HNK prvi put domaćin Opera Europe

Više od 70 opernih profesionalaca iz cijelog svijeta dolazi u Zagreb

 Tomislav Kristo/Cropix
Organizirana su dva edukativna programa – Opera Management Course i Artistic Administration and Producing Forum

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu prvi je put domaćin dvaju važnih događaja za europsku kulturnu zajednicu – susreta intendanata, producenata i profesionalaca iz područja operne umjetnosti iz cijele Europe u suorganizaciji najvećeg udruženja opernih kuća i festivala – Opera Europa.

Kako najavljuju iz HNK više od 70 intendanata, poslovnih ravnatelja, producenata i opernih profesionalaca iz cijelog svijeta dolazi u Zagreb, s ciljem da opernim stručnjacima prenesu svoje znanje, ideje i pozitivne kazališne prakse. U tu svrhu organizirana su dva edukativna programa – Opera Management Course i Artistic Administration and Producing Forum, koji će trajati od 18. do 23. ožujka 2024.

"Bila nam je čast prihvatiti poziv Opera Europe, najvećega udruženja opernih kuća i festivala, da budemo domaćini ‘Opera Management Coursea‘, intenzivnog edukativnog programa koji vode vodeći operni profesionalci iz kazališnih kuća diljem Europe i Sjeverne Amerike, te važnog specijaliziranog foruma – susreta ‘Artistic Administration and Producing‘. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu nastavlja biti aktivan partner brojnih europskih projekata i inicijativa i ponosni smo što rad našeg kazališta prepoznaju kolege iz cijelog svijeta", naglasila je intendantica HNK u Zagrebu Iva Hraste Sočo.

Opera Management Course održat će se u Zagrebu od 18. do 21. ožujka, a predavanja o različitim aspektima produkcije izvedbenih umjetnosti kao što su programiranje i planiranje, financijsko upravljanje, ljudska i administrativna pitanja, marketing i komunikacije, upravljanje kreativnim i poslovnim procesima, održat će vodeći profesionalci iz svijeta produkcije.

Producentima će se pridružiti i intendanti, direktori, voditelji produkcija koji će svoja iskustva izmjenjivati od 21. do 23. ožujka na Artistic Administration and Producing Forumu. Cilj foruma jest razmjenjivanje pozitivnih praksa, ideja, izazova i alata kojima se svakodnevno služe u poslovanju i umjetničkoj produkciji.

Opera Europa već dugi niz godina gostuje u zemljama diljem Europe kao što su Mađarska, Italija, Španjolska, Austrija, Francuska, Poljska i Njemačka, a ove će godine u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu ugostiti i čelnike organizacije Opera Europa, pod vodstvom direktorice Karen Stone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:43