NOVA PREDSTAVA

‘Žena popularnog pokojnika‘ pod redateljskom palicom Filipa Šovagovića premijerno u Teatru &TD

 Luka Dubroja
Postoji li u svakome uz želju za životom i želja za smrću? Jesu li umjetnost, vjera i karijera utočišta od te želje?

Teatar &TD obilježio je glumačke početke Filipa Šovagovića ponajviše za vrijeme ravnateljice Mani Gotovac kad je ostvario neke od svojih najboljih kazališnih uloga i sad mu se vraća, no prvoga puta u redateljskoj ulozi. Premijera predstave "Žena popularnog pokojnika" autora i redatelja Filipa Šovagovića održat će se 6. prosinca u Teatru &TD s početkom u 20 sati. Ulaz je moguć isključivo s pozivnicom, a reprizne izvedbe na rasporedu su 7. i 10. prosinca 2021.

Fokus ovog drame temelji se na analizi uspona i pada jedne zagrebačke obitelji između tri rata. U središtu radnje su Ivica Klimoje, slavni kompozitor eksperimentalne glazbe, Nada Klimoje, njegova supruga i stvarna autorica njegova kompletna opusa te njihov sin Milan Klimoje, svećenik. Idilu njihova odnosa narušava nezgodna navika maestra Klimoja da u početku povremeno, a zatim sve češće noću nestaje iz obiteljskog doma.

Jake ženske i muške glumačke snage srednje i mlađe generacije Ivana Roščić, Nina Violić, Hrvojka Begović, Bernard Tomić, Damir Klemenić i Pavle Vrkljan vode publiku kroz tri prostora - Kino SC, Veliku dvoranu &TD-a i Francuski paviljon - kroz više desetljeća, bezbrojne likove, kroz film, glazbu, krize, odrastanja, pelene za odrasle, žuti prah u kutijama za filmske role, upaljače, opuške, zgarišta, sakristije, ukratko, kroz krhotine života iz kojih nastaje jedan posve novi mozaik.

Glumcima se na sceni muzički pridružuju Šimun Matešić, Fadil Abdulov, Fran Krsto Šercar i Filip Šovagović.

Postoji li u svakome uz želju za životom i želja za smrću? Jesu li umjetnost, vjera i karijera utočišta od te želje? Jesu li svi ti naši bjegovi i zasjede komični, tragični, groteskni ili naprosto dirljivo ljudski?

Ova priča o popularnom pokojniku i njegovoj ženi, sinu, snahi, izvjesnoj Cici Violini i Ingeborg Goeteborg te mnogima drugima počinje 1934. godine i završava, ako ijedna priča završava, u sadašnjem trenutku. Prati dvije generacije obitelji maestra Ivice Klimoje, uglednog dirigenta i skladatelja kojemu je zapravo supruga Nada napisala popularni hit kojim je stekao imetak.

- Ako je istina da naši najdublji ponori zrcale kreativne visine do kojih bismo se mogli uspeti, obitelj Klimoje je jako, jako kreativna. Ivica i njegov sin Milan su narkomani te su primorani na cjeloživotno preispitivanje svojih pokušaja i promašaja, a njihove supruge Nada i Ida primorane su na cjeloživotno preispitivanje vlastitih mrakova kako se ne bi pretvorile u puko zrcalo tuđe (auto)destruktivnosti.

Kad izgori komuna u kojoj se nakon dugog lutanja skrasio Milan, korisnici će biti premješteni u umirovljenički dom u kojemu dane broji Ivica tako da će se otac i sin ponovno naći pod istim krovom, a umirovljenici i ovisnici zapetljati u mrežu zrcalnih odnosa te se, ako im je uopće preostalo pitanja, zapitati postoji li starost te jesmo li možda svi uvijek isti, premda katkad i samima sebi neprepoznatljivi - kaže o predstavi dramaturginja Petra Mrduljaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:35