TRIKO CIRKUS STUDIO

Začudna i nova, drska verzija mudrijaša Petrice Kerempuha odigrana je krajnje duhovito, a i spretno, s mnogo žongliranja

Scena iz predstave

 Ivana Jankovic, Leon Produkcija/
Publika je vještu i duhovitu cirkusko-teatarsku predstavu ‘Balade Jage III Kukuriječkog‘ Aleksandra Đikića ispratila ovacijama. S pravom

Publika je vještu i duhovitu cirkusko-teatarsku predstavu "Balade Jage III Kukuriječkog" ispratila ovacijama. Svojevrsna monodrama autora i izvođača Aleksandra Đikića, performera i žonglera, premijerno je zaigrala u četvrtak, 1. prosinca u prostoru zagrebačkog Triko cirkus studija u Vlaškoj ulici. Đikić je na sceni od 2009., nastupao je u Hrvatskoj i inozemstvu s brojnim predstavama. Član je Loop cirkusa, koji je i producent ove polusatne izvedbe i za odrasle i za djecu.

Začudna i nova, drska je to verzija mudrijaša Petrice Kerempuha odigrana krajnje duhovito, a i osobito spretno, s mnogo žongliranja. Baš kao i Petrica, Jago III ponajprije je čovjek iz naroda, još i lakrdijaš, lutalica, putujući pjesnik koji uživa u vinu i kojega, kako to biva, krasi pomalo nezgodan karakter.

Protagonist govori kajkavski, pripovijeda iz perspektive barda iz imaginarne Kokoševine. Dočarava fabulu prepunu svjetskih avantura i dogodovština, prateći iskaz zvukom buzukija, osmožičanog instrumenta. Kad ne pjeva i svira, hvali se što je na putovanjima naučio, kakve avanture doživio, s coprnjicama ili u susretu s fakirom. Kostim odlično pristaje temi te lik čini autentičnim. Žonglerska izvedba jest samouvjerena i vješta, kretnje opuštene, Đikić drži fokus.

Privlači prizor s kutijom na pozornici, iz koje uzima prvo dvije, zatim još nekoliko magičnih staklenih kugli.

Kreće u nesputanu igru, manipulirati i izvoditi točku kontaktnog žongliranja. Čini to bez pogreške, a predstavljanje nastavlja bacajući u zrak žonglerske loptice kojih je sve više, sve s promjenama ritma. Povremeno mu koja loptica ispadne, no čini se kao namjerno, sve zbog vješte izvedbe simpatično kreiranog lika.

Predstava nudi i jedan nadasve rizičan moment, gdje žonglerski Petrica pozove mladića iz publike da mu asistira u izvedbi. Stavi mu turban, uputi ga da legne na pod prekriženih ruku na prsima. Mladić je rado pristao. Jago III primi u ruke nekoliko noževa, krene ih bacati u zrak, žonglirajući njima te stane hodati preko asistenta naprijed natrag. Nije ispustio ni jednoga pa mladić ostade neozlijeđen, a predstava dobiva sretan kraj.

Ivan Ščapec napisao je glazbu i tekst balada, glazbeni suradnici jesu Dimitrij Petrović iz studija Radost! i Seine. Kostim je kreirala Tatjana Vuletić. Koproducentica je Diana Fureš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:14