14 PREDSTAVA

X. GUMBEKOVI DANI Festival otvara kabaret o tome kako ponovo napučiti Hrvatsku 'malim državotvornim stopalima'

 GD Histrion
Osim zagrebačkih, publici Histrionskog doma svoje najrecentnije produkcije predstavit će i komičari iz Splita, Vinkovaca, Virovitice i Velike Gorice. Od inozemnih kazališta, Histrionski će dom ugostiti kazališta iz Pečuha, Beograda i Zemuna

ZAGREB - Jubilarni deseti Gumbekovi dani, Međunarodni festival kabareta kojim Glumačka družina Histrion njeguje uspomenu na svojeg legendarnog člana Mladena Crnobrnju Gumbeka, održat će se od 16. do 26. ožujka a program ponajboljih recentnih kabaretskih produkcija hrvatskih kazališta i kazališnih družina otvorit će u Histrionskom domu u Zagrebu praizvedba predstave "U petak (za)metak" u režiji Ivana Gorana Viteza.

U jedanaest dana, festival donosi ukupno 14 izvedbi, a osim zagrebačkih, publici Histrionskog doma svoje najrecentnije produkcije predstavit će i kazališta, kazališne družine, izvođači i komičari iz Splita, Vinkovaca, Virovitice i Velike Gorice. Od inozemnih kazališta, Histrionski će dom ugostiti kazališta iz Pečuha (Mađarska), te Beograda i Zemuna (Srbija).

Kako se ističe u najavi, predstava "U petak (za)metak", produkcija Glumačke družine Histrion koja svečano otvara festival, bavi se demografskim problemima s kojima se suočava suvremeno hrvatsko društvo, u kojemu sve više mladih u potrazi za željenim životnim standardom napušta zemlju, dok istovremeno u Hrvatskoj više ljudi umire nego ih se rađa.

GD Histrion
'U petak (za)metak'

"Kako ponovo napučiti Hrvatsku malim državotvornim stopalima, kroz kabaret demografske obnove 'U petak (za)metak', prosvijetlit će nas naši glumci i pjevači Marija Borić, Ana Marija Percaić, Petra Vukelić, Duško Modrinić i Zvonko Presečki", stoji u najavi.

Nakon svečanog otvorenja u četvrtak, na kazališnoj matineji u Histrionskom domu u petak 17. ožujka nastupit će Lutkarsko kazalište Bobita iz mađarskog Pečuha, s predstavom "Kalamona vjetrovezač", najavljenom kao bajkovita kabaretska priča o prošlosti.

Isti dan Zagrebačko kazalište mladih predstavit će se publici Gumbekovih dana s predstavom "Folk acts" Saše Božića i Petre Hrašćanec koja se bavi učincima turbo folk kulture suprotstavljajući emocionalni učinak koji proizvodi kazalište i glazbeni nastup, dovodeći u pitanje siguran teritorij i jednog i drugog tipa umjetnosti.

Život nakon realityja

Gradsko kazalište mladih iz Splita izvest će, u subotu 18. ožujka, kabaret "Splićanke" Ivana Lea Leme, omnibus s pet ispovjednih priča Splićanki ispričanih u maniri stand up komedije s "pratećom pjesmom i glamuroznom plesnom točkom" u koreografiji Lea Mujića. "Splićanke" izvode Lidija Florijan, Nada Kovačević, Ana Gruica, Mia Vladović i Aneta Matulić.

Nedjelja donosi gostovanje UR Prizora iz Beograda, s predstavom "Reality obračun" istaknutog novinara Vanje Bulića u režiji Rade Vukotića. Riječ je o kabaretu u kojemu dvoje sudionika jednog reality programa nakon njegovog završetka nastavljaju život u svojoj realnosti i svakodnevici na isti način kao što su to radili tijekom održavanja realitya.

"Tijekom sudara svakodnevne i virtualne stvarnosti dolazi do iskri koje kod gledatelja istovremeno izazivaju i smijeh i suze", stoji u najavi.

Slijedi, u ponedjeljak 20. ožujka, "Demokracija" Zijaha Sokolovića, produkcija The Atro Projekta & Udruge Riječi prave predstave, u režiji i izvedbi Zijaha Sokolovića kojemu se na pozornici pridružuje Dražen Šivak. Predstava je najavljena kao duhovito, kabaretski-poučno, uvjerljivo, talentirano i kreativno ispričana priča o raznim oblicima uspjele i neuspjele demokracije.

