IBSENOVA DRAMA

Zagrebačko kazalište mladih najavljuje premijeru ‘Neprijatelja naroda‘ u režiji Ivana Penovića

'Neprijatelj naroda'
 ZKM
Borba pojedinca protiv sustava postaje prostorom aktualnih propitivanja naših osobnih borbi, konformizama, predaja, ali i neodustajanja

Kao jedan od najvažnijih klasika dramske literature, drama Henrika Ibsena "Neprijatelj naroda" spada u one naslove koji već na prvi pogled privlače pažnju i postavljaju brojna pitanja.

Široko poznati narativ o pojedincu koji se suprotstavlja duboko korumpiranom sustavu, a koji zadire i u samu njegovu obitelj, prije svega tematizira ukotvljenost u ritualnost sistema, ali i način na koji se vlastitim samoprijegornim angažmanom može raditi na dobrobiti zajednice u trenutku u kojem se poništava vlastita vrijednost, a sve u službi promoviranja vrijednosti samog kolektiva.

U vrijeme nastanka, "Neprijatelj naroda" bio je autorov odgovor na malograđansku recepciju njegove drame "Sablasti", a vrijeme je samo potvrdilo kako beskrupuloznost unutarnjeg mehanizma vlasti ne popušta s vremenom, nego upravo suprotno, svoje manifestacije pronalazi u svim segmentima društva. Ibsenovska borba pojedinca protiv sustava na taj način postaje prostorom aktualnih propitivanja naših osobnih borbi, konformizama, povremenih predaja, ali i neodustajanja.

image
'Neprijatelj naroda'

S druge strane, dramaturški i izvedbeni postupak Ivana Penovića izrazito je otvoren za različita upisivanja u prostor dramaturgije klasičnog komada poput Ibsenovog, pri čemu će njegovo čitanje klasika istovremeno biti dijalog s jednim od temelja dramske literature, ali i njegova hrabra interpretacija, koja će u svom izrazu slijediti sve one elemente svježe zaigranosti i ludizma koje pronalazimo i u ostalim, često nagrađivanim i rado gledanim autorskim projektima ovog mladog umjetnika poput primjerice predstava "Katalonac" (Teatar &td) ili "Flex" (KunstTeatar).

Izazovi vremena u kojem trenutačno živimo mnogi su i bremeniti; posljedice niza potresa koji su pogodili čitavu Hrvatsku, a onda i Zagreb te pandemija koja i dalje predstavlja aktivnu ugrozu, sve više nagrizaju sociološku strukturu našeg društva, stvarajući osjećaj tjeskobe i zabrinutosti za budućnost. Slika je to unutarnjeg svijeta jednog društva koje zapravo u svom punom intenzitetu prokazuje i sam Ibsen svojom dramom "Neprijatelj naroda", pri čemu se razmišljanje o zajedničkoj dobrobiti zaista nameće kao temeljna paradigma na kojoj se upisuje prolazna ocjena kako svakoga od nas pojedinačno, tako i društva u cjelini.

"Neprijatelj naroda" Ivanu Penoviću prva je režija cjelovečernjeg dramskog naslova u Zagrebačkom kazalištu mladih, čime ZKM ponovno pokazuje programsku smjernicu aktivne potpore mladim autorima, koji na ZKM-ovim pozornicama pronalaze prostor za istraživanje, razvoj i afirmaciju.

image
'Neprijatelj naroda'
ZKM

"Neprijatelj naroda" zadnja je koprodukcijska predstava u okviru dvogodišnje suradnje Zagrebačkog kazališta mladih, Schauspiela Stuttgart i Novog kazališta iz Varšave, koji su formirali Europski ansambl, a voditelj ovog projekta je redatelj Oliver Frljić.

Premijera "Neprijatelja naroda" bit će izvedena u subotu, 6. veljače 2021., a u predstavi glume Jasmin Telalović, Anđela Ramljak, Ewelina Pankowska, Pjer Meničanin, Jan Sobolewski, Adrian Pezdirc, Frano Mašković, Tenzin Kolsch, Claudia Korneev i Ugo Korani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:50