INSPIRIRALA MRLETA

Zbog ‘Mame Šč‘ u Splitu na repertoar vraćaju predstavu zbog koje je nastala: ‘Pišemo antiratnu operu‘

Damir Mrle Martinović i Zoran Prlja Prodanović, članovi grupe Let 3

 Boris Kovacev/Cropix
Za ulogu u ‘LizistRATi‘ glumica Nives Ivanković je inače nedavno osvojila nagradu Zlatni Studio za najbolju glumicu u kazalištu

HNK Split na svoj repertoar vraća predstavu ‘LizistRATa‘ koja je inspirirala Damira Martinovića Mrleta da napiše ‘Mamu Šč‘.

- Dok smo Ivanka Mazurkijević i ja prošlo ljeto stvarali glazbu za tu predstavu rađenu po motivima Aristofana, Homera, Mate Matišića i Predraga Lucića, upravo me je Lucićeva pjesma ‘Kupi mi, mama, jedan mali rat‘ potaknula da počnem razmišljati o stvaranju jedne antiratne opere u kojoj progovaramo o ratu. ‘Mama Šć‘ prva je pjesma nastala u sklopu tog projekta, a Let 3 odlučio je s njom otići na Doru, jer želimo da poruku te pjesme čuje što više ljudi - kaže Mrle kojem je drago da se predstava ‘LizistRATa‘ već ovog ljeta, kako je kazao intendant splitskog HNK Vicko Bilandžić, vraća na repertoar.

image

Kadar iz predstave LizistRATa

Inače, Nives Ivanković za ulogu Kalonke, Atenjanke koja predvodi svoje sunarodnjakinje u pokušajima da se postigne mir, u ovoj predstavi osvojila je Zlatni Studio.

- Veseli me nagrada za ovu ulogu jer sam u toj predstavi imala priliku nakon 20 godina ponovo raditi s Paolom Magellijem. On je oblikovao moj teatarski svjetonazor, moje promišljanje i pristup teatru, usmjerio me kao mladu glumicu. A u kombinaciji sa Željkom Udovičić kao dramaturginjom, te spojem Aristofana, Homera, Mate Matišića i Predraga Lucića, samo sudjelovanje u predstavi, sama uloga Kalonike mi je bila nagrada - istaknula je Nives.

image

Nives Ivanković

Davor Pongracic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:06