih onih koji su predano i s ljubavlju svoje znanje i trud ugradili u bogatu prošlost ovog kazališta. Što je najvažnije, ne bi ga bilo bez posebne povezanosti koju ima sa svojom publikom.

Repertoar ZKM-a nastaje na povezivanju razjedinjenog, na smještanju u fokus drugog i drugačijeg te na pravu na slobodu mišljenja i djelovanja. Nerijetko je upravo ideja solidarnosti u srži ZKM-ovih predstava, kao što je to u predstavama "Cement", "Mi i oni", "Eichmann u Jeruzalemu", "Hinkemann" te "Noćni život". Zajedništvo i odgovornost su ono na čemu će ZKM nastaviti graditi sebe, svoj program i najvažnije - odnos s publikom.

Dok svi zajedno čekamo bolje vrijeme koje neminovno dolazi, evo poruke iz predstava "Cement" te "Mi i oni", a koje za svoj rođendan ZKM šalje svojim gledateljima, sugrađanima te svim građanima Republike Hrvatske:

#solidarnost #ostanidoma #zajednosmojači

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2020 11:23