OPERNI PROJEKT

Više od 170 studenata izvest će novootkriveno Papandopulovo djelo: pogledajte ove spektakularne fotografije

foto predstava

Boris Papandopulo jedan je od najplodnijih i stilski najraznolikijih hrvatskih skladatelja, a operu Amfitrion napisao je 1939. godine. Premijera je večeras u HNK

Opera Amfitrion Borisa Papandopula premijerno će biti izvedena 11. svibnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u režiji Kristine Grubiše, pod mentorstvom Krešimira Dolenčića, i pod ravnanjem dirigenta Matije Fortune. Riječ je o novom opernom projektu u kojem sudjeluje više od 170 studenata Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o nastavku njegovanja tradicije povezivanja studenata kroz operne suradnje, pa tako ovaj projekt nastaje kao suradnja studenata Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te u koprodukciji sa zagrebačkim HNK, predvođen zagrebačkom Muzičkom akademijom. Reprizne izvedbe održat će se 12. i 13. svibnja, pod ravnanjem studenata Matea Narančića i Ivana Šćepanovića.

image

Proba predstave

Branko Nađ./

Boris Papandopulo jedan je od najplodnijih i stilski najraznolikijih hrvatskih skladatelja, a operu Amfitrion napisao je 1939. godine. Opera je izvedena u zagrebačkom HNK dvije godine kasnije te ranih šezdesetih godina u riječkom HNK, nakon čega je dugo bila izgubljena, a na programima hrvatskih orkestara mogla se naći samo Uvertira. Kao i veliki dio skladanih opera hrvatske baštine postojala je samo u rukopisu, a sada ju je Muzički informativni centar raspisao i tiskao te će biti izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu - riječ je o uprizorenju nakon više od 80 godina od praizvedbe!

image

Proba predstave

Branko Nađ./

Amfitrion je komična opera u tri čina i šest slika za koju su libreto, prema istoimenoj Molièreovoj komediji, napisali Mijo Štimac i Enrico Golisciani. Molière je svoju priču utemeljio na liku iz grčke mitologije iz priča Platusa. Temelj scenskog zbivanja u Molièreovu, a onda i Papandopulovu Amfitrionu je komedija zabune koja prati ljubavne avanture Zeusa i njegova pobočnika Merkura. Oni, prerušeni u tebanskog vojskovođu Amfitriona i njegova časnika Sosiasa, zavode njihove žene, Alkmenu i Charis. Nakon toga slijedi niz komičnih situacija tipičnih za plautovsku komediju intrige, a zadnja slika donosi i cinično razrješenje sukoba dramaturškom tehnikom deus ex machina, koja se ovdje manifestira i u svojemu doslovnom značenju.

Nakon više desetljeća zaborava te rada Muzičkoga informativnog centra na uređivanju notnog materijala, Papandopulovog Amfitriona će 12., 13. i 14. svibnja 2023. izvesti solisti, zbor i orkestar Muzičke akademije u suradnji sa studentima Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološkim fakultetom i Arhitektonskim fakultetom, pod mentorstvom svojih nastavnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 09:33