ONLINE KAZALIŠTE

Završio besplatni kazališni festival: Prikazano 10 predstava, podijeljene nagrade najboljima

Dodjela nagrada pobjednicima 2. besplatnog online kazališnog festivala Jutarnjeg lista.
Na fotografiji: glumica Irena Tereza Prpić, ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović, ravnatelj kazališta Marin Držić, Paolo Tišljarić i glumica Vini Jurčić.
 Ranko Suvar/Cropix
Pobjednik festivala, s 4647 gledatelja, su Kastnerove “Blizanke” Kazališta Marina Držića Iz Dubrovnika

Drugi online besplatni kazališni festival Jutarnjeg lista završio je nakon dva tjedna i 27 tisuća gledatelja, a jučer su podijeljene nagrade najboljima. Točnije, onima koji su imali najviše pregleda na našoj stranici Jutarnji.hr.

Prikazano je deset predstava hrvatskih kazališta od Zagreba i Varaždina, do Šibenika i Dubrovnika. Festival je bio način da se čitateljima portala Jutarnjeg lista približe vrhunski kazališni uratci iz svih krajeva Hrvatske.

Pobjednik festivala, s 4647 gledatelja, su Kastnerove “Blizanke” Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika gdje je njemački klasik za djecu režirala Lea Anastazija Fleger. Drugi je po broju pregleda bio “Sherlock Holmes” Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Krešimira Dolenčića s 3814 pregleda, prvo uprizorenje slavnog detektiva na hrvatskim kazališnim daskama. Na trećem je mjestu pobjednik Zlatnog Studija, najprestižnije medijske nagrade koju dodjeljuje Studio Jutarnjeg lista, iz 2020. godine, “Hamlet” Dubrovačkih ljetnih igara, u režiji Paola Magellija s 3425 pregleda. Na čevrtom je mjestu Krležina “Leda” HNK iz Šibenika s 2918 pregleda, a na petom Kafkin “Proces” Dramskog kazališta Gavella iz Zagreba s 2762 gledatelja.

Prvoplasiranom kazalištu Marin Držić i ravnatelju Paolu Tišljariću, te glumicama Ireni Terezi Prpić I Vini Jurčić koje tumače Kastnerove blizanke, kao i ravnateljici drugoplasiranog ZKM-a, Snježani Abramović uručene su nagrade, pretplate na online izdanje Jutarnjeg lista i prigodni poklon-paketi.

Na II. besplatnom kazališnom festivalu jutarnji.hr u dva tjedna prikazivali smo izabrane hrvatske I svjetske klasike literature. Na festivalu je bio Krležin ciklus o Glembajevima, dvije Shakespeareove tragedije “Hamlet” i“Tit Andronik”, Kafkin “Proces”, Hans Christian Andersen I “Carevo novo ruho”, Sir Arthur Conan Doyle I “Sherlock Holmes”.

Budući da je riječ o jednokratnom prikazivanju, predstave su ostvarile iznimnu gledanost.

Online festival Jutarnjeg lista ostvaren je uz svesrdnu suradnju hrvatskih kazališta I portala jutarnji.hr. Glavna selektorica I autorica koncepcije festivala je Ivana Mikuličin, a njegov glavni koordinator je Promocija Hanza Medije.

Pobjednička predstava, prema Erichu Kastneru i u režiji Lee Anastazije Fleger, imala je gledatelja na večernjem i noćnom prikazivanju kao da je šest puta igrala pred punim gledalištem HNK u Zagrebu.

- Oduševljene smo ovim uspjehom i ovom nagradom. Drago mi je da smo, na neki način, uspjeli dati život toj predstavi i u vrijeme pandemije koronavirusa - ispričale su glumice Vini Jurčić i Irena Tereza Prpić. Slažu se kako online izvedbe nikada neće moći zamijeniti igru pred publikom, ali i da je na ovaj način teatar postao dostupan brojnim gledateljima iz manjih sredina.

- Drago nam je što postoji ta snimka jer kazališne se predstave nekad pomalo "izgube" u vremenu, a na ovaj način mogu se pogledati i nakon dulje vremena, možda i nakon 20 godina. Možda ćemo našoj djeci pokazivati "Blizanke" na računalu - kažu.

Ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović rekla je kako je izuzetno zadovoljna interesom čitatelja Jutarnjeg za online predstave. Dodaje kako je ključna kvaliteta snimke, na čemu sva kazališta, ovisno o svojim mogućnostima, sve više rade.

- Po meni je ove godine vaš festival puno više profiliran i mislim da će u budućnosti zauzeti važno mjesto u festivalskoj ponudi. Dolazi novo doba koje će nas "digitalizirati" i vjerujem da će predstave biti sve kvalitetnije snimane. Druga je to tehnologija, naravno da neće moći zamijeniti živu izvedbu i emocije koje su prisutne u predstavi pred publikom, ali tehnologija se sve više implementira u kazalište na svim razinama. Ono što je bitno jest da je festival Jutarnjeg lista možda stvorio neku novu publiku. Sigurna sam da postoje ljudi koji nikada nisu zakoračili u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, a kamoli neko drugo kazalište, ali su sada pogledali predstavu. I to je jako dobro za razvoj kazališne publike u Hrvatskoj - kazala nam je Abramović.

Dodaje kako je njen ZKM zahvalan na svojoj mladoj publici koja je i u vrijeme koronakrize željna dobre kazališne igre, što se ponajbolje vidjelo kada su igrali "Neprijatelja naroda" pa se čekalo u redovima za ono malo dozvoljenih ulaznica.

Ravnatelj Kazališta Marina Držića Paolo Tišljarić rekao je kako mu je drago da je njegov teatar, "koji je proteklih godina bio pomalo nevidljiv", postao nacionalno prepoznat.

- Strašno nas je obradovala ova nagrada i mislim da je to dokaz da smo na pravom putu. Na ovaj način naše je kazalište dobilo nacionalnu prepoznatljivost i vidljivost nakon što je godinama bilo prilično nevidvljivo - rekao nam je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:56