HOMMAGE

ŽIVOT VESNE PARUN U PREDSTAVI IVANA LEA LEME 'Ja koja imam nevinije ruke'

Osim najvažnijih epizoda iz Vesninog života, prisjetit ćemo se i pjesama najveće hrvatske pjesnikinje druge polovice 20. stoljeća

Otprilike godinu dana prije svoje smrti Vesna Parun objavljuje rezime svog života i stvaralaštva pod naslovom 'Ja koja imam nevinije ruke'.

Vesna je otočanka, rođena na Zlarinu 1922., osnovnu školu završila na Visu. Otočka izolirana raznim morima oblikovala je njen postojani karakter pjesnikinje koja je neumorno do kraja pjevala o našim životima, o burnom 20. stoljeću, o ratovima, o patrijarhalnom kišobranu, o arhetipskom Mediteranu, o ljubavi, zemaljskoj i nezemaljskoj.

U predstavi 'Ja koja imam nevinije ruke', u režiji Ivana Lea Leme, za koju je dramski predložak kompilirala glumica Vesna Tominac Matačić, koja i glumi samu Vesnu Parun, osim najvažnijih epizoda iz Vesninog života, prisjetit ćemo se i najpoznatijih, ali i nekih manje poznatih pjesama najveće hrvatske pjesnikinje druge polovice 20. stoljeća.

U tijeku su pripreme za premijeru, koja će se održati 10. travnja u 20 sati u Velikoj dvorani Teatra &TD, na dan rođenja Vesne Parun, pa će se tako prva izvedba igrati upravo kao dio obilježavanja rođendana pjesnikinje.

Originalnu glazbu za predstavu skladao je Ozren K. Glaser, hrvatski glazbenik koji se afirmirao inozemnom karijerom na filmu, kostimografiju potpisuje Dies Gaudii, a oblikovanje svjetla Miljenko Bengez. Producentica predstave je Tatjana Aćimović, a predstava je nastala u produkciji Zagrebačkog glumačkog ateljea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:04