PONOĆNA PROBA

Zadnje pripreme za Dubrovačke ljetne igre, korona promijenila lokaciju svečanog otvaranja Igara

Generalna Proba otvaranja Dubrovacke ljetne igre
 Dubrovacke Ljetne Igre
Već nakon 23 sata pomalo se počela okupljati publika, mogli su generalnu pratiti s Peskarije, na rivi od Peskarije do Porporele

Dok je prošlogodišnja generalna proba svečane ceremonije otvaranja u zadnji čas otkazana zbog kiše, ovogodišnja generalna proba održala se u staroj gradskoj luci umjesto ispred crkve sv. Vlaha kao što je to već desetljećima i desetljećima običaj. Promjenu lokacije otvaranja pa tako i generalne uvjetovala je korona.

Već nakon 23 sata pomalo se počela okupljati publika, mogli su generalnu pratiti s Peskarije, na rivi od Peskarije do Porporele, ali i na zidinama na tom potezu. Neki na klupe, neki su donijeli stolice, poneki mladi par sjeo je na pod, ono malo turista koji su se zatekli u luci ostalo je zbunjeno. Članovi Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem pomoćnika za glazbeni program, maestra Tomislava Fačinija, te članovi Jazz orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Mirona Hausera zauzeli su poziciju. Svi su bili spremni.

image
Generalna proba otvaranja Dubrovacke ljetne igre
Dubrovacke Ljetne Igre

I tik prije samog početka, iznebuha se pojavila vesela družina na zidinama s jasnim i nadasve glasnim porukama: "DISTANCA! DISTANCA! DRŽITE DISTANCU!", a bile su tu još brojne druge poruke vezane uz dubrovačku svakodnevicu. Dobacivanja pa i gađanje umjetnika pomadorama nisu nikakva neobična pojava tijekom generalke, čak se očekuju! Članovi osiguranja družinu su stjerali u kut, u ”kantun”, između Galerije Dulčić Masle Pulitika i ispred Biskupske palače, takoreći dubrovačkom biskupu mons. Mati Uziniću ispod prozora. Upravo kad je trebalo početi, jedan simpatizer ekipe s kopna sjeo je u gliser, krenuo te pritom, na iznenađenje svih, na najjače ”odvrnuo” u Dubrovniku svima znanu pjesmu ”Gusar s Porporele”. Ubrzo su, na oduševljenje publike, starom gradskom lukom odjekivali stihovi: ”Ja sam gusar s Porporele, čuvam barke i brodove...” Bila je to jedina barka s ”publikom”, a inače je vlasnicima barki sa svojih plovila bilo dopušteno pratiti događanje.

image
Generalna proba otvaranja Dubrovacke ljetne igre
Dubrovacke Ljetne Igre

Cijelo vrijeme ekipa sa zidina uporno je dobacivala, komentirala, nekad manje originalno, a ponekad nagrađeni smijehom svih onih koji su ih čuli. Član kazališne družine Kolarin Ante Tonći Đurković glumio je dubrovačkog gradonačelnika koji inače održi govor na otvaranju. Sudjelovali su i članovi Folklornog ansambla Linđo, članovi Festivalskog dramskog ansambla, bariton Fabijan Komljenović, zapucali su i dva trombunjera, glumica Linda Begonja uplovila je na barci u ulozi ženskog Negromanta, što je novitet. Prevladavao je jazz. Pijanist Aljoša Jurinić nije se dao smesti iako se i on našao na udaru ”kritičara” koji su uzviknuli: ”Baci ga u more, ne zna svirati!”, ali nitko se zaista nije ljutio jer sve se to očekuje. S druge strane, dubrovački saksofonist Ivan Bonačić dobio je i pohvalu u obliku transparenta: ”Ivan Bonačić – top topova – vrh vrhova!” Zapjevala je i dubrovačka mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović. Zapjevala se i dobro znana ”Bye bye baby bye” od Jinxa!
Začuo se pri kraju glas Dragana Despota iako on nije sudionik, brzo je bilo jasno da je pušten snimak s jednog prethodnog otvaranja, trenutak podizanja zastave ”Libertas”, trenutak kad Dubrovčane prođu trnci, a onda se zbilja zastava ”Libertas” zavijorila na tvrđavi sv. Ivan. Kako će taj najsvečaniji trenutak izgledati na samom otvaranju, ostat će malo iznenađenje!
Ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović prokomentirala je generalnu.

image
Generalna proba otvaranja Dubrovacke ljetne igre
Dubrovacke Ljetne Igre

- Bilo je iskreno čudno što je Grad ovako tih. Navikli smo da je u ponoća na Stradunu općenito puno više ljudi, zbog epidemioloških mjera smo mogli pustiti samo određeni dio publike tako da je s te strane bilo čudno. Kao predstavnik organizacije sam zadovoljna, možda se to tako ne čini, ali ovo je jako veliki, zahtjevni organizacijski posao, prevelik je prostor, trebalo je sve posložiti: od razglasa, rasvjete do svega ostalog! U tom smislu sam zadovoljna, umjetnički će to jako dobro izgledati na televiziji, a u samom prostoru je jako bitno gdje stojite. Prolazila sam kroz nekoliko mjesta, ima mjesta odakle se jako dobro vidi, može se steći dojam što se događa, a nažalost ima mjesta gdje se samo može čuti, a ne može se baš dobro pratiti što se događa - navela je Ivana Medo Bogdanović.

Na pod su stavljene trake koje označavaju gdje se smije stajati, a publika se toga pridržavala. Ravnateljica poznaje glasne ”dobacivače” jer je i sama iz Grada?!

- Drago mi je da su došli, volimo da na generalnoj ima tog progovaranja o nekim trenutnim problemima i temama... Nisam mogla sve čuti, ali čula sam poneku doskočicu koja mi se svidjela i nasmijali su me.

Redateljica svečanog otvaranja Marina Pejnović iznijela je svoje dojmove.

- Zadovoljna sam jer sam upravo prvi put vidjela monitor HRT-a i izašle su neke slike koje su posve drugačije. Naravno, to je nešto što publika uživo ne može do te mjere vidjeti. Imamo ovaj ogroman prostor koji je teško tehnički pokriti, razglas je odličan, čuje se sve, ali ovo ostalo je nemoguće! Na televiziji su svi ti detalji predivni, izašla je neka totalno nova vizura Dubrovnika i to je unutar ove zahtjevne situacije stvarno veliki plus - istaknula je redateljica koju glasni povici nisu uspjeli dekoncentrirati.

- Znam za tu tradiciju, moja prva asistentura u životu je bila upravo na otvaranju Igara, onda sam bila šokirana, ali sam danas išla okolo svima koji nikad prije nisu bili na otvaranju, a sudjeluju u programu te im objasnila kako to izgleda i svi su to super prihvatili - otkrila je Marina Pejnović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 16:52