MJERA ZA MJERU

‘Žene su u to doba bile označene u društvu samo kao djevice, supruge i udovice. Ili - lake žene. Dali smo im glasove‘

Uz glavnu liniju radnje u predstavi, prema riječima redatelja Ivana Plazibata, pratimo i priče sporednih likova, i to u prvom redu ženskih

 Mara Bratoš
Zadnja premijera ove sezone u HNK Shakespearov je klasik o moralu, korupciji, vlasti te mjeri kojom prosuđujemo sebe i druge

Ovaj petak u zagrebačkom HNK održat će se posljednja ovosezonska premijera – "Mjera za mjeru" jednog od najslavnijih svjetskih dramatičara Williama Shakespearea.

"Ovom predstavom redatelj Ivan Plazibat nastavlja istraživati prostor između kazališta i filma, suigre između objektivne stvarnosti i subjektivnog osjećaja", ističu u najavi predstave iz HNK.

"U sjajnoj interpretaciji glumačkog ansambla zagrebačkoga HNK-a, lako će se učiniti kao da putujemo kroz vrijeme, između 17. i 21. stoljeća Shakespeareove svevremenske komedije".

Jedno od najintrigantnijih djela Williama Shakespearea izvest će glumci Drame HNK u Zagrebu: Goran Grgić, Siniša Popović, Olga Pakalović, Ivan Colarić, Filip Vidović, Lana Barić, Iva Jerković Oreški, Luca Anić, Slavko Juraga, Dušan Bućan, Silvio Vovk, Iva Mihalić, Marin Klišmanić, Marin Stević, Jelena Perčin, Tesa Litvan i gostujući glumac Dean Krivačić.

"Uz glavnu liniju radnje koja ostaje Shakespeareova i koja se bavi pitanjima moći, nasilja i pravde, dramaturški i izvedbeno smo razvijali liniju pozadinskih priča sporednih likova komada, i to u prvom redu ženskih likova", kaže redatelj predstave Ivan Plazibat.

"Naime, kada je pisan, žene su mogle biti označene u društvu samo kao djevice, supruge i udovice, a kad to nisu onda preostaje samo da su lake žene. Ili časne sestre, kao glavna junakinja Isabella. Dali smo glasove tim ženama i zanimalo nas je što imaju reći o svojim društvenim pozicijama i pravima, a posebno o braku kao ekonomskoj transakciji kako je postavljen kod Shakespearea u ovom komadu", tumači Plazibat kojeg zanima što se događa kada stvarnost 21. stoljeća uđe u Shakespearea kroz sporedne likove i na koji način tada izvedba postaje kazališno i društveno samosvjesnom.

image

Proba predstave "Mjera za mjeru" u HNK

Mara Bratoš

"Djelo je praizvedeno 1604. u Londonu te balansira između tragedije i komedije te postavlja niz pitanja o moralu, korupciji, vlasti, žrtvovanju, mjeri kojom mjerimo i prosuđujemo i sebe i druge. Predstava je drska interpretacija u kojoj se kombiniraju originalni tekst i glumačke improvizacije te koja istovremeno može nasmijati i prestrašiti, uzbuditi i naljutiti. Ovo je predstava koja prelazi iz pučke komedije u ozbiljan društveni komentar, izvedba koja propituje kako se moć nerijetko prelama nad naivnim mladićima i ženama koje traže svoj prostor emancipacije", stoji u najavi predstave.

Iz HNK također napominju i da po premijeri Shakespeareova klasika i prvim izvedbama 8., 11., 12. i 17. lipnja, službeno započinje mandat nove ravnateljice Drame Tene Štivičić, naše međunarodno prepoznate i nagrađivane hrvatske dramatičarke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 00:47