Glumačka igra na osam različitih dijalekata

Teatar Carte Blanche iz Zemuna dolazi s tragikabaretom-komedijom "Život je loto" Vladimira Đurđevića u režiji Bojane Lazić, monodramom koja kroz zanimljivu životnu priču junakinje Vere u predstavu uvlači i publiku.

"Brzinom okretanja loto loptica u bubnju, odvija se presmiješna i kaotična drama o čijem ishodu i načinu na koji će se sve završiti, odluku donose upravo gledatelji. A ona može biti dvojaka: put i bijeg u slobodu bez novca, ili dugogodišnji zatvor nakon koga junakinju čekaju milijuni od izvučene loto sedmice", ističe se u najavi. Predstava je u programu u utorak 21. ožujka.

Isti dan, u sklopu programa Gumbekovih dana, u zagrebačkom Gradskom kazalištu Komediji bit će izvedena "Kneginja čardaša" Emericha Kalmana u režiji Ivana Lea Leme, "jedno od omiljenih djela operetne pozornice".

Srijeda 22. ožujka donosi "Jezične varijacije" Nikole Jakovčevića redatelja Borne Armaninija, produkcija Binocular teatra iz Zagreba, najavljena kao glumačka igra u paru koja se poigrava narječjima - predstava obuhvaćala osam različitih dijalekata kojima otkriva bogatstvo hrvatskog jezika.

GK Joza Ivakić iz Vinkovaca i GK Virovitica izvest će, u četvrtak 23. ožujka, "Shakespeare pir" Dražena Ferenčine, kabaret o novim gledištima koja u 21. stoljeću i tehnološkom dobu Shakespearea ne smatraju samo kulturnom ostavštinom već ga doživljavaju i kao brend, pop zvijezdu, turistički proizvod, ime malo kome nepoznato, a ipak se rijetki mogu podičiti stvarnim poznavanjem njegova opusa.

"Dok mentalne lijenčine opravdanje za svoje nečitanje njegovih djela uglavnom pronalaze u teškoćama sa stihom, 'zastarjelim' jezikom i stilom, autorski tim 'Shakespeare pira', svjestan poražavajućih činjenica, isprobava prokušanu formulu parodijskog hommagea i kroz brze izmjene prizora i energičnu glumačku igru, približavajući kroz predstavu i tragediju i komediju, i povijesne drame i sonete Williama Shakespearea svim slojevima publike, obećavajući im pritom nezaboravnu zabavu, ali i ironični metateatarski komentar", stoji u najavi.

Četvrtak donosi i, u Teatru &TD, izvedbu kabareta "Teror tolerancije" Mirana Kurspahića, produkciju Teatra &TD i Kulture promjene & Kufera.

Kaj god blues

GK Scena Gorica iz Velike Gorice u Histrionskom domu gostuje u petak 24. ožujka s kabaretom "I živjele su sretno" Frane Marije Vranković, koji prikazuje kako funkcionira suvremeni brak, ima li smisla i što ga sve razara.

Oslanjajući se na izvorne verzije bajki o Snjeguljici, Trnoružici, Pepeljugi i Maloj Sireni te ostalih bajki braće Grimm i Charlesa Perraulta, predstava kreira bajkoviti svijet u suvremenom okruženju u kojem ništa nije onako kako se čini na prvi pogled.

Gumbekovi dani ugostit će u subotu 25. ožujka Ivicu Kiša s "Kaj god bluesom", nastalim 1971. i prvi put izvedenim na promotivnom koncertu grupe "Time" u zagrebačkom Studentskom centru. Izveli su ga Ivica Kiš (autor) i Drago Mlinarec kojima je to (tada prvom akustičarskom kantautorskom duetu) bio prvi zajednički javni nastup.

Manifestacija posvećena glumcu Mladenu Crnobrnji Gumbeku završit će u nedjelju 26. ožujka tradicionalnom svečanom dodjelom nagrada – za najbolju glumicu i glumca, za najbolju predstavu i za izvanredan doprinos u oživljavanju cabareta, a posljednju večer festivala X. Gumbekovih dana obilježit će još jedna izvedba kabareta "U petak (za)metak".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:22