‘KUKCI‘

Zaustavljena priča čiji glas neće utihnuti: ‘Radimo to s tugom i ponosom, iz dišpeta prema smrti‘

Predstava 'Kukci'

 Matko Biljak/sd
Predstava ‘Kukci...zaustavljena priča‘ splitskog HNK nominirana je za nagradu Zlatni studio

Nitko nije mogao slutiti da će se premijera predstave "Kukci...zaustavljena priča" u režiji Saše Anočića u splitskom HNK na kraju dogoditi u tako tužnim okolnostima. Ispala je to, nažalost, posljednja predstava istaknutog redatelja i glumca koji je iznenada preminuo tijekom rada na njoj, svega tri tjedna prije premijere. Ansambl drame Hrvatskog narodnog kazališta Split predstavu je ipak izveo 28. svibnja, no pod izmijenjenim nazivom - "Kukci... zaustavljena priča".

Glasajte za nominirane u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Prvo splitsko uprizorenje i danas aktualne satire braće Čapek "Iz života kukaca", točno 100 godina nakon prvog objavljivanja u Češkoj, dug je preminulom redatelju predstave i posveta zajedničkom radu s njim, poručili su neposredno prije premijere iz tog kazališta. "Ekipi 'Kukaca' Saša Anočić je u naslijeđe, osim gotovih režijskih rješenja za najveći dio predstave, ostavio i energiju zajedništva koja je presudila u odluci da izvedemo predstavu do kraja. Saši dugujemo da publici pokažemo njegovu posljednju predstavu, iako je njegov rad zaustavljen u samoj završnici - ili baš zato što je tako okrutno zaustavljen. Radimo to s tugom i ponosom, iz dišpeta prema smrti, i iz ljubavi prema svemu što smo s njim podijelili. 'Kukci' možda jesu zaustavljena priča, ali zaustavljena priča čiji glas neće utihnuti", kazala je ravnateljica Drame Marina Vujčić.

image

Premijera drame 'Kukci... zaustavljena priča'

Matko Biljak

U jednom od prvih osvrta na predstavu, izašlom u Slobodnoj Dalmaciji, među ostalim, ističe se kako su "Kukci" bogata, višeslojna predstava, razigrana, raspjevana i duhovita, a ujedno veoma dirljiva. "Svijet insekata alegorija je ljudskog društva, a u sam kraj izvedbe, sa scenom rođenja vodencvijeta, kukca koji živi samo jedan dan, ugrađen je i epitaf pokojnom Anočiću".

U drami pratimo priču čovjeka koji bježi od ljudi i zalazi duboko na teritorij kukaca - među leptire, cvrčke i mrave. U tom personificiranom svijetu kukci se ponašaju na čovjeku svojstven način. Dokoni leptiri opsjednuti su ljubavnim dramama, materijalistički nastrojeni balegari sebično su orijentirani na stjecanje dobara, a diktatori mravi militaristički zaposjedaju teritorij i vlast. Koristeći satiru i angažiranu poruku, prije svega antiratnu, braća Čapek obračunavaju se s kolektivnim obrascima nasilja, isključivosti, koji su aktualni i danas koliko i prije sto godina.

U predstavi igraju: Nikša Arčanin, Vicko Bilandžić, Maro Drobnić, Pere Eranović, Mijo Jurišić, Zorana Kačić Čatipović, a autorski tim čine i asistent redatelja Branimir Rakić, dramaturg Jasen Boko, kostimografkinja Barbara Bourek, scenografkinja Vesna Režić...

image
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:38